9 tips voor cyclocrossen

Veldrijden is een van de favoriete bezigheden voor veel wielrenners in het najaar en de wintermaanden. Vaak lijkt het veldrijden erg makkelijk, maar niks is minder waar. Iedereen die wel eens op een cyclocross parcour heeft gefietst weet dat er meer bij komt kijken dan het oog ziet. Daarom geef ik jou 9 tips over hoe jij beter kan veldrijden.

9-tips-voor-cyclocrossen-fietsportaal

1. Juiste bandenspanning

Wanneer je gaat veldrijden is het enorm belangrijk dat je de juiste bandenspanning hebt. Je rijdt namelijk vaak door de modder of op zacht zand. Hierdoor heb je erg weinig grip. Door de banden op een lage bandendruk te zetten zorg je ervoor dat de band breder wordt en je meer grip zal hebben.

Afhankelijk van de ondergrond zet je de bandendruk wat hoger of lager. Wees zeker niet te bang om met een lage bandenspanning te rijden.

2. Zorg voor een goede start

De tweede tip is om ervoor te zorgen dat je een goede start hebt. Een slechte start kan je de rest van de race duur komen te staan. Zet je pedaal daarom drie kwart omhoog, duw je remmen, en start in een goede versnelling. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je gewicht niet te ver naar voren of achteren hebt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je grip op je achterwiel verliest of dat je een wheelie maakt.

3. Schuif je gewicht naar achteren

Verder is het ook erg belangrijk om het gewicht naar achteren te verschuiven bij afdalingen. Net zoals bij mountainbiken wil je niet te druk op het voorwiel hebben of de voorrem gebruiken bij een afdaling. Wanneer je dit wel doet kan dit ervoor zorgen dat je over je stuur gegooid wordt.

juiste-remtechniek-en-schakeltechniek-veldrijden-fietsportaal

4. Remtechniek

De juiste remtechniek bij veldrijden is erg belangrijk. Over het algemeen kan je zeggen dat je zo min mogelijk moet remmen. Veldrijden is een erg intensieve sport door de grote weerstand van de ondergrond. Je wil daarom zo veel mogelijk energie bewaren en snelheid houden.

Wanneer je toch echt moet remmen is het belangrijk dat je dit voorzichtig doet en zoveel mogelijk je achterrem gebruikt. Op de parcours zijn er veel sporen van andere rijders waardoor je snel grip en controle kan verliezen wanneer je teveel druk op het voorwiel hebt of het achterwiel op slot gaat.

5. Schakeltechniek

Naast de remtechniek is het ook belangrijk om de juiste schakeltechniek te hebben. Bij veldrijden is het belangrijk om de omwentelingen hoog te houden. Door in een lage versnelling te gaan kan je makkelijker snel trappen.

Wanneer je relatief snel trapt, is het makkelijker om te versnellen als je vaart bent verloren of om spanning te houden op de banden wanneer je door de bochten gaat. Schakel dus zeker niet te snel.

6. Klik op tijd uit je pedalen

Tijdens het cyclocrossen komt het regelmatig voor dat je te voet verder moet. Het is hierbij cruciaal dat je vlug en efficiënt van je fiets kan stappen. Dit kan je namelijk veel tijd kosten of opleveren.

Wanneer je klikpedalen gebruikt is verstandig om relatief vroeg al uit de pedalen te klikken. Wanneer je gaat uitklikken is het belangrijk dat je eerst het steunbeen uitklikt en past het tweede been losklikt wanneer je van de fiets gaat stappen. De reden hiervoor is dat je het risico voorkomt dat je schoen niet wil uitklikken en je veel tijd verliest.

9-tips-voor-veldrijden-fietsportaal

7. Loop in de voetsporen

Wanneer je eenmaal te voet aan het lopen bent met je fiets op de schouder is het belangrijk om dit zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Vaak ben je door dikke modder aan het lopen, wat erg zwaar is. Het is daarentegen een stuk makkelijker om in de voetsporen van andere rijders voor jou te lopen. De modder is namelijk op de plekken al aangestampt, wat het een stuk lichter maakt om in te lopen.

8. Leer om te bunnyhoppen

Wil jij graag een competatief voordeel hebben ten opzichte van de andere rijders? Dan is het leren bunnyhopen de perfecte techniek. Door te bunnyhoppen kan je vaak een stuk langer op de fiets blijven rijden en over kleine obstakels springen.

Je kan als volgt bunnyhoppen: Ga op beide pedalen staan en zet je gewicht boven het achterwiel. Trek vervolgens aan je stuur zodat het voorwiel van de grond komt. Vervolgens schuif je je gewicht wat naar voren en duw je het stuur naar voren. Dit zorgt ervoor dat ook het achterwiel van de grond komt.

9. Koop een goede cyclocrosser

Tenslotte en het klinkt misschien logisch, maar het is enorm belangrijk om een goede cyclocrosser te hebben. Veel beginners denken dat het oké is om met een gravelbike over het parcours te gaan. Weet je zeker dat je vaker gaat veldrijden? Dan is het, het zeker waard om een goede cyclocrosser aan te schaffen. Zo is de bovenbuis speciaal ontworpen om de fiets makkelijker op je schouder te dragen.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *