Welke fietskleding bij welke temperatuur dragen?

Je lekker voelen tijdens het fietsen is erg belangrijk. Je wil het niet te warm hebben, maar zeker ook niet te koud. Het is daarom belangrijk om je fietskleding goed af te stellen op de temperatuur en de mate van inspanning die je gaat doen. Maar welke fietskleding moet je nu aan doen bij welke temperatuur? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over welke fietskleding je bij welke temperatuur moet dragen. 

welke-fietskleding-bij-welke-temperatuur-fietsportaal

Fietskleding per temperatuur

Het kiezen van de juiste fietskleding per temperatuur is vaak erg persoonsafhankelijk, omdat de ene persoon het sneller warm of koud kan hebben. Om deze reden is het bij fietskleding enorm belangrijk om je aan te kleden in laagjes. Zo kan je snel een laagje eraf halen wanneer je het te warm krijgt.

Om comfortabel te kunnen fietsen bij elke temperatuur is het belangrijk om hier je kleding goed op aan te passen. Bij de wisseling van de seizoenen kan dit soms nog best lastig zijn. Daarom heb ik hierbeneden een lijst gemaakt van welke fietskleding jij kan dragen bij de juiste temperatuur. Neem deze lijst als een richtlijn en experimenteer zelf wat het beste bij jou past.

Fietskleding bij meer dan 20 graden

fietskleding-bij-meer-dan-20-graden-fietsportaal
  • Korte broek
  • Zomershirt
  • Ondershirt

Bij een temperatuur van 20 graden is het belangrijk om zo goed mogelijke ventilerende kleding te dragen. Hierbij hoort natuurlijk een korte fietsbroek, ondershirt en een fietsshirt met korte mouwen en een grote rits. Het ondershirt is erg belangrijk, omdat dit zowel voor extra ventilatie en zweetabsorptie zorgt. Door het ondershirt ontstaat er een luchtlaag tussen je zomershirt en ondershirt. Dit houdt het lichaam extra koel tijden het fietsen.

Verder is een fietsshirt met een grote rits erg handig, omdat je makkelijk extra verkoeling kan krijgen door de rits verder open of dicht te doen. Voor de rijders die het heel snel warm hebben is het ook mogelijk om mouwloze shirts te dragen.

Fietskleding voor tussen de 15 en 20 graden

fietskleding-voor-tussen-de-15-en-20-graden-fietsportaal
  • Korte broek
  • Zomershirt
  • Ondershirt
  • mouwloos vest
  • arm- en/of beenstukken

Bij deze temperatuur hangt de juiste fietskleding af van hoe snel de rijder het warm of koud heeft. Daarnaast moet je ook rekening houden met de wind en eventuele bewolking. Dit kan het namelijk al snel fris laten aanvoelen.

Voor de meeste rijders zal een korte broek, een zomershirt en een ondershirt nog prima zijn. Wanneer het bewolkt is kan je altijd nog arm- en beenstukken aantrekken. Verder is het wel belangrijk dat de kleding goed ventileert. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat het zweet afgevoerd wordt en je droog blijft. Voor de rijders die het erg snel koud krijgen is een mouwloos vest een goede uitkomst, omdat je kern hierdoor extra warm blijft.

Fietskleding voor tussen de 10 en 15 graden

fietskleding-voor-tussen-de-10-en-15-graden-fietsportaal
  • Korte broek
  • Wintershirt (kort of lang)
  • ondershirt
  • arm- en beenstukken

Bij deze temperatuur wordt het tijd om je iets warmen aan te kleden op de fiets. Denk hierbij aan een iets dikker fietsshirt met lange mouwen of een shirt met een beetje fleece aan de binnenkant. Er zijn tal van verschillende opties om jezelf warmer aan te kleden. Je kan er ook voor kiezen om een lange fietsbroek aan te trekken of om arm- en beenstukken aan te trekken.

Toch blijft het bij deze temperatuur lastig om de juiste fietskledij aan te trekken. Je kan het namelijk erg snel te koud of juist te warm krijgen. Vorm daarom laagjes en draag kledingstukken die je makkelijk kan opbergen zoals arm- en beenstukken. Daarnaast moet je ook meer rekening gaan houden dat er kans is op regen. Wanneer er kans is op neerslag is het aan te raden om minimaal een regenjas en een paar goede handschoenen mee te nemen.

Fietskleding voor tussen de 5 en 10 graden

fietskleding-voor-tussen-de-5-en-10-graden-fietsportaal
  • Fietsjas of winterjersey
  • Lange broek of beenstukken
  • Handschoenen
  • Ondershirt
  • Overschoenen

Bij deze temperatuur is het verstandig om echt meerdere laagjes te gaan dragen. Dit zorgt namelijk voor een goede isolatie. Daarnaast is het ook fijn om een paar dunne handschoenen aan te trekken zodat je handen goed warm blijven. Een lange broek, of een korte broek met beenstukken, is bij deze temperatuur echt een must. 

Daarnaast heb je ook meer te maken met slechte weersomstandigheden. Het is daarom fijn om een goede waterdichte en winddichte jas te hebben met een paar overschoenen. Hierdoor blijf je droog en dus ook warm. Als je het te koud krijgt, heb je minder controle tijdens het fietsen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Fietskleding voor tussen de 0 en 5 graden

fietskleding-voor-tussen-de-0-en-5-graden-fietsportaal
  • Fietsjas of winterjersey
  • Lange fietsbroek
  • Handschoenen
  • Muts
  • Overschoenen
  • Regenjas

Bij deze temperatuur is het erg belangrijk om het lichaam goed warm te houden. Denk hierbij aan een lange fietsbroek, een fietsshirt met lange mouwen, een ondershirt en een goede fietsjas. Daarnaast zijn een paar fietshandschoenen ook zeker aan te raden. Voor de rijders die het sneller koud hebben is een fietsmuts of een ski bivakmuts zeker aan te raden.

Daarnaast moet je ook rekening houden met weersomstandigheden zoals wind en regen. Trek bij slechte weersomstandigheden een goede waterdichte en winddichte jas aan met een paar overschoenen. Hierdoor blijf je droog en krijg je het niet koud tijdens het rijden.

Fietskleding voor onder de 0 graden

fietskleding-voor-onder-de-0-graden-fietsportaal
  • Fietsjas
  • Fleece ondershirt
  • Lange broek
  • Handschoenen
  • Winterschoenen
  • Muts

Onder het vriespunt wordt het een stuk lastiger om je lichaam goed op temperatuur te houden. Vooral de uitersten van je lichaam zoals je handen, voeten en hoofd krijgen het sneller warm. Zorg daarom voor goede dikke handschoenen, een paar winter fietsschoenen en daaroverheen nog eventueel overschoenen. Verder is een goede dikke muts onder je helm ook belangrijk. Tenslotte kan je ook een ski bivakmuts gebruiken voor extra isolatie bij je nek en de voorkant van je gezicht. 

Ongeacht je kleding blijft het moeilijker voor je lichaam om op deze temperatuur de spieren goed op te warmen. Hierdoor wordt het risico op blessures groter. Gebruik daarom de winterperiode om te trainen en niet om jezelf tot het uiterste te pushen. Verder is het ook verstandig om rekening te houden met eventuele vorst en modder, wat de weg en parcours extra glad kan maken.

Welke fietskleding bij regen

Wanneer het flink aan het regen is, maar je toch wil fietsen zijn er een aantal dingen belangrijk. Ten eerste moet je een waterdichte jas, een paar waterdichte handschoenen en waterdichte overschoenen hebben. Dit zorgt ervoor dat zowel de kern als de uiteinden van je lichaam droog blijven. Het is belangrijk dat je voeten en handen niet te koud worden, omdat je hierdoor minder controle hebt over de fiets.

Daarnaast is het ook verstandig om spatborden op je fiets te installeren. Dit voorkomt namelijk dat je nog natter wordt van het opspattende water van het wegdek. Wanneer het hard regent is het niet verstandig om lange duurritten te maken, maar juist een korte interval training te doen. Hierdoor fiets je niet alleen korter in de regen, maar je spieren worden ook warmen door de intensieve training.

Overige fietskleding accessoires

Verder heb je ook nog overige fietskleding accessoires die voor extra warmte of juist voor extra ventilatie kunnen zorgen tijdens het fietsen. Denk hierbij aan een paar goede fietssokken. In de zomer is het aan te raden om een paar katoenen fietssokken te dragen en in de winter is het verstandig om wollen fietssokken te dragen.

Daarnaast Kan je eventueel ook een bandana dragen op warmere dagen, zodat het zweet van je hoofd geabsorbeerd wordt en niet over je hoofd heen stroomt. Tenslotte is het aan te raden om op de koude dagen een helmmuts te dragen of een ski bivakmuts, wanneer je graag extra isolatie in je nek en de voorkant van je gezicht wil.

Tips bij het dragen van fietskleding

De belangrijkste tip bij het dragen van de juiste fietskleding is: draag in laagjes. Het kleden in laagjes houd je niet alleen warm, maar het zorgt ook voor een goede ventilatie en zweert absorptie. Daarnaast is het makkelijk om je aan de temperatuur aan te passen door een laagje toe te voegen of juist een laagje uit te trekken. Een andere tip is om de juiste fietshelm te dragen. Bij je hoofd verlies je de meeste warmte van je lichaam. Bij lage temperaturen wil je daarom een fietshelm die je warm houdt en bij warme temperaturen wil je een helm die goed ventileert.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *