Trapas en bottom bracket mtb vervangen

Je herkent het vast wel, je bent aan het rijden met de mountainbike en opeens, hoor je een raar gepiep en gekraak bij de trapper vandaan komen. Wanneer je dit hoort, is het belangrijk dat je eerst goed kijkt of het geluid niet ergens anders vandaan komt. 

Wanneer je alles heb uitgesloten is het tijd om de trapas van je fiets te vervangen. Dit is een klus waar veel rijders liever niet aan denken, maar dit is heel goed zelf te doen. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij de trapas van je mountainbike kan vervangen. 

trapas-en-bottom-bracket-mtb-vervangen-fietsportaal

Verschil tussen trapas en bottom bracket

Voordat we beginnen met het vervangen van de trapas is het belangrijk dat je goed het verschil weet tussen een trapas en een bottom bracket. De bottom bracket is eigenlijk gewoon de behuizing waar de trapas in zit. De bottom bracket is onderdeel van het frame zelf en de trapas zit daarin. 

Wanneer moet je de trapas van je mtb vervangen?

Het op tijd vervangen van de trapas is erg belangrijk. Niet alleen omdat je minder lekker fietst, maar ook om ernstige slijtage te voorkomen. Het vervangen van de trapas is nog geen groot probleem, maar wanneer de bottom bracket van je fiets ernstig beschadigd raakt, heb je wel een probleem omdat dit onderdeel is van je fietsframe. 

Goed onderhoud is daarom zeker belangrijk. Maar wanneer moet je nu je trapas vervangen? Er zijn verschillende manieren waarop je kan controleren dat de trapas versleten is. Een van de makkelijkste manieren is wanneer je een hard krakend/piepend geluid hoort tijdens het fietsen. 

Een andere manier waarop je kan aanvoelen of de trapas versleten is, is wanneer de lagers in de trapas erg korrelig aanvoelt tijdens het trappen. De laatste manier en tenslotte de meest belangrijke is wanneer er speling mogelijk is tussen de trapas en de bottom bracket. Wanneer dit het geval is moet je eigenlijk meteen de trapas vervangen. 

Welk gereedschap heb je nodig voor het vervangen van je trapas?

Om de trapas te kunnen vervangen heb je een aantal benodigdheden in huis nodig. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rij gezet:

  • Trapassleutel
  • Trapaslager
  • Montagepasta
  • Schoonmaakdoek 

Stappenplan voor het vervangen van je trapas

Om de trapas van je mountainbike te kunnen vervangen is het belangrijk dat je dit in de juiste volgorde doet. 

  1. Verwijder de crankset
  2. Draai de linker- en rechtercup met de lager los
  3. Maak de bottom bracket goed schoon
  4. Breng montagepasta aan op de cup
  5. Monteer de rechter- en linkercup met de lager in de bracket
  6. Monteer de crankset terug en controleer of alles

1. Verwijder de crankset

Voordat je de trapas kan vervangen is het eerst belangrijk dat je de crankset verwijderd. Hierdoor krijg je namelijk toegang tot de bottom bracket.

2. Draai de linker- en rechtercup met de lager los

Vervolgens moet je de linker- en rechtercup met de lager losdraaien. Vaak zit de oude trapas zo vast dat wat wd40 goed van pas komt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een trapassleutel hebt die ook past, zodat je mogelijke schade voorkomt. 

3. Maak de bottom bracket goed schoon

Nu de linker- en rechtercup met de lagers van de bottom bracket zijn verwijderd is het belangrijk om de bottom bracket goed schoon te maken. Dit is belangrijk om geen onnodige slijtage te krijgen aan je nieuwe trapaslagers. 

4. Breng montagepasta aan op de cup

Vervolgens is het belangrijk om montagepasta aan te brengen op de cup zodat de onderdelen goed gesmeerd zijn en niet onnodige slijtage oplopen nadat ze gemonteerd zijn

5. Monteer de rechter- en linkercup met de lager in de bracket

Nu kan je de linker- en de rechtercup monteren. Bij het monteren is het verstandig om rustig de kracht op te bouwen en zeker bij carbon frames opletten om de cups niet te strak aan te draaien.

6. Monteer de crankset terug en controleer of alles

Tenslotte kan je de crankset weer monteren en alles is nu klaar. Controleer altijd nog even of alles op de goede plek zit en de crankset weer soepel loopt. Je kan nu de weg weer op. Dit moment is ook uiterst geschikt om een nieuwe crankset te plaatsen. In dit artikel vertel ik de juiste crankset voor jou

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *