Mountainbike uitrusting, wat neem je mee?

Wanneer je gaat mountainbiken moet je een heleboel meenemen en voorbereid zijn op verschillende situaties. Dit kan soms nog best wel eens chaotisch zijn en je kan makkelijk wat vergeten. Hier baal je natuurlijk van wanneer je net hetgeen nodig hebt wat je die ene keer bent vergeten. Daarom heb ik in dit artikel een lijst gemaakt voor alle uitrusting die je nodig hebt wanneer je gaat mountainbiken. 

wat-neem-je-allemaal-mee-wanneer-je-gaat-mountainbiken-fietsportaal

Welk gereedschap neem je mee?

Ten eerste is het heel erg belangrijk dat je het juiste gereedschap meeneemt wanneer jij gaat mountainbiken. Niks is namelijk vervelender wanneer je mountainbike stuk gaat op het parcours en je het niet snel kan repareren omdat je niet de juiste spullen bij je hebt. Daarom is het altijd belangrijk om op zijn minst het minimale gereedschap in je uitrusting te hebben wanneer je gaat mountainbiken. 

Wat je mee moet nemen wanneer je gaat mountainbiken:

 • Binnenband
 • (mini)pomp
 • Multitool
 • Sluitschakel
 • Zadeltas
 • Bandenlichters
 • Reservepadje
 • Duct tape en tie wraps

Binnenband

Wanneer je niet tubeless rijdt, is het belangrijk om een extra binnenband mee te nemen zodat je niet hoeft te stoppen met rijden wanneer je een snakebite krijgt. In dit artikel vertel ik je precies welke binnenband je nodig hebt.

(mini)pomp

Daarnaast is een mini fietspomp ook erg handig om bij je te hebben. Niet alleen om je band weer op te pompen wanneer hij lek is geweest, maar ook om je bandenspanning aan te passen afhankelijk van de ondergrond waarop je rijdt.

Multitool

Een goede multitool is misschien wel het meest belangrijke gereedschap dat je mee kan nemen wanneer je gaat mountainbiken. Hiermee kan je namelijk een heleboel verschillende tools meenemen zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Erg handig wanneer je aanpassingen moet aan bepaalde fietsonderdelen.

Sluitschakel

Ook is een extra sluitschakel meenemen erg handig. Het neemt heel weinig ruimte in beslag en zal er heel blij mee zijn wanneer je hem toch nodig hebt. De sluitschakel is de schakel van je fietsketting waardoor je de fietsketting los kan halen. 

Zadeltas

Je denkt misschien bij jezelf: waar moet ik nu al deze spullen laten. Je kan al de spullen in een zadeltas doen. Dit is een tas die onder het zadel gemonteerd word waardoor je er geen last van hebt wanneer je aan het fietsen bent. De zadeltassen zijn in verschillende vormen en maten te krijgen zodat er altijd wat is voor iedere fietser. 

Bandenlichters

Een setje bandenlichters is altijd handig om bij je te hebben wanneer je de buitenband van je wiel moet doen of wanneer juist de buitenband weer op het wiel moet. Vaak zijn twee a drie bandenlichters ruim genoeg.

bandenlichters-fietsportaal

Reservepadje

Een reservepadje is het onderdeel dat tussen het mountainbikeframe en de derailleur zit. Dit onderdeel zorgt ervoor dat wanneer jij een harde klap krijgt op de derailleur niet je mountainbike frame beschadigd raakt. Daarom is het altijd handig om een extra reservepadje bij je te hebben zodat je snel de derailleur weer op de fiets kan zetten en verder kan gaan op het parcours. 

Duct tape en tie wraps

Tenslotte is het onmisbaar om duct tape en een aantal tie wraps mee te nemen. Je neemt dit niet mee voor een specifieke reden, maar omdat deze producten zo enorm handig zijn. Je weet nooit wanneer een paar tie wraps of wat duct tape handig zijn. 

Wat doe je aan?

Naast dat je het juiste gereedschap bij je hebt, is het ook belangrijk voor je mountainbike uitrusting om de juiste kleren te hebben. Je wil het namelijk niet te koud krijgen of juist te warm wanneer je aan het mountainbiken bent. Zorg daarom dat je goed gekleed bent in laagjes zodat je je snel kan aanpassen aan de omgeving.

Dit is wat je minimaal aan moet doen:

 • Ondershirt met korte mouwen
 • Fietsshirt met lange mouwen
 • Fietsshirt met korte mouwen
 • Korte fietsbroek
 • Lange fietsbroek

Ondershirt met korte mouwen

Een goed ondershirt met korte mouwen is heel erg belangrijk bij jouw mountainbike outfit. Een ondershirt zorgt er namelijk voor dat het zweet van je lichaam goed geabsorbeerd wordt en je droogt blijft.

Fietsshirt met lange mouwen

Boven het ondershirt is een goed fietsshirt met lange mouwen erg belangrijk. Niet alleen zorgt dit ervoor je goed geïsoleerd bent tijdens het rijden, maar het zorgt ook voor een goede ventilatie. Dit is belangrijk om je zweet te absorberen en droog te blijven. 

Fietsshirt met korte mouwen

Voor de warme dagen is het fijn om een fietsshirt te hebben met korte mouwen zodat je optimale ventilatie en zweet absorptie hebt. 

Korte fietsbroek

In de zomer is een korte fietsbroek onmisbaar. Er zijn verschillende soorten fietsbroeken. De beste fietsbroeken zijn vaak voorzien van zeem en bretels zodat de fietsbroek goed blijft zitten en je geen last krijgt van je zadel tijdens het rijden.

beste-mountainbike-broek-fietsportaal

Lange fietsbroek

Een lange fietsbroek is erg fijn voor in de herfst of in de winter. Een lange fietsbroek zorgt voor genoeg isolatie terwijl je wel jouw warmte goed kwijt kan. 

Extra kleding

Naast al deze kleding is het ook belangrijk om wat extra kleding mee te nemen die je gebruikt voor de mindere dagen. Dit zijn namelijk een regenjas en een paar goede overschoenen. Dit zorgt er namelijk voor dat zelfs in de regen je droog blijft en door kan rijden. Neem dit dus zeker mee op de dagen waar er kans is op regen of slecht weer. In dit artikel vindt je alle winterkleding die jij nodig hebt

Bescherming

Ook is het belangrijk om jezelf goed te beschermen wanneer je gaat mountainbiken. Dit is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van je mountainbike uitrusting. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat je een keer valt of wegglijdt tijdens het rijden. Dit overkomt zelfs de besten. In dit artikel vind je alle bescherming die jij nodig hebt.

Alle bescherming die je nodig hebt:

 • Fietshelm
 • Knie en elleboog bescherming
 • Een fietsbril
 • Handschoenen
 • Eerstehulpset

Fietshelm

Een goede fietshelm is essentieel voor het mountainbiken. Een goede helm zorgt er namelijk voor dat je hoofd beschermt, blijft tijdens het rijden. Er zijn verschillende soorten fietshelmen voor alle verschillende activiteiten bij het mountainbiken. Het is daarom erg belangrijk om niet te besparen op je fietshelm. In dit artikel vindt je de juiste fietshelm voor jou.

beste-mountainbike-helmen-fietsportaal

Een fietsbril

Een fietsbril is ook belangrijk tijdens het rijden. Niet alleen beschermt een fietsbril je tegen de zon, maar je ogen worden ook beschermd voor takken. Het kan namelijk erg gevaarlijk zijn om een scherpe tak in je ogen te krijgen. In artikel vind je de beste fietsbril voor jou.

Knie en elleboog bescherming

Knie en elleboog bescherming is belangrijk om jezelf te beschermen voor wanneer je valt tijdens het rijden. Vaak vang je namelijk de harde klap op met je ellebogen of knieën. Zorg daarom altijd voor knie- en elleboog bescherming.

Handschoenen

Een paar fiets handschoenen houden je handen niet alleen warm, maar ze beschermen ook je handen bij een valpartij of bij het schrammen van objecten. In dit artikel vertel ik je wat de beste mtb handschoenen voor jou zijn. 

Eerstehulpset

Tenslotte is een eerstehulpkitje noodzakelijk. Hiermee kan je snel schrammen of lichte verwondingen behandelen zodat je snel weer het parcours op kan. 

Eten en drinken

Wanneer je een lange dag op de mountainbike gaat rijden is het natuurlijk essentieel 0m genoeg energie te houden. Fietsen kost namelijk een heleboel energie waardoor je die onderweg wil kunnen aanvullen.

Wat je mee kan nemen:

 • Bidon of drinkrugzak
 • Energierepen of gelletjes
 • Andere voedingswaren

Bidon of drinkrugzak

Genoeg drinken meenemen tijdens het mountainbiken is erg belangrijk. Dit kan natuurlijk met een bidon die je vast kan maken aan het fietsframe, maar niet elke fiets heeft een houder of kan de bidon vasthouden over het ruige terrein. Daarom kan je ook gebruik maken van een drinkzak in je rugzak. Je met een slang direct het water drinken terwijl je aan het rijden bent. 

Energierepen of gelletjes

Om snel energie binnen te krijgen en een goede boost te krijgen kan je een aantal energierepen of gelletjes meenemen. Deze bevatten veel voedingsstoffen die je niet alleen nodig hebt om weer energie te krijgen maar ook om te herstellen als je klaar bent met rijden. 

energierepen-fietsportaal

Andere voedingswaren

Tenslotte kan je natuurlijk altijd andere dingen meenemen die jij lekker vindt of nodig hebt tijdens het rijden. Uiteindelijk draait het erom dat jij geen honger krijgt en genoeg energie hebt om goed en comfortabel te kunnen rijden over het parcours. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *