Riemaandrijving, alles wat je moet weten

Riemaandrijving is steeds populairder aan het worden. Je komt ze tegenwoordig tegen op bijna alle soorten fietsten. Van e-bikes tot trekfietsen riemaandrijving is het nieuwe ding. En er is een hele goede reden dat riemaandrijving zo populair aan het worden is. Riemaandrijving is namelijk heel onderhoudsvriendelijk en efficiënt. 

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over riemaandrijving en/of riemaandrijving iets voor jouw fiets is. 

riemaandrijving-alles-wat-je-moet-weten-fietsportaal

Wat is riemaandrivijng?

Riemaandrijving is een aandrijvingssysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een kunststof riem in plaats van een fietsketting. De riemaandrijving heeft in tegenstelling tot een fietsketting geen zijwaartse speling waardoor een fiets derailleur niet mogelijk is. 

In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van versnellingen in de achternaaf of versnellingen bij de trapas. Doordat de versnellingen intern zitten en de riem uit een stuk bestaat heeft de riem erg weinig onderhoud. 

De voordelen van riemaandrijving

  1. Geen onderhoud
  2. Minder weerstand
  3. Lichter in gewicht
  4. Gaat langer mee

1. Geen onderhoud

Riemaandrijving heeft geen tot nauwelijks onderhoud nodig. Doordat er geen olie op de riem gedaan hoeft te worden gaat zand en modder makkelijk van de riem af. Daarnaast zitten de versnellingen intern in de fiets waardoor zand er niet tussen kan komen en slijtage kan veroorzaken. 

2. Minder weerstand

Riemaandrijving heeft ook minder weerstand dan een fietsketting. De riem ligt namelijk in een rechte lijn wat voor minder weerstand zorgt. Ook kan de riem niet roesten wat ervoor zorgt dat de riem soepel blijft. 

3. Lichter in gewicht

Dit is heel simpel, een riem is van kunststof en een fietsketting is van metaal. Dit zorgt ervoor dat een riem rond de 75 gram weegt en een fietsketting weegt rond de 250 gram. 

4. Gaat langer mee

Een riem slijt een stuk minder snel dan een fietsketting. Een riem gaat tot wel 4 keer zo lang mee als een fietsketting. Echter hangt dit ook af van de omstandigheden. Een riem slijt namelijk sneller bij regen of slecht weer. 

voor-en-nadelen-riemaandrijving-fietsportaal

De nadelen van riemaandrijving

  1. Past alleen op bepaalde naven
  2. Het past alleen op een speciaal frame
  3. Het aantal tandwiel-combinaties is beperkt
  4. Het is duurder
  5. Kan soms piepen

1. Past alleen op bepaalde naven

Een riem werkt alleen op een enkel voor- en achtertandwiel. Daarom moet de naaf interne versnellingen bevatten om schakelen mogelijk te maken. 

2. Het past alleen op een speciaal frame

Wanneer je een fietsketting van de aandrijving wil losmaken kan dit door middel van een masterlinktang of een kettingpons. Echter, een riem is een gedeelte waardoor hij niet los kan. Daarom zijn er speciale frames waarbij de achterbrug van het frame los kan om de riem te verwijderen. 

3. Het aantal tandwiel-combinaties is beperkt

De tandwielcombinatie is lichtelijk beperkt in tegenstelling tot een normale aandrijving. Echter zijn er genoeg potentiële versnelling voor de normale rijder.  

4. Het is duurder

Een riemaandrijving is over het algemeen duurder in aanschaf dan een normale aandrijving. Dit is het geval voor de set tandwielen en de riem. 

5. Kan soms piepen

De riem kan soms piepen. Dit komt doordat de riem dan niet goed uitgelijnd is. Je kan het piepen voorkomen door de riem eens om te draaien of een beetje in te smeren met vaseline of siliconen. 

Wat is beter fietsketting of riem?

Of een riem of fietsketting beter is hangt volledig af van jouw situatie en doel. Een riem is een stuk onderhoudsvriendelijker dan een fietsketting, maar het kan alleen gecombineerd worden met een naafversnelling. Hierdoor zie je riemaandrijvingen vaker bij stadsfietsen en e-bikes dan bij mountainbikes en racefietsen. In dit artikel zie je hoe je jouw fietsketting kan smeren en schoonmaken

Fietskettingen hebben het voordeel dat je de aandrijving beter kan aanpassen aan jouw benodigdheden en situatie. Ook kan je meer verzet mogelijkheden maken met een ketting aandrijving. 

Riemaandrijving voor mountainbikes

Riemaandrijving is niet ideaal voor mountainbiken. Een riemaandrijving mag dan wel lichter zijn en het trapt lichter, maar er zijn ook grote nadelen. Zo moet het frame uit elkaar kunnen. Dit zorgt voor een zwakke plek in het frame wat erg onhandig is bij het mountainbiken. 

Ook zijn de verschillende verzetten beperkt bij een riemaandrijving. Dit is onhandig voor het mountainbiken, omdat er grote verschillen zit in de snelheden bij het mountainbiken. Een groter verzet verschil is haalbaar bij een traditionele fietsketting aandrijving. 

aandrijvriem-voor-mountainbike-fietsportaal

Riemaandrijving voor stadsfietsen

Een riemaandrijving is ideaal voor stadsfietsen. Riemaandrijving is namelijk heel onderhoudsvriendelijk en gaat tot wel vier keer zo lang mee als een normale fietsketting. Ook is een riemaandrijving veel makkelijker schoon te maken dan een fietsketting doordat je geen olie nodig hebt om de ketting soepel te houden. 

Echter een groot nadeel van riemaandrijving is de prijs. Over het algemeen zijn stadsfietsen goedkoper in de aanschaf als andere type fietsen zoals mountainbikes of e-bikes. Hierdoor is het in sommige gevallen niet waard om een riemaandrijving te installeren.

Riemaandrijving voor e-bikes

Riemaandrijving is ook ideaal voor e-bikes. Met de riemaandrijving wordt de kracht van de elektromotor zo efficiënt mogelijk omgezet in snelheid. Ook komen hier de voordelen van het lage onderhoud en lange levensduur weer van pas. 

Daarnaast is de aankoopprijs van een e-bike vaak al erg hoog waardoor de investering in een riemaandrijving een stuk interessanter is als bij een goedkope stadsfiets. Je wil namelijk wel de best mogelijk fiets hebben wanneer je toch al zo veel gaat uitgeven aan een fiets. 

Conclusie

Afhankelijk van jouw situatie heeft de riemaandrijving zeker zijn plek in de fietswereld. Een riemaandrijving is ideaal voor de fietser die niet handig is of geen tijd heeft om regelmatig onderhoud te plegen aan zijn of haar fiets. In dit artikel zie je precies wanneer je de cassete en tandwielen van je fiets moet vervangen.

Echter is een riemaandrijving niet ideaal voor de meer extremere fietsen zoals mountainbikes of racefietsen. Fietsketting aandrijvingen hebben meer mogelijkheden. Tenslotte is het grootste nadeel van riemaandrijving dat het frame van de fiets aangepast moet worden. De achterbrug van het frame moet namelijk los kunnen om de riem te kunnen verwijderen. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *