ATB vs MTB, wat zijn de verschillen?

Een veelgestelde vraag onder rijders is of een ATB en een mountainbike nu hetzelfde zijn. In veel gevallen bedoelen mensen wel hetzelfde wanneer ze over een ATB en MTB praten. Ook al lijkt een ATB en MTB hetzelfde, toch zijn er duidelijke verschillen. In dit artikel vertel ik je precies wat de verschillen zijn en welke fiets het beste bij jou past.

atb-mtb-wat-zijn-de-verschillen-fietsportaal

Wat is een all terrein bike (ATB)?

Zoals ik net al vertelde, is een ATB een all terrain bike. Dit betekent dat je met deze fiets op veel verschillende terreinen kan rijden. Een ATB lijkt op het eerste gezicht veel op een mountainbike, maar toch zijn en wel een aantal verschillen. 

Het grootste verschil is dat in tegenstelling mountainbikes of All terrain bikes spatborden, verlichting, bagagedragers en reflectoren gemonteerd zijn. Een ATB lijkt hierdoor meer op een stadsfiets. De ATB is eigenlijk ideaal geschikt voor de Nederlandse paden en parcours.

wat-is-een-atb-fietsportaal

Wat is het verschil tussen een atb en een mtb?

Een ATB staat voor All Terrain Bike en een MTB staat voor mountainbike. Veel onderdelen zoals het frame, vering en stuur zijn hetzelfde tussen deze fietsen. Het verschil is dat eeb ATB voorzien is van accessoires zoals spatborden, verlichting en reflectoren en een MTB niet.

Naast dat een ATB voorzien is van spatborden, verlichting, bagagedrager en reflectoren zijn er nog wat andere verschillen tussen een mountainbike en een ATB. Een mountainbike is namelijk een stuk agressiever afgesteld dan een ATB voor optimale prestaties op het parcours. Het stuur zit namelijk hoger op de ATB waardoor je een comfortabelere rijhouding hebt. 

Daarnaast is het bandenprofiel ook anders tussen een ATB en een mountainbike. Beide fietsen zijn voorzien van brede banden, maar het profiel van is wel verschillend. Een mountainbike heeft veel agressievere banden om genoeg grip te hebben op het ruige terrein. Daarentegen heeft de ATB gladdere banden om zo min mogelijk rolweerstand te hebben tijdens het rijden. 

Kenmerken van een ATB/MTB

Hierbeneden heb ik de verschillende kenmerken van een ATB en een MTB voor je op een rij gezet.

  • Geometrie
  • Vering
  • Banden
  • Stuur
  • Zadel
  • Pedalen
  • Accessoires

Geometrie

Het eerste kenmerk van de ATB en een MTB is de kenmerkende geometrie. Een mountainbike heeft een geometrie om goed over ruig terrein te kunnen rijden. Je zit hier dus wat meer voorover. Een ATB daarentegen heeft wel hetzelfde frame als een mountainbike, maar is anders afgesteld waardoor je rechter op zit voor een comfortabele positie. 

Vering

Het tweede kenmerk is de vering van de fiets. Een ATB is altijd voorzien van voorvering, maar bijna nooit voorzien van achtervering. De veerweg op de fiets is tussen de 100 mm en 120 mm, wat vergelijkbaar is met cross country mountainbikes. 

Mountainbikes zijn ook altijd voorzien van voorvering en bij sommige modellen ook van achtervering. De veerweg bij mountainbikes verschilt enorm per discipline waarin de mountainbike gebruikt wordt. De veerweg zit tussen de 100 mm tot wel 240 mm+. 

Banden

Zowel een ATB als MTB zijn uitgerust met brede banden. Deze banden zorgen ervoor dat de fiets veel grip heeft op onverharde paden. Alleen zijn de banden van een ATB en een MTB niet hetzelfde. In dit artikel vind je de juiste banden voor je mtb.  Het profiel van een ATB is namelijk een stuk minder agressief dan die van een MTB. Dit is het geval om rolweerstand laag te houden voor de verharde wegen. In dit artikel vind je de juiste ATB banden

Stuur

Verder heeft een ATB en MTB ook een erg kenmerkend stuur. Het stuur is vaak erg breed en recht. Hierdoor heb je veel controle tijdens het rijden. Het enige verschil tussen de ATB en MTB is dat het stuur van de ATB hoger is afgesteld dan die van een MTB om comfortabel te kunnen rijden. 

Zadel

Daarnaast zijn een ATB en MTB ook uitgerust met een sportief zadel. Welk zadel het beste bij jou past, is erg afhankelijk van de persoon. Sportieve zadels zorgen ervoor dat je goed zit zonder dat je trapenergie mist. In dit artikel kom je alles te weten over het juiste zadel voor jou

Pedalen

Ook zijn de ATB en MTB uitgerust met bijbehorende pedalen. Over het algemeen worden er twee soorten pedalen gebruikt: platform pedalen en klikpedalen. Afhankelijk van wat de rijder fijner vindt kan hij de een of de ander gebruiken. Alleen over het algemeen worden platform pedalen meer gebruikt op de ATB doordat deze geen speciale schoenen vereist. 

Accessoires

Tenslotte is het laatste kenmerk van een ATB en MTB de accessoires. Een mountainbike is eigenlijk helemaal niet voorzien van accessoires, omdat dit vaak alleen maar extra gewicht toevoegt en in de weg zit tijdens het rijden. Daarentegen is de ATB wel uitgerust met accessoires. Denk hierbij aan verlichting, spatborden, bagagedrager en reflectoren. 

atb-of-mtb-fietsportaal

ATB of MTB?

Waar moet je nu voor kiezen, een ATB of een MTB? Welke fiets het beste bij jou past, hangt voor het grootste gedeelte af waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Daarnaast speelt je persoonlijke voorkeur natuurlijk ook een rol. Je kan namelijk een mountainbike gewoon heel erg leuk vinden.

Over het algemeen kan je zeggen dat een ATB de beste keuze is wanneer je de fiets hoofdzakelijk in de stad gebruikt voor woon-werkverkeer en soms eens een bospaadje gaat berijden. Een ATB is namelijk voorzien van alle noodzakelijk voorzieningen of veilig en comfortabel door de stad te fietsen.

Een mountainbike is de beste keuze wanneer je vooral offroad gaat rijden en zo snel mogelijk over het parcours wil gaan. Je wil hierbij zo min mogelijk accessoires op je fiets hebben die je in de weg kunnen zitten. Dit maakt een mountainbike erg onhandig wanneer je in de regen of donker ergens heen moet fietsen.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *