Alle Shimano racefiets groepsets op een rij

Aan de term ‘groepset’ ontkom je niet wanneer je gaat kijken naar een nieuwe racefiets. Dit komt doordat een groepset naast het frame en wielen heel belangrijk is. Het is alleen voor veel mensen erg onduidelijk wat nu een goede goepset is en wat de verschillen zijn. In dit artikel zet ik daarom alle verschillende groepsets van het bekende merk Shimano op een rij.

alle-shimano-groepsets-op-een-rij-fietsportaal

Wat is een groepset?

Voordat we beginnen met het op een rij zetten van de verschillende Shimano groepsets is het belangrijk dat we eerst weten waaruit een groepset uit bestaat.

Een groepset is een verzamel term voor verschillende onderdelen die betrekking hebben tot de aandrijving, schakelwerk en het remsysteem. Een groepset bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Crankset en kettingbladen
  • Fietsketting
  • Cassette
  • Achterderailleur
  • Voorderailleur
  • Bottom bracket (trapas)
  • Shifters
  • Remhendels
  • Remsysteem
  • Kabels

De verschillende Shimano groepsetten op een rij

Shiamno heeft verschillende groepsets die allemaal ontworpen zijn voor rijders van verschillende niveau’s en budgetten. Hierbeneden heb ik ze allemaal op een rij voor je gezet.

Shimano CLaris

De Shimano Claris de eerste groepset van Shimano. Deze groepset is speciaal ontworpen voor beginnersracefietsen. De Claris is een 8-speed (een cassette met 8 tandwielen) en het crankstel wordt zowel uitgevoerd met twee of drie voorbladen.

Naast de aandrijving zijn er natuurlijk ook de remmen. Bij de Claris groepset is het niet mogelijk om te rijden met schijfremmen.

shimano-claris-groepset-fietsportaal

Shimano Sora

De Shimano Sora is een niveau hoger dan de Claris. Bij deze groepset is al te zien dat de onderdelen mooier zijn afgewerkt en dat je de onderdelen kan aanpassen naar jouw voorkeur. Je kan bijvoorbeeld de reach op je shifters aanpassen (hoever je shifter naar binnen of buiten staat).

shimano-sora-groepset-fietsportaal

De Shimano Sora is daarnaast uitgerust met een 9-speed en het crankstel wordt ook uitgerust met zowel 2 of drie voorbladen. Net zoals bij de Claris is het niet mogelijk om te rijden met schijfremmen.

Shimano Tiagra

De Shimano Tiagra is een groepset die uitgerust is met een 10-speed en het crankstel wordt ook uitgerust met 2 of 3 voorbladen. Dit betekent dat je (2×10=20) of (3×10=30) versnellingen hebt, waardoor je altijd in de juiste versnelling kan fietsen.

shimano-tiagra-groepset-fietsportaal

Daarnaast is de Tiagra ook de eerste groepset waarbij je kan rijden met schijfremmen. Dit is wel een stukje duurder dan velgremmen, maar zorgt ook voor betere remprestaties. Dit is de ideale groepset voor de serieuze hobbyist.

Shimano 105 en 105 Di2

De Shimano 105 is de eerste groepset voor de gevorderde racefietsen. Deze groepset heeft een 11-speed en wordt uitgerust met een compacte crankset die twee voorbladen heeft. Dit in combinatie met de cassette zorgt voor een goed bereik wanneer je gaat klimmen.

Bij de Shimano 105 merk je aan de afwerking en het design dat kwaliteit erg hoog is. Daarentegen is de prijs niet erg hoog. Dit maakt dat de 105 groepset een enorm goede prijs-kwaliteitverhouding heeft waar je erg lang veel plezier van zult hebben.

shimano-105-groepset-fietsportaal

Verder is de 105 te verkrijgen met zowel velgremmen als schijfremmen. De schijfremmen zijn in tegenstelling tot de vorige groepset volledig hydraulisch, wat voor de beste remprestaties zorgt.

Daarnaast heeft Shimano ook de 105 Di2 groepset uitgebracht. Dit precies dezelfde groepset als de 105, maar introduceert het elektronisch schakelen.

Shimano Ultegra en Ultegra Di2

De Shimano Ultegra is een groepset die weer een stap verder gaat als de 105. Deze groepset is uitgerust met een 11-speed en een crankstel die twee voorbladen heeft. Dit is hetzelfde als de 105, maar de Ultegra schakelt nog soepeler en is daarnaast weer een stukje lichter.

shimano-ultegra-groepset-fietsportaal

De Ultegra is een groepset die gemaakt is voor de rijders die willen fietsen op een competitief niveau. Tenslotte is ook deze groepset te verkrijgen met velgremmen of hydraulische schijfremmen.

Tenslotte heeft Shimano ook een Ultegra Di2 versie van deze groepset uitgebracht. Dit is precies dezelfde groepset, maar introduceert elektronisch schakelen.

shimano-ultegra-wielset-fietsportaal

Shimano Dura-Ace

Tenslotte hebben we de Shimano Dura-Ace. Deze groepset is het beste van het beste. Deze groepset wordt door de meeste rijders in de Tour de France gebruikt. De Dura-Ace is extreem soepel, efficiënt en licht. Daarnaast gaat deze groepset ook nog eens heel lang mee.

Verschillende onderdelen van de Dura-Ace groepset zoals de remhendels en de derailleur zijn deels van carbon en de cassette is voor een gedeelte van titanium. Daar nog bovenop is het grootste kettingblad op het crankstel hol voor gewichtsbesparing.

dura-ace-achterderailleur-shimano-groepset-fietsportaal
dura-ace-remhendel-shimano-groepset-fietsportaal

De Shimano Dura-Ace is zowel leverbaar als een 11-speed en een 12-speed. Het crankstel is voorzien van 2 voorbladen. Dit in combinatie met de optimaal presterende en duurzame onderdelen heeft natuurlijk ook een prijskaartje. De Dura-Ace groepset is namelijk enorm duur, maar voor de rijders die echt absoluut het beste van het beste nodig hebben is deze groepset uiterst geschikt.

Zijn verschillende groepsets compatibel met elkaar?

Zijn verschillende groepsets compatibel met elkaar? Het antwoord hierop is ja, het is mogelijk om verschillende onderdelen van verschillende groepsets met elkaar de mixen. Het is daarentegen om alle onderdelen van dezelfde groepset bij elkaar te gebruiken. Elk onderdeel van een groepset is namelijk op elkaar afgestemd.

Mocht jij toch graag bepaalde onderdelen uit een andere groepset combineren zorg er dan voor dat je niet meer dan twee verschillende groepsets op je racefiets monteert.

Wat is het verschil tussen Shimano 105 en Tiagra?

Het grootste verschil tussen de Shimano 105 en de Tiagra is het gewicht. De Tiagra is een stuk zwaarder, daarnaast is de 105 een 11-speed en de Tiagra een 10-speed. Verder zijn zowel de 105 als de Tiagra leverbaar met een crankstel met 2 of 3 voorbladen. Ook zijn de 105 en de Tiagra zowel verkrijgbaar met velgremmen en hydraulische schijfremmen.

Wat is het verschil tussen Shimano 105 en Ultegra?

Het grootste verschil tussen de Shimano 105 en Ultegra is het gewicht en de afwerking. De Ultegra is simpelweg lichter, wat in een sport waar elke gram een verschil maakt erg belangrijk. Verder is zowel de 105 als Ultegra een 11-speed en wordt het crankstel geleverd met 2 of 3 voorbladen.

Verder zijn de reach van de remhendels bij beide groepsets aan te passen naar jouw voorkeur. Daarnaast zijn de 105 en Ultegra beide te verkrijgen met zowel velgremmen als hydraulische schijfremmen. Tenslotte is zijn er van de Shimano 105 en Shimano Ultegra ook een Di2 versie te verkrijgen die elektrisch schakelen introduceren.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *