Alle SRAM racefiets groepsets op een rij

De term ‘groepset’ is erg belangrijk wanneer je gaat kijken naar een nieuwe racefiets. Naast het frame en de wielen bepaalt de groepset voor een groot gedeelte de prijs en de rijkwaliteit van de racefiets. Het is alleen voor veel mensen erg onduidelijk wat nu een goede goepset is en wat de verschillen zijn. Daarom zet ik in dit artikel alle verschillende racefiets groepsets van het bekende merk SRAM op een rij.

alle-sram-racefiets-groepsets-op-een-rij-fietsportaal

Uit welke onderdelen bestaat een groepset?

Voordat we beginnen met het op een rij zetten van de verschillende SRAM groepsets is het belangrijk dat we eerst weten uit welke onderdelen een groepset uit bestaat.

Een groepset is een verzamel term voor verschillende onderdelen die betrekking hebben tot de aandrijving, schakelwerk en het remsysteem. Een groepset bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Crankset en kettingbladen
  • Fietsketting
  • Cassette
  • Achterderailleur
  • Voorderailleur
  • Bottom bracket (trapas)
  • Shifters
  • Remhendels
  • Remsysteem
  • Kabels

De verschillende SRAM groepsets op een rij

SRAM heeft verschillende groepsets die allemaal ontworpen zijn voor rijders van verschillende niveaus en budgetten. Hierbeneden heb ik de verschillende SRAM racefiets groepset op een rij gezet van goedkoopst naar het duurst.

SRAM Apex

sram-apex-groepset-fietsportaal

De SRAM Apex is een prima groepset voor beginnersracefietsen. Het schakelwerk en de onderdelen zijn van een goede kwaliteit en gaan lang genoeg mee om te weten te komen of wielrennen echt iets voor jou is. Je kan met deze groepset goed uit de voeten op vlak terrein, maar kan er ook prima bergen mee beklimmen.

Het nadeel van deze groepset is dat de onderdelen minder mooi zijn afgewerkt en het gewicht relatief hoog is. Dit maakt de fiets zwaarder om mee te fietsen.

SRAM Rival eTap

De SRAM Rival eTap is de een groepset van uitstekende kwaliteit voor een goede prijs. Deze groepset is de beste keuze van SRAM wanneer je zoveel mogelijk waarde voor je geld wil. De SRAM Rival eTap is uitgerust met een 12-speed (cassette met 12 tandwielen) en kan voorzien worden van een crankstel met 1 of 2 voorbladen.

sram-rival-aandrijving-fietsportaal
sram-rival-derailleur-fietsportaal

Veel van de technieken die de Force eTap en de Red eTap ook hebben, maar de onderdelen uit de Rival groepset zijn gemaakt van minder hoogwaardige materialen, waardoor de onderdelen zwaarder zijn en net iets minder efficiënt schakelen. Alleen deze groepset is voor de gemiddelde hobbyist zeker meer dan voldoende.

SRAM Force eTap

De SRAM Force eTap is een zeer goede groepset. Deze groepset is ook voorzien van een 12-speed cassette en een crankstel die een enkel voorblad of een dubbel voorblad heeft. De SRAM Force eTap is bijna identiek als de SRAM Red eTap, maar is enkel gemaakt van wat zwaardere materialen. Dit zorgt ervoor dat het design van de Force eTap net wat minder chique is en het iets minder soepel werkt.

sram-force-crankstel-fietsportaal
sram-force-derailleur-fietsportaal

Daarentegen is de Force eTap wel een stuk betaalbaarder en voldoet de groepset zelfs voor de veeleisende wielrenners die competitief rijden. Het verschil in gewicht met de Red eTap is ongeveer 300 gram, wat een minimale impact heeft. Deze groepset is daarom enorm geschikt voor de rijder die een enorm goede kwaliteit wil maar niet per se het allerduurste materiaal nodig heeft.

SRAM Red eTap

Tenslotte hebben we de SRAM Red eTap. Dit is de allerbeste groepset die SRAM aan te bieden heeft voor racefietsen. Deze groepset heeft in tegenstelling tot de andere groepsets een volledig elektronische en draadloze schakeling. Je heb dus alleen nog maar kabels lopen voor je remmen.

Verder is deze groepset natuurlijk voorzien van een 12-speed en een crankstel die voorzien is van een enkel of dubbel voorblad. Daarnaast heb je ook nog eens enorm veel keuze in hoeveel tanden de tandwielen hebben, zodat jij het ideale verzet voor jouw situatie hebt.

sram-red-etab-groepset-fietsportaal

Daarnaast is deze groepset ook nog eens enorm licht. Doordat er gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige materialen zoals carbon fiber is deze groepset enorm licht en soepel. Dit alles heeft natuurlijk ook een prijskaartje. Daarom is de SRAM Red eTap echt geschikt voor de rijder waarbij het puur gaat op prestatie en de prijs van de racefiets minder van belang is.

Unieke SRAM technologieën

Naast de verschillende groepsets heeft SRAM ook een aantal verschillende technologieën op hun onderdelen zitten die je alleen kunt vinden op SRAM onderdelen. Dit is de DoubleTap en Yaw technologie.

DoubleTap

De DoubleTap technologie heeft te maken met de manier waarop je schakelt. In plaats van aparte hendels om op en af te schakelen heb je nu een hendel die beide doet. Het werkt als volgt: wanneer je de hendel kort indrukt schakel je op, en wanneer je hem langer en verder indrukt schakel je af. Daarnaast kan je het ook doen door de hendel naar je toe te trekken.

Het voordeel hiervan is dat je minder vingers van het stuur af hoeft te halen om op en af te kunnen schakelen dan bij de traditionele technologie. Daarnaast heb je ook minder bewegende onderdelen, wat altijd goed is.

Yaw

Verder hebben we ook de Yaw technologie op de SRAM groepstets. De Yaw technologie zorgt ervoor dat de voorderailleur draait wanneer je schakelt. Hierdoor komt de voorderailleur beter in lijn te liggen met de fietsketting, wat voor minder slijtage zorgt. Je vindt deze technologie alleen op de Apex groep van SRAM.

Shimano racefiets groepsets

Naast SRAM staat Shimano ook bekend om zijn enorm goede groepsets. Veel racefietsen zijn daarom uitgerust met de onderelen van Shimano, maar welke Shimano racefiets groepset is nu het beste voor jou? In dit artikel zet ik alles Shimano groepsets voor je op een rij.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *