Het hebben van een goede fietspomp is een van de belangrijkste dingen voor elke fietser. Een goede fietspomp maakt het enorm eenvoudig om je bandenspanning te controleren voor elke rit. Hierdoor zorg jij dat je alles uit je rit kan halen. Alleen welke fietspomp is nu de juiste keuze? Om de keuze makkelijker te maken heb ik de 8 beste fietspompen voor je op een rij gezet.
Topeak Joe Blow Sport III
BBB Cycling Airwave BFP-20
SKS Rennkompressor Fietspomp
Lezyne Sport Drive HV
De 8 beste fietspompen
1. Topeak Joe Blow Sport III
De Topeak Joe Blow Sport III is een fietspomp van enorm hoge kwaliteit. Deze fietspomp is geschikt voor alle soorten fietsen en is compatibel met Presta, Dunlop en Schrader ventielen. De fietspomp is de verbeterde versie van zijn voorganger met een grotere drukmeter en de pompkop heeft een grotere hefboom voor beter gebruiksgemak.
Daarnaast is de Topeak Joe Blow Sport III enorm stabiel en van staal. Dit zorgt er niet alleen voor dat je genoeg kracht kan zetten, maar hij zal ook erg lang meegaan. De maximale druk op deze fietspomp is 11 bar en door de hoge kwaliteit sluit het ventiel mooi aan op de pomp. Tenslotte wordt er ook een naald voor sportballen meegeleverd. Kortom, de Topeak Joe Blow Sport III is de ideale keus voor de persoon die op zoek is naar een kwaliteit fietspomp.
Voordelen
- Uitstekende kwaliteit
- Met drukmeter (max 11 bar)
- Erg stabiel
- Van staal
- Geschikt voor Presta, Dunlop en Shrader ventielen
- Inclusief naald
Nadelen
- Niet goedkoop
2. SKS Air-X-Plorer Digi 10.0
De SKS Air-X-Plorer Digi 10.0 is een enorm hoogwaardige fietspomp. Deze fietspomp is zeer nauwkeurig en de druk is gemakkelijk af te lezen via de digitale drukmeter. Een van de meest merkwaardige punten van deze fietspomp is de algemene kwaliteit. De fietspomp is stabiel en zowel de pompbuis als voet is gemaakt van staal. Daarnaast is het handvat soft-touch en heeft een ergonomische vorm.
Verder is de SKS Air-X-Plorer Digi 10.0 geschikt voor Presta, Schrader en Dunlop ventielen tot een maximale druk van 10 bar. SKS is zo zelfverzekerd op hun kwaliteit dat er zelfs een 5 jaar lange garantie op het product zit. Kortom, ben je op zoek naar een fietspomp die van alle markten thuis is, dan is de SKS Air-X-Plorer Digi 10.0 een uitstekende keus.
Voordelen
- Hoogwaardige kwaliteit
- Digitale drukmeter
- Gemaakt van staal
- Ergonomisch handvat
- Geschikt voor Presta, Schrader en Dunlop ventielen
- Maximale druk: 10 bar
Nadelen
- Prijzig
3. BBB Cycling Airwave BFP-20
De BBB Cycling Airwave BFP-20 is een uitstekende fietspomp met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze fietspomp is voorzien van een drukmeter, waardoor je gemakkelijk kan aflezen hoeveel druk er in je fietsband zit. De BBB Cycling Airwave BFP-20 heeft een maximale druk van 9 bar.
Verder is deze fietspomp geschikt voor Dunlop, Presta en Schrader ventielen. De pomp is gemakkelijk te gebruiken door de extra lange rubberen hoge druk slang. Deze fietspomp is gemaakt van composietmateriaal. Het enige minpunt van deze fietspomp is dat de voet relatief smal is, waardoor hij wat instabiel kan zijn. Toch blijft de BBB Cycling Airwave BFP-20 een uitstekende fietspomp voor een enorm scherpe prijs.
Voordelen
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Voorzien van drukmeter
- Lange druk slang
- Maximale druk: 9 bar
- Geschikt voor Dunlop, Presta en Schrader ventielen
Nadelen
- Minder stabiel dan andere fietspompen
4. SKS Rennkompressor Fietspomp
De SKS Rennkompressor Fietspomp is al bijna 40 jaar de meest populaire internationale fietspomp in de wielerwereld. Deze fietspomp is niet alleen van een enorm hoge kwaliteit, maar maakt het ook mogelijk om je band tot wel 16 bar op te pompen. De pompbuis en de voet is gemaakt van staal en het handvat is van hout.
Verder is de SKS Rennkompressor Fietspomp geschikt voor alle ventielen en een drukmeter. Hiermee kan je gemakkelijk zien hoeveel druk er in je fietsband zit. Tenslotte krijg je op deze fietspomp ook nog eens 5 jaar garantie. Kortom, de SKS Rennkompressor Fietspomp is de juiste keuze voor de wielrenner die op zoek is naar een fietspomp van kwaliteit die jarenlang mee zal gaan.
Voordelen
- Geschikt voor alle ventielen
- Maximale druk 16 bar
- Voorzien van drukmeter
- Voet en buis van staal en houten handvat
- 5 jaar garantie
Nadelen
- Niet goedkoop
5. Lezyne Macro Floor Drive
De Lezyne Macro Floor Drive is een duurzame en betrouwbare fietspomp die enorm stevig is dankzij de stalen cilinder. Deze fietspomp heeft een maximale druk van 15 bar die het makkelijk maakt om de druk in je fietsband kan controleren. Verder is de fietspomp geschikt voor Presta en Schrader ventielen.
De pomkop is ook voorzien van een Air Bleed Systeem, waarmee je gemakkelijk de lucht uit je band kan laten lopen. De Lezyne Macro Floor Drive is dankzij de stevige voet ook erg stabiel en dankzij het grote handvat is hij makkelijk in gebruik. Kortom, deze fietspomp is de ideale keus voor de fietser die zoek naar een betaalbare en duurzame fietspomp.
Voordelen
- Hoge kwaliteit
- Maximale druk: 15 bar
- Stalen cilinder
- Groot handvat
- Geschikt voor Presta en Schrader ventielen
Nadelen
- Niet geschikt voor Dunlop ventielen
6. Trivio Blizzard
De Trivio Blizzard is een hogedruk fietspomp die zeer lang mee zal gaan. Deze fietspomp kan tot wel 12 bar pompen. Deze fietspomp is voorzien van een analoge drukmeter. Verder is de pompkop van hoge kwaliteit en geschikt voor alle type ventielen. Daarnaast is deze pompkop ook voorzien van een ontluchtingsknop, wat het makkelijk maakt om de lucht uit je banden te laten lopen.
Verder is de Trivio Blizzard enorm rubuust gemaakt en voorzien van een brede voet, waardoor hij erg stabiel is en jarenlang mee zal gaan. Deze fietspomp is een uitstkende keus voor de fietser die zoekt naar een goede fietspomp van een hoge kwaliteit.
Voordelen
- Hoge kwaliteit
- Maximale druk 12 bar
- Brede voet
- Voorzien van drukmeter
- Met ontluchtingsknop
Nadelen
- Vrij prijzig
7. Lezyne Sport Drive HV
De Lezyne Sport Drive HV is een zeer compacte en hoogwaardig minipomp. Deze fietspomp is gemaakt van aluminium en heeft een overlappen handvat. De maximale druk van deze minipomp is 8.3 bar en met de meegeleverde flex hose kan je gemakkelijk je fietsband onderweg oppompen.
Verder wordt de Lezyne Sport Drive HV ook gelverd met een frame mount, zodat je deze altijd makkelijk bij je kan hebben. Het enige nadeel van de minipomp is dat er geen drukmeter aanwezig is. Hierdoor is het lastiger om te controlen hoeveel druk er in je fietsband zit. Tenslotte wordt deze minipomp ook nog eens voor een hele scherpe prijs aangeboden.
Kortom, de Lezyne Sport Drive HV is de keus voor de fietser die op zoek is naar een goede fietspomp voor onderweg.
Voordelen
- Compact formaat
- Voorzien van overlappen handvat voor gebruiksgemak
- Inclusief frame mount
- Met ABS flex hose
- Maximale druk 8.3 bar
- Gemaakt van aluminium
Nadelen
- Niet voorzien van drukmeter
8. Dunlop Pro
De Dunlop Pro fietspomp is een goede fietspomp voor de fietser met een klein budget. Hoewel deze fietspomp niet duur in de aanschaf is kan hij je banden tot wel 11 bar oppompen. Verder is de fietspomp voorzien van een drumeter, waardoor je precies kan zien hoeveel druk er in je band zit.
Verder wordt de Dunlop Pro fietspomp geleverd met een naald en de pompkop is geschikt voor alle ventielen. Daarnaast is de pompbuis gemaakt van aluminium en het handvat van plastic. Ook de voet is gemaakt van plastic. Doordat deze relatief smal is kan de fietspomp wel wat instabiel voelen. Toch blijft de Dunlop Pro een goede eerste fietspomp voor de fietser met een kleiner budget.
Voordelen
- Scherp geprijsd
- Geschikt voor alle ventielen
- Met drukmeter
- Inclusief naald
- Maximale druk: 11 bar
Nadelen
- Mindere kwaliteit
Soorten fietspompen
Om een goede keus te kunnen maken welke fietspomp je nodig hebt, is het eerst belangrijk om te weten welk type fietspompen er eigenlijk zijn. Eigenlijk zijn alle soorten fietspompen te verdelen in de volgende 4 categorieën:
1. Handpomp
Als eerste hebben we het meest traditionele en meest gebruikte model de handpomp. De handpomp is wat de meeste al thuis hebben staan. Een handpomp is de meest makkelijke manier om snel en op de meest nauwkeurige manier op te pompen. Met een handpomp en de fietspomp is het mogelijk om 10 plus bar uit te oefenen.
2. Voetpomp
Verder heb je de voetpomp. Een voetpomp is eigenlijk exact hetzelfde als een traditionele handpomp, alleen het verschil is dat je deze bedient met je voet. De grootste verschillen tussen soorten voetpompen is de manier waarop hij gemaakt is en of deze voorzien is van een drukmeter.
3. Minipomp
Daarnaast heb je ook minipompen. De minipomp is een handpomp voor onderweg. Met een minipomp kan je gemakkelijk je banden onderweg oppompen in geval van nood. Het grootste verschil van een minipomp is voornamelijk het formaat. Daarnaast zijn de meeste minipompen niet voorzien van een drukmeter.
4. Co2 pomp
Tenslotte hebben we de Co2 pomp. In tegenstelling tot andere fietspompen werkt de Co2 pomp op basis van patronen. Met deze compacte fietspomp kan je enorm snel je fietsband oppompen. Dit werd origineel voornamelijk gebruikt door mountainbikes, maar het wordt ook steeds populairder bij racefietsers. In dit artikel heb ik daarom de 10 beste Co2 pompen voor je op een rij gezet.
Wat is de juiste bandenspanning?
Nu je de juiste fietspomp hebt gevonden is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de juiste bandenspanning voor je fiets is. Over het algemeen worden stadsfietsen opgepompt tussen de 2 en 3.5 bar. Alleen het vinden van de juiste bandenspanning voor racefietsen, mountainbikes en gravelbikes is vaak een stuk lastiger.
Hierbij speelt niet alleen het gewicht een grote, maar zijn er nog talloze andere factoren die belangrijk zijn. Daarom heb ik hierbeneden verschillende calculatoren gemaakt zodat jij de ideale bandenspanning voor je racefiets, mountainbike en gravelbike kan berekenen.
Racefiets bandenspanning berekenen
Mountainbike bandenspanning berekenen
Gravelbike bandenspanning berekenen
Waar moet je op letten bij het kopen van een fietspomp?
Wanneer je van plan bent om een nieuwe fietspomp aan te schaffen is het belangrijk om op verschillende criteria te letten, zodat jij een miskoop zal voorkomen. Hierbeneden heb ik daarom de belangrijkste factoren bij het kopen van een fietspomp voor je op een rij gezet.
Maximale druk
Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de maximale druk van de fietspomp. De meeste fietspompen hebben een maximale druk van 7 à 8 bar. De betere modellen fietspomp kunnen wel tot 16 bar aan. Wanneer jij een racefiets hebt is het zeker belangrijk dat je een fietspomp vindt die geschikt is voor de hoeveelheid druk.
Het ventiel
Ten tweede is het belangrijk om te controleren of de fietspomp geschikt is voor het ventiel(en) die je hebt. Gelukkig zijn de meeste fietspompen geschikt voor alle type ventielen. Toch is dit zeker bij minipompen of Co2 pompen niet altijd het geval.
Drukmeter
Vervolgens moet je ook een keuze maken of je een fietspomp zoekt met of zonder drukmeter. De goedkoopste fietspompen zijn vaak niet voorzien van een drukmeter. De uitgebreidere fietspompen zijn daarentegen bijna altijd uitgerust met een analoge of zelfs een digitale drukmeter. Het is zeker aan te raden om een fietspomp met drukmeter aan te schaffen, zodat je weet hoeveel bar er in je fietsband zit.
Type pomp
Natuurlijk is het ook belangrijk om een keuze te maken welk type pomp je eigenlijk wil. Over het algemeen zijn er vier verschillende type fietspompen:
- Handpomp
- Voetpomp
- Minipomp
- Co2 pomp
Hierboven in het artikel leg ik uitgebreider uit, wat het soort pomp inhoud en wat de verschillen tussen de type pompen is.
Algemene design
Tenslotte is het algemene design van de fietspomp ook zeer belangrijk. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de algemene kwaliteit van de fietspomp. Zo is het belangrijk om te kijken naar het gebruikte materiaal, hoe stabiel de fietspomp is en wat de hoogte van de pomp is.
Verder zijn sommige fietspompen voorzien van ergonomische handvatten of een extra grote hefboom bij de ventielen voor extra gebruiksgemak.