De voor- en nadelen van fatbikes

Je hebt er misschien wel een zien rijden, Een fatbike. De fatbike is een opvallende fiets die niet te missen is door zijn dikke brede banden. In Nederland wordt de fatbike niet vaak gezien, maar de fatbike neemt steeds meer toe in populariteit. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over fatbikes en voor welk type rijder deze fiets geschikt is. 

fatbikes-vs-mountainbikes-fietsportaal

Wat is een fatbike?

Net als een mountainbike is een fatbike echt bedoeld om offroad te rijden. Om dit zo goed mogelijk te doen heeft de fatbike hele brede banden. De breedte van de band is tussen de 3,7 inch tot wel 5 inch. Dit is wel twee keer zo breed als een mountainbike band.

Om deze brede banden goed passend te maken is ook de velg van de fatbike een stuk breder dan de velg van een normale mountainbike. Verder is voor de fatbike ook een speciaal frame ontworpen om alles passend te maken. 

De reden om zulke brede banden te hebben is zodat je als het ware kan zweven over het terrein en obstakels. Je kan namelijk met deze grote banden op een lage druk rijden, waardoor je het raakoppervlak met de grond vergroot en de banden zich goed kunnen vervormen om bijvoorbeeld wortels. 

Waar komen fatbikes vandaan?

Origineel komen de fatbikes uit Alaska, ze zijn ontworpen om goed door de dikke sneeuw te kunnen rijden en elk obstakel te overwinnen. Deze fiets is ook geschikt voor instabiel terrein zoals over het strand of door de dikke modder. De fatbike is al jaren erg populair in Amerika en deze populariteit begint ook steeds meer over te waaien naar Europa. 

waar-komen-fatbikes-vandaan-fietsportaal

Fatbike of mountainbike; de verschillen

Het grootste verschil tussen fatbikes en mountainbikes is natuurlijk de banden. De meeste mountainbikes zijn tegenwoordig uitgerust met 29 inch velgen. Fatbikes hebben daarentegen vaak 26 inch of 27.5 inch velgen, maar door de veel dikkere banden kom je hierdoor weer uit op hetzelfde formaat. 

Wanneer je beter gaat kijken naar een fatbike zie je steeds meer de verschillen met een normale mountainbike. Zo is de vering aangepast om de banden passend te maken, de achterbrug is ook breder gemaakt en het aandrijvingssysteem is ook meer naar buiten geplaatst.  

Eigenlijk heeft een mountainbike altijd vering. Je hebt mountainbikes die alleen voorzien zijn van voorvering (hardtails) en mountainbikes die voor- en achtervering hebben (full suspension). Echter fatbikes hebben door de banden vaak al goede vering en heeft daarom nooit achtervering en vaak zelfs geen vering. 

Voordelen van een fatbike

Natuurlijk zijn de grote banden het grootste voordeel van de fatbikes, maar hierbeneden hebben we een aantal bijkomende voordelen voor je op een rij gezet:

1. Je kan rijden over elk terrein en omstandigheden

Dankzij de brede banden kan je op lage druk rijden waardoor er geen enkel soort terrein is waar de fatbike niet doorheen komt.  Sneeuw, modder of los zand. Het is voor de fatbike geen probleem. Met de fatbike kan je echt offroad gaan en ontdekken.  

In Nederland zul je niet snel terreinen vinden waar je echt een fatbike nodig hebt, maar je kan goed gebruiken op vakantie of wanneer je over het strand wil fietsen. 

2. Extra comfort

De bredere banden zorgen ook voor meer comfort tijdens het rijden. Door de lage druk zal je makkelijker over obstakels kunnen rijden zoals stenen en takken. De banden vormen zich namelijk om de obstakels heen waardoor je er makkelijk overheen gaat. 

Het extra comfort zorgt er ook voor dat je minder wordt afgeremd door de impact die je maakt met obstakels. Hierdoor kan je langer rijden zonder vermoeid te raken. 

3. Je kan rijden op hele lage druk

Je hebt ondertussen vast wel door dat je met de fatbike banden op een hele lage druk kan rijden. Alleen op wat voor druk moet je nu rijden met fatbike banden?

Hoeveel druk in je banden nodig zijn hangt van een aantal dingen af. Zo is het gewicht van de rijder erg belangrijk en wanneer je gaat bikepacken moet je ook rekening houden met het gewicht van de bagage. Hoeveel druk je precies nodig hebt, is erg persoons- en omstandigheid gebonden. Vaak kan je op veel terreinen rijden met minder dan 1 bar. Ter vergelijking, in een normale fietsband rijdt je vaan om meer dan 2 bar. In dit artikel vindt je de juiste fatbike bandenspanning

4. Betere grip door fatbike banden

Met de brede banden van de fatbike heb je ook meer grip. De bredere banden hebben namelijk een groter raakoppervlak met de grond, waardoor je minder snel wegglijd wanneer je over ruig terrein gaat. 

De betere grip ontstaat deels door de grotere banden en deels door de lagere druk. Over het algemeen geldt: Hoe lager de druk, hoe meer grip. In dit artikel vertel ik je de beste fatbike banden voor jou.

fatbike-banden-fietsportaal

5. Kleiner risico op schade aan de wielen

De brede, dikke fatbike banden zijn de ultieme schokdempers. Dit zorgt niet alleen voor een goede rit, maar ook voor een kleiner risico op schade aan de wielen. Doordat de banden veel absorberen hoeven de wielen veel minder stres te doorstaan. 

Ook zijn de wielen veel steviger gemaakt, doordat er meer materiaal is gebruikt. Verder zijn de spaken ook korter door de 26 inch wielen, waardoor ze ook minder snel stuk gaat.

Dankzij de sterke wielen hoef je als rijder ook geen zorgen te maken over het gewicht. De wielen zijn sterk genoeg om alle bagage mee te nemen tijdens het bikepacken. In tegenstelling tot mountainbikes waar vaak het maximale gewicht maar 130 kg is. 

6. Ideaal voor beginners

Dit is niet voor iedereen een voordeel, maar fatbikes zijn de perfecte fiets voor beginnende rijders. De dikke wielen zorgen er namelijk voor dat de fiets veel meer vergevensgezind is dan normale mountainbikes, waar controle houden en stuk moeilijker is. 

Daarnaast als je toch wel valt met de fatbike, zal dit minder risico op erge verwondingen geven, doordat de snelheid van de fatbike lager ligt. Natuurlijk blijft er altijd kans dat je gewond raakt, maar de kans dat je er zonder kleerscheuren vanaf komt, is een stuk groter met de fatbike. 

7. Goede conditie training

De fatbike is de ultieme conditietrainer. Door al het extra gewicht dat de fatbike met zich meebrengt, is de rolweerstand groot. Dit zorgt ervoor dat het meer energie kost om te fietsen. Hierdoor bouw je met de fatbike aan een goede conditie die je bij elke andere sport ook kan gebruiken. 

8. Perfect voor bikepacken en touren

Door alle voordelen van de fatbike is het mogelijk om nieuwe terreinen te ontdekken, wanneer je de aangelegde paden beu bent. Je kan namelijk met een fatbike heel goed bikepacken. Door het sterke frame kan je heel veel bagage meenemen, waardoor je voor een lange periode weg kan.

Echter is het wel belangrijk om rekening te houden met regel- en wetgeving, privéterrein en natuurlijk de natuur zelf. Ook kan je bikepacken in het buitenland, de fatbike kan elk terrein aan. Ben jij ook van plan om te gaan bikepacken? Dan heb ik hier de ultieme bikepacking paklijst voor je gemaakt zodat je niks vergeet voor je avontuur. 

bikepacking-fatbike-fietsportaal

Nadelen van een fatbike

Aan de fatbike zitten natuurlijk niet alleen maar voordelen, anders zou iedereen er namelijk op rijden. Hierbeneden hebben we de nadelen voor je op een rij gezet:

1. Kleinere en minder populaire niche

Hoewel de fatbike de afgelopen jaren in populariteit is toegenomen, fatbikes blijven een kleine niche in vergelijking met de cross country of trail community’s.

Dit heeft als gevolg dat onderdelen voor fatbikes moeilijker te krijgen zijn. Niet elke fietsenwinkel heeft namelijk naast het normale aanbod van mountainbike-onderdelen ook onderdelen op voorraad voor fatbikes. Niet alleen zijn de onderdelen moeilijker te krijgen, maar er zijn ook veel minder modellen om uit te kiezen.

Dit betekent dat je vaak een fiets moet kopen die niet aan al je eisen voldoet en al snel aan upgrades toe is. Wanneer je dicht bij huis bent is het vaak geen probleem dat de onderdelen wat moeilijker te krijgen zijn, maar wanneer je onderweg bent kan dit voor problemen zorgen.

2. Fatbikes zijn zwaar, traag en minder wendbaar

Een van de grootste nadelen van fatbikes is dat ze een stuk trager zijn dan normale mountainbikes. Dit komt voornamelijk door de grotere weerstand van de banden. Ook is een fatbike een stuk zwaarder dan een mountainbike, waardoor je sneller afremt wanneer je stop met trappen. 

Fatbikes zijn ook minder geschikt voor lange afstanden, omdat elke trap die je maakt meer energie kost en minder afstand oplevert dan met een normale mountainbike. 

3. Beperkte bandenkeuze

Net als bij onderdelen is het aanbod van verschillende banden ook een stuk kleiner dan bijvoorbeeld 29 inch banden voor mountainbikes. 

Je hebt bij banden keuze uit verschillende noppenpatronen, banden, maten en het gewicht van de banden. Ook zijn er speciale sneeuwbanden beschikbaar, namelijk banden waar spijkers inzitten die zorgen voor meer grip. 

fatbike winterbanden fietsportaal

4. Beperkt qua versnellingen

Doordat de onderkant van de fatbike groter is, is het aan te raden niet meer dan 1 tandwiel aan de voorkant te hebben. Tegenwoordig heb je gelukkig cassettes die 11 of twaalf verschillende versnellingen hebben. Toch kan dit op sommige terreinen net te weinig zijn, waardoor je niet optimaal rijdt. 

5. De kostprijs

Dat de prijs van een fatbike duurder is dan een normale mountainbike is geen verrassing. Het is simpelweg duurder om een fatbike te maken, door de extra materialen. Ook worden er minder fatbikes verkocht, waardoor er minder op grote schaal geproduceerd wordt, wat voor meer kosten zorgt.

6. Het geluid

Het laatste nadeel van fatbikes is het geluid. Door de bredere banden en het grotere raakoppervlak heb je veel meer geluid van de banden. Dit is vooral het geval wanneer je met droog weer rijdt of over het asfalt gaat met de fatbike. Door op een hogere druk te rijden wanneer je over het asfalt gaat wordt het geluid niet alleen minder, maar heb je ook minder weerstand en kan je lichter fietsen. 

Elektrische fatbike

Door een elektrische fatbike aan te schaffen worden een aantal van de fatbike nadelen verholpen. Natuurlijk moet je nog wel blijven trappen met een elektrische fatbike, maar het wordt je wel een stuk lichter gemaakt. 

Door de batterij en elektrische motor wordt de fiets wel nog zwaarder, maar je kan wel sneller fietsen en je wordt geholpen door de ondersteuning. Uiteraard is het natuurlijk wel belangrijk om het maximale bereik van de fatbike in de gaten te houden. Voor gewone dagjes fietsen zal het bereik geen probleem zijn, maar wanneer je van plan bent om lange ritten te maken kan de batterij wel eens niet genoeg zijn. 

Conclusie

wat-is-een-fatbike-fietsportaal

Steeds meer mensen hebben de offroad fietsen gevonden en zo ook de fatbikes. Met zowel de toenemende populariteit van fatbikes en bikepacking zie je de fatbikes steeds vaker voorbij komen. Of een fatbike iets voor jou is hangt af van wat je van plan bent om te doen.

Zo is een fatbike voor de Nederlandse parcours echt overkill en is een normale mountainbike echt prima. Echter is een fatbike ook leuk om als tweede fiets erbij te hebben. Een fatbike is namelijk erg leuk en een uitstekende manier om je conditie mee te bouwen. Helaas is een fatbike niet goedkoop en je moet wel de investering kunnen maken om een goede betrouwbare fatbike te bezitten.  

Ben je van plan om te gaan bikepacken dan is de fatbike echt zeker aan te raden, omdat je niet alleen elk terrein kan overwinnen, maar je ook veel bagage kan meenemen door het sterke frame.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *