9 Redenen waarom jouw fiets zwaar fietst

Niets is zo vervelend als een zwaar fietsende fiets. Vaak merk je dat een fiets erg zwaar fietst, wanneer je op een andere fiets hebt gefietst, of wanneer je ineens merkt dat je fiets veel zwaarder fietst dan voorheen. Alleen hoe los je dit nu op? In dit artikel vertel ik je waarom je fiets zo zwaar fietst.

waarom-fietst-mijn-fiets-zwaar-fietsportaal

Waarom jouw fiets zwaar fietst

Er zijn veel verschillende redenen waarom je fiets zwaar kan fietsen. Vaak zijn simpele oorzaken zoals zachte banden of een verkeerde zadelhoogte, de boosdoener. Door verschillende oorzaken te controleren, weet je zeker dat je fiets zo licht mogelijk fietst.

Te zachte banden

De meest voorkomende oorzaak van een fiets die zwaar fietst, is te zachte banden. Fietsbanden lopen nu eenmaal langzaam leeg. Een te lage bandenspanning zorgt voor een groter rijoppervlak, wat voor extra weerstand zorgt.

Om erachter te komen hoe hard jij jouw banden moet oppompen, moet je kijken bij op de zijkant van de band. Hier staat bijvoorbeeld minimaal 2.0 bar en maximaal 4.5 bar. Hoe harder jij de banden oppompt, des te minder rolweerstand je hebt.

Te strakke ketting

Een andere oorzaak waardoor je fiets zwaar fietst, is dat je ketting te strak staat. Een te strakke ketting zorgt voor extra weerstand. Je weet dat een ketting te strak staat wanneer hij niet een beetje kan hangen en je moeilijk met je hand de trapper kan ronddraaien.

Een te strakke ketting komt niet alleen voor wat oudere fietsen of tweedehandjes, maar ook bij fietsenmakers en nieuwe fietsen. Vaak worden de nieuwe fietsen geleverd met een te strakke ketting. Dit zorgt voor onnodige weerstand. Check dit dus altijd. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij je fietsketting kan spannen.

Zadel op juiste hoogte

Het zadel niet op de juiste hoogte hebben kan een enorme impact hebben op hoe zwaar de fiets trapt. Wanneer jij je zadel te laag hebt staan fiets je veel zwaarder. Je kan het zadel van je fiets op twee manieren afstellen. De eerste manier is door naast het zadel te staan en het zadel op heuphoogte te zetten. De tweede manier is door op het zadel te zitten en je been licht gebogen te hebben wanneer de trapper op zijn laagste punt is.

Zet het stuur lager

Naast het goed aftellen van het zadel is een goede afstelling van het stuur ook belangrijk. Een verkeerde hoogte van het stuur kan de fiets onnodig zwaar laten fietsen. Wanneer jij het stuur van je fiets lager zet krijg je een meer aerodynamische houding, wat voor minder weerstand zorgt. Bij het verlagen van het stuur is het wel belangrijk dat je nog een relatief comfortabele houding hebt en geen last van je rug krijgt.

Wil je meer weten over het afstellen van het zadel en het stuur? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over zadelhoogte en stuurafstelling.

Te stugge banden

Stugge banden kunnen ook een oorzaak zijn van een zwaar fietsende fiets. Stugge banden hebben namelijk een hogere rolweerstand en kunnen zich beter aanpassen aan de ondergrond waarover je rijdt. Om dit op te lossen kan je een nieuwe band aanschaffen die soepeler is en een beter profiel heeft voor een lage rolweerstand.

De naafversnelling

Wanneer je een fiets heb met naafversnelling, zoals veel stadsfietsen, kan dit de oorzaak zijn waarom jouw fiets zwaar fietst. In het algemeen fietsen naafversnelling zwaarder dan derailleurfietsen, maar tussen de naafversnellingen zit er ook verschil. Bijna elke naafversnelling is oke, maar uit onderzoeken is gebleken dat de nexus-7 het zwaarst fietst.

De reden dat een naafversnelling zwaarder fiets dan een derailleurversnelling is, doordat in de naaf veel verschillende tandwielen zitten die allemaal wrijving met zich meebrengen. Dit is niet het geval bij een derailleur.

Remmen lopen aan

Het aanlopen van de remmen merk je vaak niet eens. Zowel bij schijfremmen als velgremmen kunnen de remmen aanlopen. De makkelijkste manier om te weten of de remmen aanlopen is door bijvoorbeeld het voorwiel op te tillen en er een goede slinger aan te geven. Blijft het wiel voor een goede periode draaien, dan loopt het wiel niet aan.

Wanneer de remmen wel aanlopen moet je of de remmen opnieuw afstellen of het wiel opnieuw afstellen. Wanneer je een beetje handig bent kan je dit zelf doen, of je kan het relatief goedkoop bij een fietsenmaker laten doen.

Ketting niet goed gesmeerd

Wanneer je ketting niet regelmatig goed gesmeerd wordt, gaat je fiets op den duur zwaarder fietsen. Een goed gesmeerde ketting is niet alleen belangrijk om de levensduur van de ketting en de tandwielen te verlengen, maar ook om de fiets licht te laten fietsen.

Na verloopt van tijd hoopt er namelijk steeds meer troep op in de ketting en de tandwielen. Daarnaast kan de ketting ook gaan roesten en stroef worden. Dit zorgt ervoor dat je fiets zwaarder gaat trappen of dat je door je fiets heen trapt. In dit artikel leg ik je precies uit waarom jij door je fiets heen trapt en hoe je dit oplost.

Lagers versleten

Tenslotte is het mogelijk dat de lagers in je fiets versleten zijn. Dit is het makkelijkst te herkennen aan het geluid dat je fiets maakt. Je hoort namelijk een korrelig of schurend geluid tijdens het fietsen. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om de lagers te laten vervangen bij de fietsenmaker.

Conclusie

In dit artikel heb ik veel verschillende oorzaken gegeven waarom jouw fiets zwaar fietst. Door al deze oorzaken bij langs te gaan kan je er verzekerd van zijn dat jouw fiets zo ligt mogelijk fietst. Veel van deze oorzaken ontstaan doordat de fiets niet goed onderhouden is. Goed onderhoud is onder andere hierom enorm belangrijk voor een fijne rijervaring en een fiets die zo lang mogelijk meegaat.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *