Derailleurkabels vervangen, stappenplan

De derailleurkabels. Dit is een belangrijk onderdeel dat ervoor zorgt dat jij kan schakelen bij het stuur. Alleen over tijd kan het best zijn dat je merkt dat het schakelen steeds moeilijker gaat. Nu kan het zijn dat de derailleurkabels versleten zijn. Alleen hoe vervang je deze. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten. 

derailleurkabels-vervangen-stappenplan-fietsportaal

Waarom derailleurkabels vervangen?

Het vervangen van de derailleurkabels is een klus dat niet vaak hoeft worden uitgevoerd, maar over tijd gaat de binnen kabel steeds moeilijker door de buitenkabel. Dit komen door verschillende redenen zoals dat de buitenkabel gescheurd is en de binnenkabel gaat roesten. Daarnaast kan de binnenkabel ook deels gebroken zijn waardoor hij moeilijk door de buitenkanbel gaat. 

Door de derailleurkabel te vervangen, zorg je ervoor dat de derailleur soepel blijft werken en je de cassette of derailleur niet vroegtijdig hoeft te vervangen. Verder is het ook verstandig om andere onderdelen van de derailleur te controleren voordat je de derailleurkabels vervangt. In dit artikel vertel ik je hoe jij je derailleurpad kan vervangen

Verschillende kabeltypen

Wanneer de derailleurkabel gaat vervangen is het belangrijk dat je goed controleert of je de juiste kabel in huis hebt gehaald. Naast dat er een verschil is tussen remkabel en derailleurkabels heb je ook een heleboel verschillende type kabel van elk merk. Elk merk verkoopt namelijk zijn eigen soort kabels die alleen passen op het des betreffende merk. 

Derailleurkabels vervangen

Het vervangen van de derailleurkabels is geen lastig klus, maar het is wel belangrijk dat je de juiste stappen volgt en het juiste gereedschap hebt. 

Benodigdheden

 • Derailleurkabelset
 • Inbussleutel
 • kabelkniptang
 • Eventueel interekabeltrekset

Stappenplan

Hierbeneden heb ik de stappen voor je op een rij gezet om de derailleurkabels te vervangen:

 1. Hang de fiets op of zet hem op de kop
 2. Maak de derailleurkabel los bij de shifter en de derailleur
 3. Verwijder de binnenkabel en indien versleten ook de buitenkabel
 4. Haal de nieuwe kabel door de buitenkabel heen 
 5. Zet de kabel vast aan de shifter en de derailleur
 6. Controleer of alles weer werkt
 7. Stel eventueel de derailleur opnieuw af

1. Hang de fiets op of zet hem op de kop

Het is verstandig om de fiets vast te zetten of hem op zijn kop te zetten zodat je goed de ruimte hebt om aan de fiets te kunnen werken. 

2. Maak de derailleurkabel los bij de shifter en de derailleur

Vervolgens kan je de uiteinden van de derailleurkabel zowel bij de shifter als de derailleur losmaken. Dit doe je door gebruik te maken van de inbussleuten. 

3. Verwijder de binnenkabel en indien versleten ook de buitenkabel

Daarna kan je de derailleurkabel verwijderen. Vaak is het verstandig om zowel de buitenkabel als de binnenkabel te vervangen. 

4. Haal nu de nieuwe kabel door de buitenkabel heen

Nu kan je de nieuwe kabel plaatsen op de fiets. Maak nog niet de uiteinden vast aan de derailleur of shifter. 

5. Zet de kabel vast aan de shifter en de derailleur

In veel gevallen moet je eerst de kabel maken op de juiste lengte voordat je deze weer kan monteren. Gebruik hier de kabelkniptang voor zodat je een nette knip krijgt. Vervolgens kan je de kabel vast maken met de inbussleutel bij de shifter en daarna de derailleur.

6. controleer of alles weer werkt

Nu alles weer vast zit controleer je of alles nog werkt naar behoren en of je probleem verholpen is. 

7. Stel eventueel de derailleur opnieuw af

Er is een grote kans dat de fiets wel weer soepel schakelt, maar hij niet meer schakelt in de goede versnelling of alle versnellingen. Dit betekent dat je de derailleur opnieuw moet afstellen. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij de derailleur van je fiets kan afstellen

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *