Wat is een gravelbike en waarvoor gebruik je er een?

Gravel biken is steeds populairder aan het worden. Naast dat mensen massaal zijn gaan mountainbiken is een deel ook gaan gravel biken. Maar wat is een gravel bike nu precies en is het wat voor jou? In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over gravel bikes zodat jij goed kan bepalen op het wat voor jou is. 

gravelbike-waar-gebruik-je-het-voor-fietsportaal

Wat is een gravel bike?

Een gravel bike is een mix tussen een racefiets en een mountainbike. Het combineert het beste van beide werelden. Met een gravel bike kan je lange stukken afleggen op het asfalt en zonder problemen en onverharde weg inslaan. 

Deze fiets is echt bedoeld voor de avonturier die graag lange stukken fietst op verschillende terreinen. Natuurlijk is de gravel bike niet geschikt om bikeparks en downhill parcours te berijden. 

Hoe zie een gravel bike eruit?

wat-is-een-gravel-bike-fietsportaal

Een gravel bike ziet er op het eerste gezicht uit als een racefiets. Dit komt door het racestuur (het kromme stuur) en doordat er geen vering op de fiets aanwezig is. Toch zijn er best veel verschillen wat een gravel bike anders maakt dan andere fietsen.

Gravel bike frame

Het frame van de gravel bike zit tussen een racefiets en mountainbike in. De geometrie is zo gevormd dat de fietsen genoeg comfort heeft op de langere stukken. Per model verschilt het bij de gravel bike of het meer de eigenschappen heeft van een mountainbike of een racefiets.

Het is daarom dus erg belangrijk dat je van de voren weet wat je van plan bent om te gaan doen met de gravel bike, zodat je het model kan kiezen dat hier het beste bij past. Ook is het de wielbasis van de gravel bike vaak iets breder wat zorgt voor meer stabiliteit wanneer je over de wat meer technische stukken rijdt. 

Gravel bike wielen

Je het bij de gravel bikes keuze uit twee verschillende wielmaten. Je hebt de 28 inch wielen (komt met de band op hetzelfde formaat uit als de 29 inch bij mountainbikes) en de 27.5 inch wielen. Grotere wielen zorgen voor meer snelheid en stabiliteit, maar de kleinere wielen zijn soepeler en vaak leuker om op te rijden. 

Gravel bike banden

De banden van gravel bikes zijn ook anders dan die van mountainbikes. De banden van gravel bikes zijn breder dan wegbanden, maar smaller dan mountainbike banden. De bredere banden zorgen voor meer grip en comfort en zorgen ervoor dat je makkelijker over onverharde wegen kan fietsen. Het nadeel van de bredere banden is net zoals bij mountainbike banden de extra rolweerstand waardoor je minder snel bent op de normale wegen. 

Er is een enorm aanbod van verschillende gravel bike banden. Er zijn verschillende breedtes en hoogtes beschikbaar en natuurlijk verschillende profielpatronen. De breedte van gravelbike banden varieet tussen de 28 mm en de 50 mm.

Welke band geschikt is voor jou hangt af van wat je van plan bent om te gaan doen met je gravel bike. Ga je vooral de verharde wegen rijden en soms een onverhard pad pakken? Dan raadt ik een iets smallere band aan met een minder agressief profiel, zodat je zo min mogelijk rolweerstand hebt en toch de onverharde wegen kan berijden. In dit artikel kom je alles te weten over gravelbanden zodat jij de juiste gravelbanden kan vinden. 

Wil je zoveel mogelijk de onverharde wegen bereiden en het avontuur opzoeken? Dan raadt ik de bredere banden met een agressiever profiel aan voor de optimale grip op de onverharde paden. 

Gravel bike vering

In tegenstelling tot mountainbikes zijn gravel bikes niet uitgerust met voor- en/of achtervering. Hier lijkt de gravel bike erg veel op de racefiets. Om toch de rit wat comfortabeler te maken en de klappen een beetje op te vangen zijn er verschillende aanpassingen gedaan. 

Zo is het frame van de gravel bike wat flexibeler waardoor het meer meegeeft bij impact. Ook zijn er bij sommige gravel bikes elastomeren in het zadel gedaan waardoor het zadel lichtjes kan veren. Ook al zorgen deze maatregelen niet voor veel demping, het haalt wel de scherpe randjes van de rit af voor extra comfort.  

Waar moet je op letten bij gravel bikes?

Wanneer je van plan bent om een gravel bike te kopen is het belangrijk dat je let op een aantal dingen die aanwezig moeten zijn op de fiets zodat jij de optimale rijervaring hebt. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rijtje gezet:

waar-moet-je-op-letten-gravel-bike-fietsportaal

Schijfremmen

Schijfremmen zijn de standaard voor mountainbikes en ze zijn ook bijna uitgerust op gravel bikes. De schijfremmen hebben niet alleen veruit de beste remkracht van alle remmen, maar ze oververhitten ook minder snel en behouden hun remkracht in alle weersomstandigheden. Er zijn verschillende soorten remmen die allemaal een andere remkracht leveren. Dit artikel verteld je alles wat je moet weten over verschillende soorten remmen.

Steekas

De aanwezigheid van een steekas is erg handig. Ze zijn nou eenmaal sterker en stabieler dan snelspanners. Deze eigenschappen zorgen voor betere controle. Je komt de steekassen ook steeds vaker tegen op racefietsen en mountainbikes. In dit artikel zie je de verschillen tussen snelspanners en steekassen.

Tubeless banden

Tubeless banden zijn steeds meer een must geworden. Dit type banden hebben verschillende voordelen tegenover de standaard banden met een binnenband. Je kan namelijk met tubeless band op een lagere druk rijden waardoor je meer grip hebt. Daarnaast heb je met een tubeless band ook het risico niet om een ‘snakebite’ te krijgen in de binnenband. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over tubeless banden

Waar kan je een gravel bike voor gebruiken?

Je kan een gravel bike gebruiken voor allerlei verschillende activiteiten. Een gravel bike is erg veelzijdig en kan daarom voor een breed scala aan activiteiten gebruikt worden. 

Gravel rijden

Natuurlijk gebruik je voornamelijk de gravel bike voor het rijden op gravel. De gravel bike kan uit de voeten op praktisch elk terrein waardoor je gewoon de fiets kan pakken en een stuk kan gaan rijden.  Dit maakt de fiets erg leuk en speels, doordat je genoeg variatie kan hebben van het terrein. 

Bikepacking

Bikepacking is de afgelopen jaren enorm toegenomen in populariteit. Bikepacken is het fenomeen dat je op vakantie gaat met je fiets. Je neemt alles wat je nodig hebt mee op de fiets. Een gravel bike is hiervoor uitermate geschikt. De gravel bike geeft de juiste balans tussen een racefiets en mountainbike. Ben je van plan om te gaan bikepacken? Dan heb ik de ultieme bikepacking paklijst voor jou gemaakt zodat jij geen spullen vergeet voor jouw avontuur.

bikepacking-gravel-bike-fietsportaal

Dagelijks gebruik

Naast dat de gravel bike gewoon heel erg leuk is om mee gravel te rijden, is het ook prima geschikt voor dagelijks gebruik. Woon- en werkverkeer met de gravel bike is niet alleen leuk, maar het is ook nog eens goed voor het milieu en je gezondheid. 

Gravel bike of een ander type fiets?

Nu je weet wat een gravel bike is en waarvoor je de gravel bike gebruikt komt natuurlijk de vraag naar boven: hoe staat de gravel bike tegenover andere fietsen? Hierbeneden heb ik de verschillen tussen de gravel bike en andere type fietsen voor je op een rij gezet:

Gravel bike vs racefiets

Het grote verschil tussen de gravel bike en de racefiets is het doelgebruik. Een racefiets is puur gemaakt voor snelheid. Ten eerste zijn natuurlijk de banden van de racefiets een stuk dunner dan die van een gravel bike voor zo weinig mogelijk rolweerstand. Ook is de racefiets geoptimaliseerd voor aerodynamica en is wielset anders. 

Ben je van plan alleen te gaan rijden op verharde wegen? Dan zal ik zeker niet overwegen om een gravel bike aan te schaffen, maar een racefiets. Toch is een racefiets niet in elke situatie het beste. Zo lever je erg veel comfort in voor extra snelheid bij een racefiets en is de wielset zo aangepast dat het optimaal is voor de meeste snelheid per trap.

Dit is minder het geval bij een gravel bike waar je meer comfort hebt en natuurlijk meer opties hebt, betreft het terrein dat je fietst. Dit maakt de gravel bike de perfecte fiets voor de rijder die van alles wat wil doen. 

Gravel bike vs cyclocross

Cyclocross fietsen lijken op het eerste gezicht veel qua geometrie op elkaar. Toch zijn er een aantal noemenswaardige verschillen waar je een keuze in moet maken. Zo is een cyclocross fiets echt gemaakt voor competitie. Dit betekent dat de fiets zo licht mogelijk moet zijn voor extra snelheid en daarom inlevert op comfort. 

Dit is niet het geval bij gravel bikes die vaak zwaarder zijn. Er zijn namelijk amper competities voor gravel bikes. De zwaardere gravel bike is door het extra gewicht sterker zodat het ook makkelijk gebruikt kan worden voor bikepacking en het opvangen van de extra impact wanneer je offroad gaat. 

Gravel bike vs mountainbike

De vergelijking tussen gravel bikes en mountainbikes is misschien wel de meest belangrijke vergelijking. De meeste mensen hebben namelijk alleen maar een mountainbike. Je vraagt je misschien af of het mogelijk is om te gravel biken met een mountainbike. Natuurlijk is dat mogelijk en het is nog niet eens zo gek. Zeker wanneer je een hardtail hebt. 

Heb je echter een full suspension mountainbike zoals een downhill of enduro, dan zit je mijlen ver van een gravel bike. De verschillen heb ik voor je op een rij gezet:

gravel-bike-vs-mountainbike-fietsportaal

Bandbreedte

Ten eerste is de bandbreedte van een mountainbike anders. Je hebt tijdens het mountainbike namelijk veel grip nodig wanneer je over ruig terrein gaat. Hierdoor zijn de banden van de mountainbikes daarom ook dikker dan die van gravel bikes. 

Deze bredere banden zorgen natuurlijke voor meer grip over onverharde wegen, maar het zorgt ook voor extra rolweerstand wanneer je over het asfalt fietst. Hier heeft de gravel bike zijn voordeel. 

Vering

Het grootste verschil tussen een gravel bike en een mountainbike is de vering. Een gravel bike is namelijk eigenlijk nooit uitgerust met voor- en/of achtervering. Een mountainbike kan alleen uitgerust zijn met voorvering, dit heet een hardtail. Of een mountainbike is uitgerust met zowel voor- als achtervering, dit heet een full suspension mountainbike of ‘fully’. 

Tussen de vering zijn er ook tal van verschillen zoals het soort vering en hoeveel veerweg de vering heeft. Bij downhill mountainbikes zijn de meest extreme veringen uitgerust voor maximale dempen en absorptie. 

Geometrie

De geometrie van de gravel bike is anders dan die van een mountainbike en lijkt veel op die van een racefiets. De gravel bike is namelijk wat langer en daarom comfortabeler. Er is hier een simpele reden voor, namelijk dat een mountainbike wendbaar moet zijn voor wanneer je over de ruige parcours rijdt. Je zult dit zeker merken wanneer je van een mountainbike naar een gravel bike gaat.

Je mountainbike gebruiken als gravel bike

Je mountainbike gebruiken als gravel bike is prima te doen zonder echt iets aan je mountainbike aan te passen. Het gebruiken van je mountainbike als gravel bike is ideaal omdat je dit weer scheelt in het aanschaffen van een nieuwe fiets. Daarnaast kan je een mountainbike ook gebruiken op meer verschillende terreinen dan een gravel bike. Hierbeneden heb ik de aanpassingen op een rij gezet:

Gebruik de lock-out

Wanneer je een hardtail mountainbike hebt, heb je als het goed is een lock-out functie op de voorvork zitten. Deze functie zorgt ervoor dat jij controle hebt over de voorvork of deze wel of niet gaat veren. Wanneer jij de lock-out aanzet wordt de vering uit gezet en kan je sneller over de verharde wegen rijden. 

De manier waarop dit werkt, is doordat de vering een deel van de trap energie die jij levert, absorbeert en omzet in warmte. Wanneer dit dus niet gebeurt, wordt er meer energie omgezet in snelheid. Let er wel mee op dat wanneer jij de vering echt weer nodig hebt dat je de lock-out weer uitschakelt zodat je ook voorkomt dat je fiets beschadigingen gaat oplopen, en het zorgt voor een betere rijervaring. In dit artikel vertel ik je alles over wanneer je de lock-out gebruikt.

Gebruik een ander bandenprofiel

Naast het gebruiken van de lock-out kan je ook een ander setje banden op de fiets zetten met een minder grof bandenprofiel. Het bandenprofiel speelt namelijk een grote rol in de hoeveelheid rolweerstand dat de fiets heeft. Je wil natuurlijk een goede balans hebben tussen een minder grof bandenprofiel voor snelheid en een grof bandenprofiel voor genoeg grip op de onverharde wegen. Gelukkig is er genoeg aanbod op de markt om de juiste band voor jou te vinden. 

Bikepacken met de mountainbike

Naast dat je uitstekend kan bikepacken met de gravel bike kan je ook prima gaan bikepacken met je hardtail mountainbike. Het bikepacken met een mountainbike wordt al helemaal handig wanneer je ook de bovengenoemde aanpassingen toepast.

Daarnaast kan je met de mountainbike ook meer het avontuur opzoeken doordat de mountainbike meer verschillende terreinen aan kan. 

Gravel bike wel nodig?

Je denkt misschien nu wel bij jezelf, waarom zou ik eigenlijk een gravel bike aanschaffen als mijn mountainbike ook prima werkt? Toch heeft de gravel bike zeker wel zijn plek verdient in de fiets industrie. Een gravel bike heeft nu eenmaal zijn eigen kwaliteiten en charmes. 

Ben jij de rijder die alleen maar de onverharde paden en parcours wil berijden, dan is de gravel bike niet iets voor jou, maar de gravel bike is de perfecte fiets voor de persoon die zowel op de weg als op de onverharde wegen wil rijden. Het is echt een all rounder. 

gravel-bike-conclusie-fietsportaal

Conclusie

De conclusie over gravel biken is dat het gewoon heel leuk is, en of je nu gaat gravel biken met een echte gravel bike of gewoon met je mountainbike, het is een ervaring. 

Ik hoop dat dit artikel jou genoeg heeft geïnformeerd over wat gravel bikes nu precies zijn waarvoor je gravel bikes nu gebruikt en wat een gravel bike zo speciaal maakt. Zijn er nog vragen die ik voor je kan beantwoorden, laat dat dan weten onderaan deze pagina. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *