Zadelpijn verhelpen, 10 tips

Het hebben van zadelpijn tijdens het fietsen is iets wat veel mensen ervaren. Veel mensen accepteren dat zadelpijn er nu eenmaal bij hoort wanneer je voor een lange periode aan het fietsen bent. Niks is alleen minder waar. Door een aantal aanpassingen te maken kan je de zadelpijn verhelpen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

zadelpijn voorkomen verhelpen fietsportaal

Waardoor krijg je zadelpijn?

De meest voorkomende reden waardoor je zadelpijn krijgt, is door het hebben van een verkeerd zadel. Je krijgt last van zadelpijn doordat de bloedvaten en zenuwen verdrukt worden. Wanneer je een zadel aanschaft moet je zowel rekening houden met de hardheid van het zadel als de breedte.

10 tips tegen zadelpijn

Om de zadelpijn te verhelpen heb ik hierbeneden 10 tips op een rij gezet:

  1. Gebruik een harder zadel
  2. Bouw de zadeltijd langzaam op
  3. Gebruik een fietsbroek met zeem
  4. Draag geen onderbroek onder je fietsbroek
  5. Gebruik een smal of breed zadel
  6. Wel of geen uitsparingen
  7. Stel je zadel anders af
  8. Gebruik anti wrijvings crème
  9. Mannen of vrouwen zadel
  10. Meer trainen

Gebruik een harder zadel

Een van de meest voorkomende redenen waarom je last krijgt van je zadel tijdens het fietsen is doordat je een te zacht zadel hebt. Met een zacht zadel zit je meer in je zadel als op je zadel. Dit zorgt ervoor dat bij een lange rit last gaat krijgen en dat er zweet bij het zitvlak ontstaat. Door een harder zadel aan te schaffen ga je meer op het zadel zitten.

Bouw de zadeltijd langzaam op

Een andere reden waardoor last van je zadel krijgt tijdens het rijden is dat je lichaam gewoon nog niet gewend is aan het lang zitten op een zadel. Door langzaam de zadeltijd op te bouwen voorkom je zadelpijn tijdens het rijden.

Gebruik een fietsbroek met zeem

Het gebruiken van een goede fietsbroek met zeem is misschien wel een van de beste manieren om zadelpijn te voorkomen. Een goede fietsbroek met zeem zorgt ervoor dat je weinig wrijving hebt tussen het zadel en je zitvlak. Daarnaast zorgt het zeem ook voor een goede ventilatie, waardoor je minder snel zal zweten.

Draag geen onderbroek onder je fietsbroek

Wanneer je eenmaal een goede fietsbroek hebt aangeschaft kan het zijn dat je nog steeds veel last hebt van zadelpijn tijdens het fietsen. Een van de redenen hiervan kan zijn dat je een onderbroek onder je fietsbroek draagt. Dit is alleen enorm onhandig omdat de onderbroek voor veel wrijving tussen de fietsbroek en je zitbeenderen zorgt.

Gebruik een smal of breed zadel

Verder is het ook belangrijk dat je een goede keuze maakt tussen een smal of breed zadel. Wanneer je zadel niet de juiste breedte is, kan dit zorgen voor veel zadelpijn tijdens het rijden. Over het algemeen is het verstandig om een smaller zadel te gebruiken wanneer je meer voorover zit. Een racefiets zal dus een smaller zadel nodig hebben, dan een stadsfiets.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de breedte van je zitbotjes. Wanneer je op het zadel zit, komt de meeste druk op de zitbotjes. Het is hierbij erg belangrijk dat je zadel de zitbotjes erg goed ondersteund. Hoe breed of smal je zitbotjes zijn, verschilt per persoon.

Wel of geen uitsparingen

Een andere manier om zadelpijn tijdens het fietsen te voorkomen is door uit uitsparingen in het zadel te hebben. Wanneer je veel voorover zit tijdens het fietsen komt er meer druk op het zitvlak. Door uitsparingen in het zadel toe te voegen kan je de druk op je zadel verminderen.

Stel je zadel anders af

Een van de meest voorkomende oorzaken van zadelpijn tijdens het fietsen is een verkeerde afstelling van het zadel. Door het zadel op de verkeerde manier afgesteld te hebben ontstaat er veel druk op een klein deel van je zitvlak. Je zadel kan bijvoorbeeld te ver naar boven of onder staan. Daarnaast moet je ook rekening houden met hoever je het zadel naar voren of achteren zet ten opzichte van de trapas. Dit namelijk ook erg belangrijk.

Gebruik anti wrijvingscrème

Verder kan je ook zadelpijn tijdens het fietsen voorkomen door gebruik te maken van anti wrijvingscrème op het zitvlak. Het komt namelijk vaak voor dat de huid rond het zitvlak erg geïrriteerd raakt door alle wrijving van het zadel. Door de anti wrijvingscrème wordt de wrijving veel kleiner, waardoor je geen pijn krijgt tijdens het fietsen.

Mannen of vrouwen zadel?

Het hebben van een juiste zadel voor mannen of vrouwen is iets waar veel mensen niet aan denken bij het hebben van zadelpijn. Veel mensen denken namelijk dat fietszadels uniseks zijn. Veel zadels zijn dit ook, maar tegenwoordig zijn er steeds meer zadels beschikbaar die speciaal ontwikkeld zijn voor mannen of vrouwen. Door het juiste zadel voor jouw lichaam te hebben kan je zadelpijn voorkomen.

Train meer

De laatste manier om zadelpijn te verhelpen tijdens het fietsen is erg simpel. Soms komt het er gewoon op neer dat je meer moet fietsen en trainen. Door meer tijd op de fiets door te brengen zorg je ervoor dat je eelt kweekt op het zitvlak waardoor je bestand bent tegen de wrijvingen. Deze tip is misschien niet zo eenvoudig als de andere tips, maar wanneer je een serieuze fietser bent zul je hier vroeg of laat mee te maken krijgen.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *