alle bikepacking tassen die jij nodig hebt

Bikepacking is booming! Steeds meer mensen zijn bekend met het feit van bikepacking. Niet alleen is bikepacking heel leuk, maar het is ook nog eens heel goed voor het milieu. Met bikebacken ga je op vakantie en neem je alles wat je nodig hebt mee op de fiets. 

Je denkt misschien dat dit onmogelijk is om alles mee te krijgen, maar met de juiste tassen voor op je fiets is dit prima te doen. Alleen welke tassen zijn er nu allemaal en welke heb jij nodig? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over bikepacking tassen.

alle-bikepacking-tassen-die-jij-nodig-hebt-fietportaal

Welke tassen heb je nodig?

Er zijn veel verschillende bikepacking tassen van verschillende formaat en toepassing. Alle bikepacking tassen zijn gemaakt voor specifieke plekken en spullen om mee te nemen. Daarnaast zijn de tassen vaak universeel wat het makkelijk maakt wanneer je de tassen voor verschillende fietsen gaat gebruiken. Hierbeneden hebben we de verschillende tassen voor je op een rij gezet:

Zadeltas

zadeltas bikepacking fietsportaal

De zadeltas is een van de meest belangrijkste en daarnaast ook de grootste tas die je monteert op de fiets. De zadeltas heeft over het algemeen een inhoud van 12 tot 13 liter. Deze tas wordt meestal gemonteerd aan de zadelpen en het zadel zelf.

De zadeltas is uiterst geschikt voor grote lichte voorwerpen. Denk hierbij aan je slaapzak, lichte tent, schoenen, etc. Je wil niet dat er teveel gewicht komt in deze tas. Dit is namelijk erg onhandig doordat de tas kan gaan zwiepen tijdens het rijden en het gewicht hoog boven de grond zit. 

Veel zadeltassen zijn waterdicht of zelfs waterafstotend en kunnen gemakkelijk opgerold worden wanneer ze leeg zijn. Het is belangrijk om de zwaarste spullen zoveel mogelijk richting de kant van het zadel te duwen voor goede ondersteuning en gewichtsverdeling. 

Frame tas

frame tas bikepacking fietsportaal

Daarnaast heb je ook de frametas. Zoals de naam al zegt, wordt deze tas gemonteerd op het frame. Je frametas is ideaal voor de meest zware spullen. Het gewicht wordt namelijk goed verdeeld over de fiets waardoor je minder last hebt van het extra gewicht.

Er zijn verschillende soorten frametassen die van een verschillend formaat zijn. Het is echter wel belangrijk dat je bij de frametas goed let op dat je benen niet tegen de tas aankomen. Ook kan de frametas ervoor zorgen dat je niet meer bij je bidon kan. Kijk daarom goed of je een bidonhouder hebt die het mogelijk maakt om de bidon vanaf de zijkant te pakken. 

Stuurtas

stuurtas bikepacking fietsportaal 1

De stuuras is een soort roltas gemonteerd op het stuur. De stuurtas wordt door middel van straps gemonteerd aan het stuur. Bij het aankopen van een stuurtas is het belangrijk dat je goed controleert op dat de tas wel tussen de beugels van je stuur past. Dit is voornamelijk van toepassing bij gravel bikes en racefietsen. 

Daarnaast is het verstandig om de stuurtas niet te beladen met teveel gewicht. Dit heeft namelijk een negatieve impact op je stuurgedrag. Toch is het wel mogelijk om flink wat spullen en gewicht mee te nemen op het stuur. Je kan dit gewicht wat beter controleren doordat het op je stuur zit. Denk hierbij aan je tent, slaapzak en toiletspullen. 

Stuurtassen worden in veel verschillende formaten geleverd. Experimenteer dan ook zeker met verschillende formaten en kijk welke tassen passen op jouw fiets en het meest comfortabel rijdt. 

Bovenbuis tas

bovenbuis tas bikepacking fietsportaal

Dit is een kleinere tas die aan de bovenkant van je bovenbuis bij het stuur word gemonteerd. De bovenbuis tas is ideaal voor kleine voorwerpen waar je gemakkelijk moet bij kunnen. Denk hierbij aan je telefoon, portemonnee, multitool, zonnebril of wat eten wanneer je geen food pouch hebt. 

Sommige bovenbuis tassen hebben de mogelijkheid om een kaart of telefoon aan de bovenkant op te bergen met een doorzichtig stuk. Hierdoor kan je makkelijk navigeren tijdens het rijden terwijl je spullen worden beschermd van de elementen. Ook moet je bij bovenbuis tassen altijd even controleren of je benen niet tegen de tas komt tijdens het rijden. 

Food pouch

De food pouch is een tas die speciaal ontwikkeld is voor de snackers tijdens het rijden. Met deze tas kan je gemakkelijk altijd bij je eten en snacks komen tijdens het rijden. De food pouch komt vooral van pas bij ritten waar je voor lange periodes aan elkaar door rijdt zonder te stoppen. 

In food pouch kan je niet alleen eten kwijt, maar het is ook een ideale tas om een extra bidon in kwijt te kunnen voor de warme dagen. De food pouch is eenvoudig te bevestigen aan de stuurpen van de fiets. 

bikepacking-tassen-fietsportaal

Extra tassen

De bikepacking tassen die hierboven benoemd zijn, zijn alle tassen die horen bij een standaard uitrusting wanneer je gaat bikepacken. Het principe van bikepacken is om met zo weinig mogelijk spullen op avontuur te gaan. Maar mocht je ondanks alle tassen van de standaard uitrusting niet al je spullen kwijt, dan staan hier beneden nog een aantal extra opties voor meer opbergruimte. 

Achtertassen

Voor rijders die een fiets hebben die voorzien is van een bagagedrager zijn achtertassen een echte uitkomst. Achtertassen hebben een groot volume waardoor veel grote spullen makkelijk meegenomen kunnen worden. Achtertassen zijn te verkrijgen in verschillende maten. Het is alleen wel belangrijk dat je elke tas gelijkmatig belast, omdat je dit anders gaat merken tijdens het rijden. 

Fietsrugzak

Voor de rijders die echt niet genoeg ruimte hebben is het altijd mogelijk om een fietsrugzak mee te nemen. Een fietsrugzak biedt flink wat extra ruimte, maar is zeker niet ideaal en daarom ook geen eerste keuze. Niet alleen belast een fietsrugzak je rug voor een lange periode, maar het beperkt je bewegingsvrijheid en kan ervoor zorgen dat je rug gaat zweten.

Tips voor bikepacking tassen

  1. Om lakschade op je fiets te voorkomen is het handig om beschermende tape of stickers te plaatsen waar jouw tassen worden gemonteerd. Het maakt namelijk niet uit hoe goed en straks jouw tassen vast zitten. Tijdens het rijden zullen ze altijd wat bewegen.
  2. De inpakvolgorde van de tassen is heel belangrijk. Het is namelijk verstandig om de spullen waar je snel en vaak bij moet als laatste in te pakken. Zo voorkom je dat je in noodgevallen lang bezig bent om de juiste spullen te pakken. 
  3. Gewicht verdeling bij de tassen is ook van groot belang. Je neemt namelijk aardig wat extra gewicht mee op de fiets. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk gewicht in het midden van de fiets en laag bij de grond te hebben. Hierdoor zul je het minst last hebben van het extra gewicht tijdens het rijden. 
  4. Goed zichtbaar zijn tijdens het rijden is erg belangrijk voor je eigen veiligheid. Op de tassen van je fiets kan je gemakkelijk verlichting plaatsen of je kan verlichting plaatsen op je fiets. Ook zijn er fietstassen die voorzien zijn van weerkaatsende panelen zodat je meer opvalt. 
  5. Afhankelijk van het seizoen waarin je gaat rijden is het belangrijk om een keuze te maken voor waterdichte of waterafstotende tassen. Mocht je geen waterdichte tassen hebben, maar er is wel kans op regen, stop dan alle belangrijke spullen die niet nat mogen worden in waterdichte zakken.

Wat neem je mee tijdens het bikepacken?

wat moet je meenemen bij bikepacken fietsportaal

Heel mooi al deze verschillende bikepacking tassen, maar er moet natuurlijk ook wat in. Wanneer je gaat bikepacken moet je met alles rekening houden en goed voorbereid zijn zonder teveel mee te nemen. Dit wordt al snel onoverzichtelijk. Daarom heb ik een speciale bikepacking paklijst gemaakt waarin alles staat wat jij mee moet nemen, zodat je niks vergeet voordat je vertrekt. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *