Het hebben van de juiste mountainbike banden is enorm belangrijk. De banden zijn namelijk het contactpunt met de ondergrond. Het is hebben van de juiste banden kan van veel invloed zijn op hoe je mountainbike aanvoelt. Toch kan het nog erg lastig zijn om de juiste banden te vinden door het enorm grote aanbod. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over mountainbike banden zodat jij de juiste keuze kunt maken.
Kies de juiste band voor de ondergrond
Voordat je een mountainbike band gaat uitkiezen die voor jou geschikt is, is het belangrijk om een goed beeld te hebben waar je gaat rijden. Ben je van plan om over bospaadjes te rijden, of ga je meer door de modder rijden?
Voor elke type ondergrond en doeleinde is een specifieke mountainbike band ontworpen. De banden verschillen bijvoorbeeld in het soort rubber en het profiel. Hierbeneden heb ik de beste mountainbike banden per type voor je op een rij gezet.
Beste allround MTB banden
We beginnen met de allround banden. De naam zegt het al, deze banden zijn overal prima in. Deze banden zijn relatief licht en hebben weinig rolweerstand. Verder is het bandenprofiel niet heel grof, maar zijn de noppen wel van verschillende hoogtes. De noppen zijn aan de zijkant hoger zodat je meer grip hebt in de bochten.
Deze type banden zijn echt bedoeld voor de hobby rijder die niet altijd maar weer zijn pr wil verbreken. De allround MTB banden zullen voor de meeste rijders een prima keuze zijn.
Schwalbe Racing Ray
De Schwalbe Racing Ray is een uitstekende mountainbike voorband. Deze band is speciaal ontwikkeld voor bospaden in zowel droge als natte omstandigheden. De Racing Ray gaat lang mee en heeft veel grip dankzij de Addic SpeedGrip compound. Daarnaast is het gehele karkas voorzien van extra lekbescherming.
Verder is de Schwalbe Racing Ray te verkrijgen in alle verschillende bandenmaten en de band is te verkrijgen in 2.25 inch en 2.35 inch breedtes. Deze band is uiterst geschikt voor cross country rijden en is minder geschikt voor rijden door de modder en echte ruige terreinen.
Voordelen
- Beschikbaar in 26 inch, 27.5 inch en 29 inch
- Speciaal ontworpen voor grip en controle in verschillende omstandigheden
- Extra lekbescherming
- Breedte: 2.25 inch, 2.35 inch
Nadelen
- Niet geschikt voor modder of hele natte omstandigheden
Maxxis Ikon
De Maxxis Ikon is een goede allround mountainbike achterband. Deze mountainbike band is peciaal ontworpen om in veel verschillende omgevingen te presteren. De Maxxis Ikon Heeft een verhoogd noppenprofiel aan de zijkant om rolweerstand laag te houden en veel grip in de bochten te hebben.
Daarnaast zorgt de Triple MaxxSpeed Compound ervoor dat je veel grip hebt. Dit is alleen wel een relatief zachte compound, waardoor je meer rolweerstand hebt. Verder zijn de wangen van de band beschermt met een Exo Protectie laag. Deze mountainbike band is uiterst geschikt voor cross country rijden en is minder geschikt om te rijder door de modder of heel ruig terrein.
Voordelen
- Beschikbaar in 27.5 inch en 29 inch
- Goede allround mountainbike band
- Hoge noppen aan de zijkant van profiel voor extra grip in de bochten
- Breedte: 2.2 inch, 2.35 inch
Nadelen
- Hogere rolweerstand door zachtere compound
- Minder lange levensduur door zachtere compound
Beste MTB banden voor bosgrond
Wanneer je over bosgrond gaat fietsen met je mountainbike heb je twee verschillende type banden. De eerste zijn banden voor droge bosgrond en de tweede zijn banden voor een natte bosgrond.
De banden voor droge bosgrond worden semi-slicks genoemd. Dit houdt in dat de banden op het loopvlak bijna geen to geen noppen hebben en er wel noppen zitten op de wang van de band. Het gladde profiel zorgt ervoor dat je weinig weerstand hebt en snel kan fietsen, maar toch grip hebt in de bochten door de noppen aan de zijkant. Echter moet je wel zeker weten dat het goed weer blijft, omdat je erg weinig grip hebt wanneer het minder weer wordt.
Hier komen namelijk de banden voor natte bosgrond van pas. De banden voor natte bosgrond hebben grotere noppen die redelijk dicht bij elkaar staan om rolweerstand te verminderen. Door de grotere noppen kan het modder makkelijker weg en houd je genoeg grip.
Vittoria Mezcal G2 TLR
De Vittoria Mezcal G2 TLR is een uitstekende voorband die speciaal ontworpen is voor rijden over bospaden. Deze band komt het meest tot zijn recht op droge harde paden. Verder heeft de Vittoria Mezcal enorm veel grip en een lage rolweerstand. Dit samen met het juiste profiel maakt dit een erg fijne band.
Deze band is alleen beschikbaar als 29 inch band en is te verkrijgen in 2.25 inch en 2.35 inch breedte. De Vittoria Mezcal is uiterst geschikt voor crosscountry rijden. Het nadeel is wel dat hij minder geschikt is in modderige en erg natte omstandigheden. Tenslotte is deze mountainbike band ook relatief duur in vergelijking met andere banden.
Voordelen
- Beschikbaar in 29 inch
- Snelle band op droge bosgrond
- Veel grip en lage rolweerstand
- Goede lekbestendigheid
- Breedte: 2.25 inch, 2.35 inch
Nadelen
- Relatief prijzig
- Minder geschikt voor modderige omstandigheden
Continental Raceking
De Continental Race King is een uitstekende achterband voor cross country wedstrijdrijders. De band is erg licht in gewicht en heeft agressief plat profiel. Dit maakt dat de Race King veel grip en een lage rolweerstand heeft. Daarnaast is deze band voorzien van de speciale BlackChili compound dit de rijeigenschappen van de band verder verbeterd.
De Race King heeft een goede lekbescherming en is een vouwband. Deze band is vooral bedoeld voor droge omstandigheden en presteert minder goed in erg natte omstandigheden. Daarnaast is hij alleen te verkrijgen in 2.2 inch breedte.
Voordelen
- Licht in gewicht
- Extreem lage rolweerstand
- Voorzien van BlackChili compound
- Goede lekbescherming
Nadelen
- Alleen beschikbaar in 29 inch en 2.2 inch breedte
- Niet geschikt voor erg natte omstandigheden
Maxxis Ardent
De Maxxis Ardent is een populaire voorband die veel gebruikt wordt door cross country rijders. Deze bande heeft dankzij zijn lage noppen op het loopoppervlak een lage rolweerstand en veel grip in de bochten door de verhoogde noppen aan de zijkant. Daarnaast is de Maxxis Ardent voorzien van een Triple compound die bestaat uit een duurzame basislaag en twee zachtere toplagen die grip en controle verbeteren.
Verder is zijn de wangen van de band voorzien van goede lekbescherming tegen scherpe stenen. Deze band heeft een TPI van 120 en is daarom relatief flexibel. De Maxxis Ardent is natuurlijk tubeless ready en te verkrijgen in 2.2 inch en 2.35 inch breedte.
Voordelen
- geschikt voor zowel nat als droog weer
- Snel op rechte stukken en veel grip in de bochten
- Goede zijwang lekbescherming
- Breedte: 2.2 inch, 2.35 inch
Nadelen
- Alleen beschikbaar in 29 inch
- Niet geschikt voor echte modder
Schwalbe Rocket Ron
De Schwalbe Rocket Ron is een mountainbike band met een open noppenprofiel. De band is erg geschikt om in veel verschillende omstandigheden te gebruiken, maar komt het meest tot zijn recht op bospaden. Dankzij het relatief platte profiel en de verhoogde noppen heb je veel grip tijdens het rijden.
Verder is de Rocket Ron voorzien van de Addic Speed compound wat de rijeigenschappen van de band nog meer verbeterd. Ook heeft de Rocket Ron van hiel tot hiel een verstevigd karkas waardoor je een uitstekende lekbescherming hebt. Dit zorgt er wel voor dat de band relatief zwaar is. De Schwalbe Rocket Ron is te verkrijgen als 26 inch en 29 inch band en is geschikt voor cross country rijden.
Voordelen
- Beschikbaar in 26 inch en 29 inch
- Addic Speed compound
- Goede lekbescherming
- Breedte: 2.1 inch, 2.25 inch
Nadelen
- Gewicht is relatief hoog door het verstevigde karkas
Beste MTB banden voor modder
Ben je van plan om door echte modder te fietsen? Dan zijn daar ook banden voor. Deze banden hebben hoge noppen die relatief ver van elkaar af staan zodat de modder goed wegloopt tussen de noppen. Vaak zijn deze banden ook breder en worden ze gereden op een lagere bandenspanning, zodat de band een groter contactoppervlak heeft en je dus meer grip hebt.
Maxxis Minion DHF
De Maxxis Minion DHF is een erg populaire downhill voorband. Door het unieke profiel met grote noppen zorg je ervoor dat je makkelijk door de modder kan rijden. Met behulp van de Triple compound met een zachte rubbersamenstelling zorg je voor optimale grip en schokabsorptie.
Verder heeft de Maxxis Minion DHF een verstevigd karkas en een anti-leklaag. Dit zorgt ervoor dat de kans op lekrijden een stuk lager wordt. Deze band is alleen beschikbaar in 29 inch en heeft een breedte van 2.50 inch. Dit maakt deze band een goede keus om mee door de modder te rijden.
Voordelen
- Geschikt voor downhill
- Voorzien van Exo Protection
- Goede lekbescherming
- Breedte: 2.50 inch
Nadelen
- Niet geschikt voor cross country
- Alleen in 29 inch
- Minder duurzaam
Maxxis Minion DHR II
De Maxxis Minion DHR is een erg populaire downhill achterband. Door het unieke profiel met grote noppen zorg je ervoor dat je makkelijk door de modder kan rijden. Met behulp van de Triple compound met een zachte rubbersamenstelling zorg je voor optimale grip en schokabsorptie.
Verder heeft de Maxxis Minion DHF een verstevigd karkas en een anti-leklaag. Dit zorgt ervoor dat de kans op lekrijden een stuk lager wordt. Deze band is alleen beschikbaar in 29 inch en heeft een breedte van 2.50 inch. Dit maakt deze band een goede keus om mee door de modder te rijden.
Voordelen
- Geschikt voor downhill
- Voorzien van Exo Protection
- Goede lekbescherming
- Breedte: 2.40 inch
Nadelen
- Niet geschikt voor cross country
- Alleen 29 inch
- Minder duurzaam
Beste MTB voor rots terrein
Verder hebben we de banden voor rotsachtig terrein. Wanneer je op rotsachtig terrein gaat fietsen is het aan te raden dat je brede banden hebt met grote noppen. Ook is het verstandig om op een lagere bandenspanning te gaan rijden. Dit in combinatie met een brede band zorgt ervoor dat je meer contactoppervlak krijgt wat voor optimale grip zorgt wanneer je over stenen rijdt.
Maxxis Assegai
De Maxxis Assegai is een uitstekende voorband voor rotsachtig terrein. Door de MaxxTerra compound het je een goede balans tussen duurzaamheid, grip en snelheid. Verder is het karkas van de voorband verstevigd, waardoor je een goede lekbescherming hebt.
De Maxxis Assegai is beschikbaar in 27.5 inch en 29 inch met een breedte van 2.50 inch. Dit zorgt voor een groot contactoppervlak met de ondergrond. Het nadeel van breder banden is dat je een hogere rolweerstand en bredere velgen nodig hebt. Kortom, een zeer goede band voor rotsachtig terrein.
Voordelen
- Beschikbaar in 27.5 inch en 29 inch
- Geschikt voor enduro en trail
- Goede lekbescherming
- Veel grip
- Breedte: 2.50 inch
Nadelen
- Door de brede banden heb je brede velgen nodig
- Hogere rolweerstand door agressief profiel
Beste mountainbike banden voor op de weg
Veruit de meeste mountainbikers fietsen met hun mountainbike voornamelijk offroad. Toch zijn er een aantal rijders die ook veel op de weg rijden. Hiervoor zijn de traditionele mountainbike banden overkill en niet optimaal. Gelukkig zijn hier speciale banden voor ontworpen. In dit artikel vertel ik je precies wat de beste mountainbike banden voor op de weg zijn.
Het verschil tussen de voor- en achterband
Voor ervaren rijders is het verschil tussen de voor- en achterband heel normaal, maar voor beginnende rijders kan dit misschien verwarrend zijn. Bij de mountainbike banden zit er een verschil tussen de voor- en achterband. Dit is het geval voor een specifieke reden.
De voorband heeft namelijk meer grip nodig dan de achterband. Dit komt omdat je instuurt met de voorband en je wil natuurlijk niet wegglijden wanneer je stuurt. Daarentegen draagt de achterband voor het grootste gedeelte het gewicht van de rijder. Je wil hier natuurlijk de weerstand zoveel mogelijk verminderen, maar nog wel genoeg grip hebben op het ruige terrein.
Natuurlijk wordt de bandencombinatie voor het grootste gedeelte bepaald door de ondergrond waarop je rijdt. Het hebben van de juiste banden combinaties zorgt ervoor dat jij alles uit de banden van je mountainbike kan halen en de optimale controle hebt tijdens het rijden. Hierbeneden heb ik een aantal populaire banden combinaties voor de juiste ondergrond voor je op een rij gezet.
Beste MTB banden combinaties
Voorband | achterband | Ondergrond | Voordelen van deze combinatie |
Schwalbe Racing Ray | Schwalbe Racing Ralph | Geschikt voor zowel droge als natte bosgrond | Met de speciaal ontworpen cross country banden van Schwalbe weet je zeker dat je genoeg grip en snelheid hebt. Met de agressieve voorband heb je veel grip tijdens het sturen en met de duurzame achterband heb je weinig rolweerstand. |
Continental Cross King | Continental Race King | Geschikt voor droge bosgrond en harde gravelpaden | Een zeer populaire banden combinatie. Deze banden enorm snel en geschikt voor crosscountry. De Cross King heeft veel ruimte tussen de noppen en geeft je veel controle. De Race King heeft een enorm lage weerstand en is daarom populair bij de profs. |
Maxxis Ardent | Maxxis Ikon | Geschikt voor zowel droge als natte bosgrond | Deze banden combinatie van Maxxis is een uitstekende allround. Met de Maxxis Ardent heb je veel grip en controle tijdens het rijden en met de Ikon behoudt je veel snelheid. Een goede combinatie in veel verschillende omstandigheden! |
Vittoria Mezcal G2 | Vittoria Terreno | Geschikt voor droge bosgrond en gravelpaden | De banden combinatie van Vittoria is enorm snel. Door lage en dichte noppen zorg je voor een lage rolweerstand en veel snelheid. De verhoogde noppen aan de zijkant zorgen voor voldoende grip in de bochten. Deze banden zijn zeker aan te raden voor de droge dagen. |
Maxxis Minion DHF | Maxxis Minion DHR | Geschikt voor zowel modderige als rostachtige ondergond | De Maxxis Minion is een combinatie waarmee je in elk weer uit de voeten komt. Met de DHF zorg je ervoor dat je veel grip in de bochten hebt en met de DHR kan je dankzij de hoge noppen aan de zijkant goed door natte omstandigheden fietsen. Kortom een combinatie die alles aan kan! |
De onderdelen van een MTB band
In dit artikel bespreken we veel verschillende onderdelen van een band. Wanneer je niet precies weet wat elk onderdeel inhoudt en waar het voor dient kan dit best onduidelijk worden. Daarom heb ik hierbeneden de verschillende delen van een mountainbike band voor je op een rij gezet. Het is wel belangrijk om te weten dat niet elke band hetzelfde is en op dezelfde manier wordt opgebouwd. Hierbeneden staan de onderdelen die in alle band aanwezig zijn.
- Loopvlak: Het loopvlak is het gedeelte van de band waar de band contact maakt met de grond en waar de noppen op zitten. Dit is ook hetgeen wat je aan de buitenkant ziet.
- Karkas: Dit is de laag die onder het loopvlak zit en zorgt voor de stevigheid van de band. Door het karkas kan de band goed op spanning komen zonder te vervormen.
- Anti-leklaag: De anti-leklaag zorgt voor zoals de naam al zegt dat de band minder snel lek gaat. Dit komt omdat deze laag minder snel gepenetreerd wordt door scherpe objecten zoals stenen of andere voorwerpen.
- Wang: De wang is de zijkant van de buitenkant van de band. Op de wang zit geen profiel.
- Hiel/ Hieldraad: De hiel is het gedeelte van de band dat in aanraking komt met de velg van het mountainbikewiel. De hiel kan uitgerust zijn met een hieldraad. Dit kan een dikke draad zijn of meerdere kleine draden door de band heen.
De compound van een MTB band
Het rubber van de band is een van de belangrijkste onderdelen van een band. Een band kan uit verschillende soorten rubber bestaan. Dit wordt de compound genoemd. Verschillende soorten rubber hebben andere eigenschappen. Zo heb je rubber dat erg slijtage vast is, maar je hebt ook rubber dat weer veer sneller slijt. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe zachter het rubber is, hoe meer grip je hebt, maar hoe sneller de band slijt.
De banden fabrikanten proberen een goede verhouding te vinden tussen grip en slijtage. Hierdoor worden er vaak meerdere compounds in een band gebruikt. Dit zie je vaak bij de buitenste noppen van een band. Een aantal andere factoren die ook een rol spelen bij de compound zijn de kosten, gewicht, soepelheid en rolweerstand.
Waar moet je op letten bij het aankopen van een mountainbike band?
Bij de aankoop van een mountainbike band zijn er verschillende factoren die van belang zijn zodat jij zeker weet dat jij een band koopt die goed bij jouw situatie past. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rij gezet:
Wielmaat
Het eerste waar je rekening mee moet houden is dat je het juiste formaat band koopt dat bij jouw wielmaat past. Bij mountainbikes zijn er over het algemeen drie maten die gebruikt worden. De 26 inch, 27.5 inch en de 29 inch banden. Al deze verschillende maten geven de fiets andere eigenschappen tijdens het rijden. In dit artikel vind je welke wielmaat het best bij jou past.
Rolweerstand
Verder moet je ook rekening houden met de rolweerstand van de band. Afhankelijk wat je gaat doen met de band kan dit veel invloed hebben. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de rolweerstand. De twee meest belangrijke factoren zijn de compound en het bandenprofiel.
Het hebben van een hardere of zachtere compound kan ervoor zorgen dat je meer of minder rolweerstand hebt. Over het algemeen heeft een zachtere compound een hogere rolweerstand dan een hardere compound. Daarnaast heeft het profiel ook een grote invloed op de rolweerstand. Een agressiever profiel heeft een hogere rolweerstand dan een profiel met een minder agressief profiel.
Grip
Wanneer je een nieuwe mountainbike band gaat kiezen is het enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je een band kiest die veel grip heeft. Het hebben van grip is belangrijk om de controle te houden tijdens het rijden. De grip van je band wordt voor het grootste gedeelte bepaalt door het profiel en de compound van de band.
Hoe zachter de compound is, des te meer grip je zal hebben. Alleen het nadeel hiervan is dat je een hogere rolweerstand hebt en je band minder lang meegaat. Daarnaast heeft het profiel ook enorm veel effect op de grip van de band. Afhankelijk van de ondergrond wil je voor een band kiezen met een agressief profiel of een minder agressief profiel.
Over het algemeen kan je zeggen dat hoe meer grip een rol speelt, des te zachter de compound moet zijn. Daarnaast kies je voor een agressiever profiel bij een zachtere of modderige ondergrond en een minder agressief profiel bij een harde ondergrond.
Breedte van de band
Een ander aspect waar je naar moet kijken bij het aanschaffen van de juiste mountainbike banden is de breedte van de band. De breedte van de band speelt een grote rol in hoeveel grip en rolweerstand de band heeft. Een bredere band zorgt voor een groter contactoppervlak met de ondergrond, waardoor je meer grip en ook rolweerstand hebt.
De afgelopen jaren is er een trend gaande waarin mountainbike banden steeds breder worden. Zeker het massale gebruik van tubeless banden zijn brede mountainbike banden erg populair. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de juiste mountainbike bandbreedte.
Type band
Bij het kiezen van de juiste banden is misschien wel het aller belangrijkst dat je de juiste banden koopt voor de ondergrond waarop jij gaat rijden. Ben je van plan om over bospaadjes te rijden, dan heb je hele andere banden nodig als wanneer je over grind gaat rijden. Bedenk dit dus goed van tevoren.
Een van de meest populaire type banden is de allround mtb band. Dit type band is speciaal ontworpen om goed te presteren in veel verschillende omstandigheden. Natuurlijk zullen mountainbike banden die ontwikkeld zijn voor specifieke situaties altijd beter presteren, maar voor de gemiddelde Nederlandse rijder zal een allround band goed geschikt zijn.
Draadband of vouwband?
Verder moet je ook een keuze maken of je voor een draadband of een vouwband kiest. In de hiel van een mountainbike band is een draad aanwezig. Deze draad kan van verschillende materialen gemaakt zijn en zorgt ervoor dat de band onder druk niet van vorm veranderd en hij goed op de velg blijft.
De meest populaire materialen is ijzerdraad en kevlar. Over het algemeen gebruiken de meeste mountainbikers een vouwband, maar elk type band heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel vertel ik precies wat het verschil is tussen een draadband en een vouwband.
Prijskaartje
Tenslotte hebben we de prijs van de band. Dit is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. De prijs van mountainbike banden kunnen erg uiteenlopen. Over het algemeen zit een goede mountainbike band tussen de 50 en 70 euro. Dit is best stevig, maar deze banden zullen ook langer meegaan dan een goedkopere band.
Het is daarentegen wel belangrijk om te kijken naar de compound van de band. Een zachtere compound presteert misschien beter dan een hardere compound, maar slijt ook veel sneller. Wil je daarom een band die zo lang mogelijk meegaat? Kies dan een mountainbike band die voorzien is van een harde compound.
Beste MTB banden merken
Wanneer je van plan bent om een nieuwe mountainbike band aan te schaffen is het belangrijk om te weten welke merken de beste banden hebben. Je namelijk een band die een hoge kwaliteit heeft en lang meegaat. In dit bandenwereld is er geen enkel merk dat ‘de beste’ banden maakt. Toch zijn er wel een aantal verschillende merken die bekend staan om hun hoge kwaliteit. Ik het ze hierbeneden voor je op een rij gezet.
- Schwalbe
- Maxxis
- Vittoria
- Continental
Wat is TPI?
Onder het rubber van de band zit het karkas. Het karkas zijn draden van nylon, katoen of aramide. Deze draden bestaan uit meerdere lagen over elkaar of een enkele laag. Het karkas zorgt voor stevigheid in de band. Wanneer een band voorzien is van lekbescherming dan zit dit tussen twee lagen van het karkas.
De kwaliteit van het karkas wordt aangegeven in TPI (treads per inch). Wat inhoudt hoeveel draden er aanwezig zijn per inch. Verschillende hoeveelheden draden zorgen voor andere eigenschappen. Zo zorgen veel draden voor een soepelere band, omdat er minder ruimte is voor rubber tussen de draden, maar hierdoor gaat de band ook sneller lek.
Minder draden zorgen voor een stuggere band die langer meegaat. Over het algemeen wordt gezegd dat banden die een TPI hebben die lager is dan 60 van een lagere kwaliteit zijn. Dit is in de meeste gevallen waar, maar in enkele situaties zoals bij downhill komt dit vaak voor. Goede allround MTB banden hebben vaak een TPI tussen de 60 en 90. Banden die gebruikt worden voor competitie zitten vaak ruim boven een TPI van 90, maar hier is prestatie belangrijker dan duurzaamheid.
Voordelen van tubeless banden
Tenslotte moet je een keuze maken of je tubeless banden wil hebben of niet. Tubeless banden zorgen ervoor dat je band geen binnenband meer nodig heeft. Tubeless banden hebben eigenlijk alleen maar voordelen. Tubeless banden hebben niet alleen een lagere rolweerstand, maar ze zijn ook veel lekbestendiger. Daarnaast kan je op een lagere bandenspanning rijden waardoor je meer grip hebt. Het enige soort van nadeel is dat tubeless banden iets duurder zijn. Dit artikel verteld je alles wat je moet weten over tubeless banden.