Zo voorkom je een chainsuck

Een chainsuck tijdens het rijden. Dit is een van de meest frusterende dingen die kunnen gebeuren tijdens het rijden. Alleen waardoor ontstaan chainsucks en hoe voorkom je deze? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over chainsucks. 

zo-voorkom-je-een-chainsuck-fietsportaal

Wat is een chainsuck?

Een chainsuck is een term die vooral gebruikt wordt door mountainbikers wanneer hun fietsketting vast komt te zitten en verstrengeld raakt bij de tandwielen. Dit zien er uit zoals de afbeelding hierboven. Een chainsuck is erg vervelend, omdat je niet meer verder kan rijden en de ketting weer op zijn plaats moet leggen.

Waardoor ontstaat een chainsuck?

De chainsuck kan ontstaan om veel verschillende redenen, maar de voornaamste reden dat een chainsuck ontstaat, is doordat er vuil tussen de fietsketting en de tandwielen zit. Hierdoor loopt de ketting niet lekker en raakt hij in zichzelf verstrengeld.

Daarnaast ontstaan chainsucks vaak doordat de fiets niet goed onderhouden is en of de fietsketting versleten is of de tandwielen zelf. Hierdoor zit er meer speling op de aandrijving waardoor de kans op een chainsuck toeneemt. 

Het is daarom belangrijk om regelmatig de fietsketting en tandiewelen te vervangen, om een goede en fijne rijervaring te hebben. In dit artikel leg ik je precies uit hoe jij je fietsketting en tandwielen kan vervangen

Hoe voorkom je een chainsuck?

Het is handig om te weten waardoor een chainsuck ontstaat, maar het is veel beter om te weten hoe je nu een chainsuck kan voorkomen. Hierbeneden heb ik de verschillende manieren hoe jij een chainsuck kan voorkomen voor je op een rij gezet:

  1. Onderhoud je ketting en tandwielen
  2. Spuit de aandrijving af
  3. Maak gebruik van wax smeermiddel
  4. Vermijd modder en plassen

1. Onderhoud je ketting en tandwielen

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen om een chainsuck te voorkomen is door je aandrijving goed te onderhouden. Zowel de ketting als de tandwielen moet je goed in de gaten houden. Een een fietsketting moet je vervangen bij elke 2 tot 3 duizend kilometer en de cassette vaak pas na 10 duizend kilometer. 

Een makkelijke manier om de slijtage op de ketting te meten is door middel van een kettingslijtagemeter. Hiermee kan je meten hoe veel de ketting versleten is. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of je tandwielen versleten zijn. Dit kan je zien aan de puntige vorm of dat de tanden de vorm hebben van een haaien vin. 

2. Spuit de aandrijving af

Een andere manier om een chainsuck te voorkomen is door regelmatig de aandrijving af te spuiten en goed schoon te maken. Vuil is namelijk de aller grootste reden dat een chainsuck ontstaat. Daarnaast zorgt vuil ook voor meer slijtage waardoor je vaker je onderdelen moet vervangen. In dit artikel vertel ik je hoe jij gemakkelijk je mountainbike kan schoonmaken.

3. Maak gebruik van wax smeermiddel

Verder is het ook handig om gebruik te maken van wax smeermiddel. Hoe minder vuil er blijft plakken aan je aandrvijving hoe beter. Wanneer je normale smeerolie gebruikt blijft er makkelijk zand en modder plakken, maar met het droge wax is dit een stuk minder. 

Ook zorgt vormt het wax een dun laagje over de aandrijving waardoor het water er ook makkelijk vanaf gaat. Verder is het belangrijk om regelmatig je fietsketting te smeren. Hierdoor blijft je aandrijving niet alleen goed gesmeerd, maar je zorgt er ook voor dat het vuil en overtollige smeermiddel wordt weggehaald. 

4. Vermijd modder en plassen

Tenslotte is het ook verstandig om tijdens slecht weer de modder en plassen zoveel mogelijk te vermijden. Teveel modder en water verhoogt het risico op een chainsuck, waardoor je niet verder kan. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *