Het vervangen van je derailleurpad, stappenplan

De derailleurpad, derailleurhanger of achterpad. Dit onderdeel van de fiets kent vele benamingen. De derailleurpad is een cruciaal onderdeel van je fiets en het beschermen ervan. Er is een grote kans dat de derailleurpad beschadigd raakt na een grote val. Alleen hoe vervang je een derailleurpad en wat is het nu precies?

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de derailleurpad en hoe jij er een kan vervangen. 

het-vervangen-van-derailleurpad-stappenplan-fietsportaal

Wat is een derailleurpad?

De derailleurpad is een klein onderdeel op de fiets dat het verbindt stuk is tussen het fietsframe en de achterderailleur. Dit onderdeel is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het fietsframe onbeschadigd blijft na een grote val. De achterderailleur is namelijk een onderdeel dat flink uitsteekt en daardoor snel een klap kan krijgen.

Zonder een derailleurpad is de kans groot dat hierdoor ook het frame beschadigd raakt, maar met de derailleurpad raakt alleen dat kleine onderdeel beschadigd. Een derailleurpad is eigenlijk en gemaakte zwakste schakel. 

Wanneer moet je een derailleurpad vervangen?

De grootste reden dat een derailleurpad beschadigd raakt is na een grote val of wanneer de achterderailleur is blijven hangen achter een obstakel. De derailleurpad breekt in dit geval af of hij wordt verbogen. Het is niet verstandig om lang door te rijden met een verbogen derailleurpad, omdat hij alsnog af kan breken. Daarnaast is de locatie van de derailleur ook veranderd waardoor het schakelen ook een stuk moeilijker of zelfs niet meer gaat. 

Derailleurpad vervangen

Het vervangen van de derailleurpad is geen moeilijke klus en is een handige vaardigheid om in je bezit te hebben wanneer je vaak rijdt. Hierbeneden heb ik de stappen en de benodigdheden voor je op een rij gezet. 

Benodigdheden

  • Inbusssleutels
  • Torx sleutels (voor bepaalde modelen)
  • Derailleurpad

Stappenplan

Om de derailleurpad te vervangen is het belangrijk dat je de juiste stappen volgt:

  1. Zorg dat het achterwiel los van de grond komt
  2. Verwijder de achterderailleur
  3. Verwijder ook de oude derailleurpad
  4. Plaats de nieuwe derailleurpad
  5. Installeer de achterderailleur
  6. Controleer of alles nog werkt

1. Zorg dat het achterwiel los van de grond komt

Wanneer je de derailleurpad is het handig om het achterwiel van de grond te halen zodat je een goede positie hebt om vanuit te werken. 

2. Verwijder de acherderailleur

Voordat je de achterderailleur verwijderd is het handig om ook de fietsketting los te maken van de fiets. Dit doe je door gebruik te maken van een masterlink ketting of een kettingpons. Het verwijderen van de achterderailleur doe je door gebruik te maken van de inbussleutel. 

3. Verwijder ook de oude derailleurpad

Nu kan je de oude derailleurpad verwijderen. Let hierbij op dat je deze vaak los moet maken aan de achterkant van de derailleurpad. Controleer nu ook meteen of er schade is opgetreden aan het fietsframe. 

4. Plaats de nieuwe derailleurpad

Nu kan je de nieuwe derailleurpad plaatsen. Er zijn een heleboel verschillende derailleurpads op de markt verkrijgbaar. Let daarom goed op dat je de juiste hebt gekocht voor het model dat jij hebt. 

5. Installeer de achterderailleur

Nu kan je weer de achterderailleur op de derailleurpad plaatsen. Ook de fietsketting kan weer op de fiets. 

6. controleer of alles nog werkt

Nu alles weer geïnstalleerd is, is het belangrijk om te controleren of alles nog werkt naar behoren. Vooral de afstelling van de derailleur is belangrijk. Mocht deze niet meer goed zijn moet je de derailleur opnieuw afstellen. In dit artikel leg ik je precies uit hoe jij de derailleur van je fiets kan afstellen

Handige tips voor derailleurpad

Neem een extra pad mee tijdens het rijden

Wanneer je gaat rijden is het altijd handig om een extra derailleurpad mee te nemen. Het is maar een klein onderdeeltje en zal dus niet te veel ruimte in beslag nemen. Maar het is zeker een cruciaal onderdeel. Het zou namelijk erg zuur zijn dat je niet verder kan rijden doordat de derailleurpad is afgebroken of verbogen is. Vaak kan je een derailleurpad gemakkelijk opbergen in je zadeltas. In dit artikel zet ik de beste zadeltassen voor je op een rij.

Contoleer of je de goede derailleurpad hebt

Daarnaast is het heel belangrijk dat je het goede model derailleurpad aanschaft. Om een of andere reden zijn er honderden verschillende modellen van derailleurpads waardoor het soms best onoverzichtelijk kan worden. Je kan ook altijd naar een fietsenmaker gaan met de oude derailleurpad. Vaak hebben ze wel de juiste op voorraad liggen van de merken waarin zij handelen. 

juiste-model-derailleurpad-fietsportaal
Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *