Verschillende soorten klikpedalen en schoenplaatjes

Het hebben van de juiste klikpedalen voor je racefiets is enorm belangrijk. Voor veel beginnende rijders is het soms best een lastige klus om te weten welke pedalen voor jou het beste zijn en wat nu precies de verschillen zijn tussen verschillende fietspedalen en schoenplaatjes. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

verschillende-klikpedalen-en-schoenplaatjes-fietsportaal

Waarom klikpedalen racefiets?

Een klikpedaal is een speciale versie van een normaal fietspedaal. In tegenstelling tot andere pedalen zit je met een klikpedaal vast aan de trapper. Er zit een plaatje aan je schoen bevestigd waarmee je gemakkelijk in en uit het pedaal kan klikken.

Er zijn veel verschillende soorten klikpedalen van verschillende fabrikanten die allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen hebben. De meeste bekende klikpedalen die we in dit artikel bespreken zijn SPD, Speedplay, LOOk en Crankbrothers klikpedalen.

Voordelen klikpedalen

  • Doordat de fietsschoen aan het pedaal zit blijf je altijd in de goede positie zitten
  • Je pedaalefficiëntie gaat omhoog doordat je zowel in de neerwaartse als opwaartse beweging kracht kan zetten.
  • Hoe zwaar het in- en uitstappen is kan je zelf instellen

Nadelen klikpedalen

  • In- en uitklikken kan in het begin erg onnatuurlijk aanvoelen
  • Door de schoenplaatjes is lang lopen vervelend

Shimano klikpedalen

De Shimano klikpedalen zijn erg robuust en hebben een groot contact oppervlak. Daarnaast zijn de klikpedalen van Shimano erg gebruiksvriendelijk. Shimano biedt veel verschillende klikpedalen aan. Zo heb je de R550 beginners pedalen, maar je hebt ook de SPD-SL pedalen op 105, Ultegra en Dura-Ace niveau.

Hoe hoger je in het niveau van de pedalen komt, des te duurzamer, lichter en beter de pedalen zijn. Een van de grootste voordelen van de Shimano klikpedalen is dat ze lang meegaan. Dit komt onder andere doordat de lagers goed afgedicht zijn van de elementen van buitenaf. Het enige nadeel van de Shimano klikpedalen is dat ze relatief zwaar zijn. Doordat het contact oppervlak groot is en de pedalen van een hoge kwaliteit zijn, zijn ze relatief zwaar.

shimano-spd-sl-klikpedalen-fietsportaal

Verschil SPD en SPD-SL

Wat is nu het verschil tussen SPD en SPD-SL pedalen? SPD pedalen zijn speciaal ontworpen voor mountainbikes, gravelbikes en cyclocrossers. SPD-SL pedalen zijn gemaakt voor racefietsen. Het grote verschil tussen de pedalen is hoe makkelijk je in- en uitklikt. Bij het offroad fietsen moet je snel in en uit kunnen klikken en dit is niet het geval bij SPD-SL pedalen. Daarnaast heb je bij SPD-SL ook de mogelijkheid om uit verschillende schoenplaatjes te kiezen.

Speedplay pedaalsysteem

De Speedplay pedalen zijn van twee kanten inklikbaar en zijn licht. In tegenstelling to veel andere klikpedalen zit het kliksysteem bij de Speedplay pedalen in het schoenplaatje. Daarnaast heeft dit pedaal een relatief groot oppervlak, waardoor je minder snel last van je voeten krijgt.

Een van de grootste voordelen van de Speedplay pedalen is de verstelbaarheid. Je kan precies instellen hoe strak je voet vast zit en bij welke hoek je in- en uitklikt. Natuurlijk kan je ook bepalen op welke hoek je pedalen staan wanneer ze ingeklikt zijn. Al dit is vooral een uitkomst voor de rijder die gevoelige knieën heeft.

speedplay-klikpedalen-fietsportaal

Tenslotte heeft het grote contactoppervlak meerdere voordelen. Zo wordt de kracht die je zet niet alleen goed overgebracht, maar het verspreid de druk over een groter gedeelte van je voet. Hierdoor kan je erg lang fietsen zonder een verdoofd gevoel te krijgen.

Crankbrothers

De Crankbrothers pedalen zijn een groot succes. Je kent dit merk misschien wel van de mountainbike en cyclocross pedalen. De Eggbeater is het enorm succesvolle klikpedaal van dit merk. Niet alleen zijn de pedalen erg compact, ze zijn ook erg robuust gemaakt. De kwaliteit van de Eggbeater is net zoals de andere pedalen van Crankbrothers erg hoog, waardoor ze erg lang mee zullen gaan.

crankbrothers-eggbeater-klikpedalen-fietsportaal

Look pedalen

De LOOK pedalen zijn erg efficiënt en licht van gewicht. Deze pedalen zijn erg gebruiksvriendelijk en makkelijk te gebruiken. Er zijn drie verschillende LOOK pedalen die te verkrijgen zijn, namelijk de Look Keo Classic pedalen, Look Keo 2 Max pedalen en de Look Keo Blade pedalen.

Look Keo Classic

look-keo-classic-fietsportaal

De Look Keo Classic zijn klikpedalen die speciaal ontworpen zijn voor beginnende rijders. Hierdoor is het makkelijk om in en uit te klikken en kan je de spanning gemakkelijk aanpassen. Daarnaast zijn deze pedalen ook erg goedkoop, wat wel zo fijn is wanneer je nog niet zeker weet hoe klikpedalen aanvoelen.

Look Keo 2 Max

look-keo-2-max-fietsportaal

De Look Keo 2 Max zijn klikpedalen die ontworpen zijn voor de duur rijders. Dankzij het grote oppervlak zijn ze na een lange periode nog erg comfortabel. Ook bieden ze veel bewegingsvrijheid, waardoor je geen last krijgt van je knieën tijdens het rijden. Deze pedalen zijn hierdoor ook erg populair bij rijders van elk niveau. Het enige minpunt is dat het gewicht van de pedalen wat hoger licht door het formaat.

Look Keo Blade

look-keo-blade-fietsportaal

De Look Keo Blade zijn pedalen die puur ontworpen zijn voor prestatie. Deze pedalen zorgen ervoor dat je strak ingeklikt zit, wat zorgt voor een goede krachtoverbrenging. Daarnaast is het volledige pedaal van carbon gemaakt. Dit maakt het pedaal niet alleen extreem licht, maar zorgt er ook voor dat de krachtoverbrenging optimaal is. Kortom dit pedaal is gemaakt voor pure snelheid!

Time pedalen

time-xpresso-pedalen-fietsportaal

De Time racefiets klikpedalen zijn licht en zijn erg populair bij veel rijders. Er zijn veel afstelmogelijkheden en de pedalen hebben een hoge bewegingsvrijheid. Dit zorgt ervoor dat knieklachten verholpen en voorkomen worden. Deze bewegingsvrijheid komt doordat Time gebruik maakt van het Bioposition concept.

Dit concept houdt in dat je niet alleen veel ruimte hebt na het inklikken voor een natuurlijke positie, maar je kan ook zelf de positie van het pedaaloppervlak bepalen. Tenslotte kan je natuurlijk ook de kracht waarmee je moet in- en uitklikken verstellen.

Shimano schoenplaatjes

Shimano klikpedalen heeft verschillende schoenplaatjes die je verschillende maten van vrijheid bieden. De schoenplaatjes zijn aangegeven met verschillende kleuren. Hierbeneden heb ik ze op een rij gezet:

Rood schoenplaatje Shimano SPD-SL

shimano-rood-schoenplaatje-fietsportaal

De rode schoenplaatjes van Shimano SPD-SL hebben 0 graden speling en zit volledig vast op de trapper. Deze schoenplaatjes worden tegenwoordig nog heel weinig gebruikt, omdat geen speling op een schoenplaatje ervoor kan zorgen dat je last in je knieën krijgt. Niet iedereen rijdt namelijk altijd met precies rechte voeten.

Blauw schoenplaatje Shimano SPD-SL

shimano-blauw-schoenplaatje-fietsportaal

De blauwe schoenplaatjes van Shimano SPD-SL zijn vooraan volledig vast en heeft achter een speling van 2 graden. Dit zorgt ervoor dat je de stand van je voeten licht kan aanpassen tijdens het fietsen.

Geel schoenplaatje Shimano SPD-SL

shimano-geel-schoenplaatje-fietsportaal

De gele schoenplaatjes van Shimano SPD-SL hebben de meeste speling van alle schoenplaatjes. Deze schoenplaatjes hebben zowel voor als achter een speling van 6 graden. De gele schoenplaatjes wordt het meest gebruikt door amateurs en wedstrijdrijders.

Look schoenplaatjes

Net zoals Shimano hebben Look klikpedalen verschillende schoenplaatjes die een je verschillende mate van speling geven. De schoenplaatjes worden aangegeven met een bepaalde kleur. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rij gezet:

Zwart schoenplaatje LOOK KEO

De zwarte schoenplaatjes van LOOK KEO hebben 0 graden speling en zitten volledig vast op de trapper. Deze schoenplaatjes worden tegenwoordig nog heel weinig gebruikt, omdat geen speling op een schoenplaatje ervoor kan zorgen dat je last in je knieën krijgt. Niet iedereen rijdt namelijk altijd met precies rechte voeten.

Grijs schoenplaatje LOOK KEO

De grijze schoenplaatjes van LOOK KEO hebben zowel voor als achter 4.5 graden speling. Dit is voor veel rijders precies genoeg speling om comfortabel te kunnen fietsen. Deze schoenplaatjes worden hierdoor ook het meest gebruikt door amateurs en wedstrijdrijders.

Rood schoenplaatje LOOK KEO

De rode schoenplaatjes van LOOK KEO hebben zowel voor als achter 9 graden speling. Dit is voor de meeste rijders veel te veel speling en zorgt ervoor dat je niet het ondersteunende gevoel hebt wat je graag wil. Hierdoor gebruiken weinig rijders deze schoenplaatjes.

Speedplay schoenplaatjes

In tegenstelling tot de andere merken hebben de Speedplay klikpedalen maar een soort schoenplaatje. Daarnaast werkt het schoenplaatje ook anders dan bij andere werken. Het schoenplaatje bestaat namelijk uit verschillende delen en bevat ook het kliksysteem. Hierdoor krijg je ook een volledig nieuw kliksysteem bij het vervangen van het schoenplaatje.

Doordat het kliksysteem onder de schoen zit is het risico groter dat vuil het kliksysteem blokkeert. Het is daarom ook niet aan te raden om op een vieze ondergrond te lopen met deze schoenen. Tenslotte kan je met de Speedplay schoenplaatjes de speling regelen van 0 tot 15 graden.

Time Xpresso schoenplaatjes

De klikpedalen van Time Xpresso heeft een enkel type schoenplaatje. De manier om de speling van de schoenplaatjes te veranderen is door het linker schoenplaatje te verwisselen met de rechter en visa versa.

Het strakker en losser zet van klikpedalen

Tenslotte is het fijn om te weten dat bijna elk klikpedaal de mogelijk heeft om het pedaal losse of strakker te zetten met het in- en uitklikken. Dit wordt vaak aangegeven met een + en -. Dit kan vooral erg handig zijn wanneer je vaak snel in en uit moet klikken of wanneer het kliksysteem na verloop van tijd minder strak wordt.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *