tweedehands mountainbike, waar moet je op letten?

Een tweedehands mountainbike kopen is wat veel beginnende rijders doen wanneer zij hun eerste mountainbike willen kopen. Toch is dit nog niet zo eenvoudig, je wil namelijk niet een fiets kopen waar verborgen gebreken blijken te zijn. In dit artikel geef ik jou tips voor verschillende aspecten waar je op moet letten bij het aankopen van een tweedehands mountainbike.

tweedehands-mountainbike-kopen-fietsportaal

10 punten waar je op moet letten

  1. Bepaal vooraf het budget en hou je eraan vast
  2. Bepaal welke type fietser je bent
  3. Koop de juiste framemaat
  4. Check het frame op scheurtjes en breukjes
  5. Controleer de ketting en tandwielen op slijtage
  6. Check op speling
  7. Controleer de wielen
  8. Check de echtheid
  9. Vraag de reden van verkoop
  10. Maak een testrit

1. Bepaal vooraf het budget en hou je eraan vast

Voordat je begint met zoeken naar je nieuwe fiets is het belangrijk dat je een budget met jezelf afspreekt. Hou hierbij ook rekening met alle spullen die je naast de aankoop van je fiets ook nog moet maken voordat je het parcours op gaat. 

Je vasthouden aan een budget is belangrijk, omdat wanneer jij een mooie fiets hebt gevonden die jij wil kan je makkelijk meegetrokken worden en over je budget gaan. In artikel vindt je de beste mountainbike per prijsklasse voor een goed overzicht. 

2. Bepaal welke type fietser je bent

Voordat je een fiets gaat uitzoeken is het belangrijk om te weten wat voor type fietsen jij bent of wil zijn. Verschillende type rijders hebben namelijk verschillende soorten mountainbikes nodig. Wil je van heel ruig terrein af gaan dan heb je een full suspension mountainbike nodig, maar als je cross country gaat rijden is een hardtail het meest geschikt. In dit artikel vindt je alle soorten mountainikes.

type-fietser-mtb-fietsportaal

3. Koop de juiste framemaat

Tijdens je zoektocht naar de perfect fiets moet je natuurlijk wel de juiste framemaat kopen. De juiste framemaat is niet lastig te bepalen. Op basis van je lengte wordt je framemaat bepaalt. Het risico wanneer je een te grote fiets koop is dat het moeilijk wordt om snel en behendig op het parcours te gaan. In dit artikel vind je de juiste mountainbike framemaat voor jou.

Niet alleen de juiste framemaat is belangrijk, maar het juiste materiaal van het frame is ook iets waar je rekening mee moet houden. Verschillende framematerialen geven andere eigenschappen aan de fiets en hoe hij rijdt. Met dit artikel kom jij erachter welk framemateriaal voor jou geschikt is. 

4. Check het frame op scheurtjes en breukjes

Als je eenmaal een fiets hebt gevonden en hem bekijkt, is het belangrijk dat je het frame controleert op scheurtjes en breukjes. Dit kan ontstaan over tijd wanneer je de fiets gebruikt en een aantal keer valt. Scheurtjes en breukjes lijken op het eerste gezicht niet zo erg, maar over tijd kunnen deze kleine problemen grote problemen worden. 

5. Controleer de ketting en tandwielen op slijtage

Naast dat je het frame moet controleren op de fiets is het ook belangrijk om de ketting en de tandwielen te controleren op slijtage. Je kan zien dat de ketting versleten is wanneer de schakels steeds verder uit elkaar komen. Ook kan je zien dat tandwielen versleten zijn wanneer de haaientanden steeds platter worden en minder goed de ketting vastgrijpen. In dit artikel kom je alles te weten over ketting en tandwielen onderhoud.

ketting-en-tandwielen-slijtage-fietsportaal

6. Check op speling

Over tijd kan door herhaaldelijke impact van de fiets speling ontstaan op verschillende onderdelen zoals de veringen. Speling op de veringen is niet goed en betekend dat de vering aan vervanging of onderhoud toe is, wat natuurlijk weer kosten met zich meebrengt. Daarnaast kan er ook speling in de wielen komen. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij speling op je achterwiel kan verhelpen.

7. Controleer de wielen

Verder is het ook belangrijk om de wielen een voor een te controleren op een aantal dingen. Ten eerste moet je kijken op een geen zijwaartse op hoogte slag in het wiel zit. Vervolgens ga je kijken, in het geval van velgremmen hoe ver de remvlakken zijn ingesleten. Voel je een randje, dan weet je dan ze redelijk snel aan vervanging toe zijn. Daarna is het belangrijk om de lagers van de wielen te controleren op speling. Tot slot draai je de wielen een beetje en wanneer dit stoef/ korrelig aan voelt weet je dat de lagers aan vervanging toe zijn. 

8. Check de echtheid

Dit is een tip waar je misschien niet meteen aan denkt, maar het kan je een heleboel stress voorkomen als je het checkt. Iedereen kan namelijk zeggen dat iets een bepaalde fiets is, maar voordat je het controleert kan je het nooit zeker weten. Controleren kan nooit kwaad. Wil jij graag weten welke mountainbike merken het beste zijn zodat jij er zeker van bent dat je een mountainbike koopt van goede kwaliteit? Dit artikel verteld jou de 10 beste mountainbike merken

9. Vraag de reden van verkoop

Wanneer iemand zijn mountainbike na een aantal jaar wil verkopen is het handig om te weten waarom deze persoon zijn fiets eigenlijk wil verkopen. Is de maat niet goed? Is deze persoon gestopt met de hobby? Of is er iets mis met de fiets en wil de persoon er zo snel mogelijk vanaf? Door te vragen waarom de persoon zijn fiets verkoopt, is het risico kleiner dat je verborgen gebreken tegenkomt na de aankoop.

testrit-maken-mtb-fietsportaal

10. Maak een testrit

Om pas echt goed te weten of een fiets bij je past en alles werkt na behoren is door een testrit te maken. Tijdens de testrit is het belangrijk dat je alle functies zoals de versnellingen en de remmen goed test. Fiets minimaal een aantal kilometer zodat je goed kan wennen aan de nieuwe fiets en hoe de fiets aanvoelt. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *