Buitenband fiets vervangen

Het vervangen van de buitenband van je fiets is iets wat bijna iedereen zal overkomen. Je band kan een grote lek hebben of het profiel is volledig weggesleten. Veel mensen brengen hun fiets hiervoor naar de fietsenmaker, wat best prijzig is. Gelukkig kan je dit gemakkelijk zelf doen. Door de juiste stappen de volgens kan je goedkoop zelf je fietsband vervangen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

buitenband fiets vervangen fietsportaal

Wanneer moet je je fietsband vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom je je fietsband moet vervangen. De eerste reden is dat het profiel van de buitenband volledig is weggesleten. Dit is eigenlijk het beste, omdat je de volledige levensduur van de band hebt gebruikt. De tweede reden is dat er een scheur in de buitenband zit die niet te repareren is. Wanneer dit het geval is moet je de buitenband vervangen.

wanneer-fietsband-vervangen-fietsportaal

Welke fietsband heb je nodig?

Wanneer je een nieuwe fietsband gaat aanschaffen is het belangrijk dat je de juiste maat hebt. De meeste stadsfietsen zijn voorzien van een (37-622). De 37 staat voor een breedte van 37 mm en de 622 staat voor de diameter van de band. Deze maat is volgens de ETRTO maatvoering. Naast de 37 mm zijn er ook andere breedtes. Een smallere band zal voor minder weerstand zorgen, maar heeft ook minder grip dan een bredere band. Wanneer je een brede band wil monteren op de fiets is het belangrijk om te controleren of dit mogelijk is.

Wat heb je nodig?

Wanneer je de fietsband van je fiets gaat vervangen is het belangrijk dat je de juiste spullen in huis hebt. Hierbeneden heb ik alles wat je nodig hebt voor je op een rij gezet:

  • Bandenlichter
  • Fietsband
  • Steeksleutel
  • Fietspomp
  • Eventueel een nieuwe binnenband

Fietsband vervangen

Het zelf vervangen van je fietsband is geen lastige klus wanneer je de juiste spullen in huis hebt en de volgende stappen volgt.

Laat de fietsband leeglopen

De eerste stap is om de fietsband leegt te laten lopen wanneer de band nog op druk staat. Je laat de ban leeglopen door op het pinnetje in het ventiel te drukken.

Haal de fietsband van de velg af

Vervolgens haal je de fietsband van de velg af. Het is hierbij eerst belangrijk dat je de velg van de fiets demonteert. Dit doe je gemakkelijk door de twee moerbouten aan de zijkant van het frame los te maken.

Wanneer je de fietsband van de velg gaat halen zorg je eerst dat de buitenband los van de velg komt en makkelijk kan bewegen. Dit kan je doen door de buitenband naar binnen te drukken. Wanneer dit lastig gaat kan je gebruik maken van een bandenlichter. Vervolgens gebruik je de bandenlichters om een helft van de fietsband van de velg te halen.

Verwijder de binnenband

Nadat je dit hebt gedaan kan je gemakkelijk de binnenband verwijderen. Let hierbij wel op het ventiel. De reden dat de binnenband verwijderd moet worden is om ruimte te maken voor het demonteren van de buitenband. Je kan nu ook de andere helft van de buitenband van de velg halen.

Plaats het velglint

Nu de buitenband en binnenband van de velg zijn controleer je of jouw velg voorzien is van velglint. Wanneer dit het geval is kan je naar de volgende stap, maar wanneer dit niet zo is, is het verstandig om velglint op de velg te monteren. Velglint zorgt er namelijk voor dat de scherpe randen van de velg bedekt worden. Dit verkleint de kans op een lekke binnenband.

Weet jij niet precies hoe jij velglint op je velg kan aanbrengen en wat je nodig hebt? In dit artikel vertel ik jou alles wat je moet weten over het plaatsen van velglint.

Monteer de fietsband op de velg

Je kan nu de nieuwe buitenband op de velg monteren. Dit doe je door 1 kant van de band in de velg te steken. Je kan nu een helft van de band op velg monteren met je hand of door gebruik te maken van bandenlichters. Wanneer dit nog steeds heel zwaar gaat kan je altijd gebruik maken van een beetje zeepwater om het oppervlak gladder te maken.

Verder is het ook erg belangrijk om de fietsband in de juiste richting te monteren. Het profiel van de fietsband moet namelijk in een specifieke richting staan. Gelukkig kan je dit gemakkelijk vinden op de band zelf. Dit staat aangegeven met een pijl of een korte omschrijving.

Monteer de binnenband

Vervolgens monteer je de binnenband weer op de velg en in de buitenband. Het his hierbij belangrijk dat de binnenband goed op zijn plaats zit en niet tussen de buitenband en velg komt. Je kan nu ook de andere kant van de buitenband met behulp van bandenlichters op de velg monteren. Tenslotte kan je de fietsband weer oppompen en controleren of alles klopt.

Kosten fietsband vervangen

De kosten om een fietsband te vervangen hangt van verschillende factoren af. Ten eerste is het belangrijk om te weten of je zelf de band gaat vervangen of je het door een fietsenmaker laat doen. Natuurlijk is het zelf vervangen van de fietsband een stuk goedkoper. Daarnaast verschilt de kosten ook met het type band dat je koopt. Een goede band van een reputabel merk is een stuk duurder en gaat een stuk langer mee dan een goedkope band.

Over het algemeen zijn de kosten om je fietsband te laten vervangen bij een fietsenmaker rond de 40 euro. Is de buitenband nog oké en hoeft de binnenband alleen vervangen te worden? Dan kost dit gemiddeld rond 15 euro. Wanneer je zelf je fietsband gaat vervangen hoef je enkel de kosten van het materiaal te betalen. Voor een volledige binnen- en buitenband zal dit rond de 10 a 20 euro kosten. Een binnenband zal enkele euro’s kosten.

waar-op-letten-bij-het-kopen-van-een-fietsband-fietsportaa

Waar moet je op letten bij het vervangen van een fietsband?

Wanneer je jouw fietsband gaat vervangen zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, zodat jij de juiste fietsband op jouw fiets zet. Hierbeneden heb ik de belangrijkste factoren voor je op een rij gezet.

Band met of zonder antilek laag?

Ten eerste is het belangrijk dat je een keuze maakt tussen een band met een antilek laag of zonder. Een fietsband die voorzien is van een antilek laag gaat zoals de naam al zegt minder snel lek. Dit maakt de band ook duurder. Over het algemeen is het verstandig om fietsband aan te schaffen met een antilek laag, omdat je band veel langer meegaat.

Heb je de juiste binnenband?

Verder is het ook belangrijk om de juiste binnenband op je fiets te hebben wanneer je deze naast de buitenband gaat vervangen. Wanneer je een lekke band krijgt, is het mogelijk dat je de binnenband moet vervangen. Wanneer je dit gaat doen is het belangrijk dat je het juiste formaat voor jouw fiets koopt. In dit artikel vertel ik precies welke binnenband jij nodig hebt.

Zit de binnenband niet tussen de buitenband?

Wanneer je een nieuwe buitenband op de velg plaatst gebeurt het nog wel eens dat de binnenband tussen de velg en buitenband zit. Wanneer je vervolgens de fietsband gaat oppompen kan het gebeuren dat je binnenband hierdoor kapot gaat. Het is daarom verstandig om altijd voor het oppompen te controleren of de binnenband niet tussen de buitenband en velg zit.

Hoe lang gaat een fietsband mee?

Een fietsband gaat gemiddeld tussen de 3.000 km en 6.000 km mee. Hoe lang een fietsband meegaat hangt van verschillende factoren af zoals de temperatuur, het totale gewicht van fietser en fiets, het type asfalt en welke kwaliteit het rubber is. Een band met een hardere compound (harder rubber) gaat langer mee dan een band met een zachte compound (zachter rubber).

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *