Alle mountainbike bescherming die jij nodig hebt

Als mountainbiker ben je erg kwetsbaar. Ongeacht wat je niveau is als rijder, je zult een keer vallen. Om jezelf hiervoor te beschermen kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een fietshelm, maar ook van andere bescherming voor andere delen van je lichaam. In dit artikel vertel ik jou alles wat je moet weten over welke mountainbike bescherming jij nodig hebt. 

alle-mountainbike-bescherming-die-jij-nodig-hebt-fietsportaal

Alle bescherming die jij nodig hebt

  • Fietshelm
  • Knie/scheenbescherming
  • Arm/elleboogbescherming
  • Enkel/polsbescherming
  • Beschermbroek
  • Borstbescherming
  • Rugbescherming

Fietshelm

Een goede fietshelm is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een goede bescherming. Een goede helm zorgt ervoor dat je hoofd zoveel mogelijk beschermt, blijft tijdens een ongeluk. Er zijn verschillende soorten fietshelmen die allemaal verschillende eigenschappen hebben. De ene helm biedt meer bescherming, maar heeft minder ventilatie. De andere helm geeft je meer ventilatie en minder bescherming. In dit artikel kom je alles te weten over welke mountainbike helm voor jou geschikt is. 

beste-mountainbike-helmen-fietsportaal

Knie/scheenbescherming

Verder zijn er knie- en scheenbeschermers. De kniebeschermers en scheenbeschermers worden allebei los verkocht, maar ze zijn ook in setjes verkrijgbaar. Vaak worden de setjes gebruik bij downhill of enduro mountainbiken. De knie- en scheenbescherming beschermt je niet alleen tegen impact, maar het beschermt je ook tegen scherpe objecten zoals je trappers. Het komt namelijk nog wel eens voor dat je voet van de trappers afglijdt en ze tegen je schenen aan komt. 

knie scheenbescherming mtb fietsportaal

Arm/elleboogbescherming

Verder is armbescherming en elleboogbescherming ook erg handig. Deze bescherming zorgt er niet alleen voor dat je armen en elleboog beschermd blijft wanneer je valt, maar het beschermd je armen ook voor scherpe takken en andere objecten. Er zijn verschillende soorten arm/elleboogbescherming die meer of minder bescherming bieden. Het nadeel van meer bescherming is echter wel dat je vaak minder bewegingsruimte hebt, wat veel rijders vervelend vinden. 

arm-elleboogbescherming-mtb-fietsportaal

Beschermbroek

Beschermbroeken zorgen ervoor dat je heup en bovenbenen goed beschermd zijn. Dit stuk bescherming is niet noodzakelijk voor iedere rijder, maar voor de extremere disciplines in het mountainbiken zijn beschermbroeken erg handig. Wanneer je valt op je heup of op je bovenbeen, is het fijn dat je beschermd bent voor de impact of scherpe voorwerpen. 

beschermbroek mtb fietsportaal

Borstbescherming

Borstbescherming is bescherming dat overgewaaid is vanuit het motorcrossen. Borstbescherming zorgt ervoor dat je ribben beschermd zijn wanneer je een grote impact krijgt. De borstbescherming is gemaakt van hard plastic en kan zowel boven of onder je shirt gedragen worden.

borstbescherming mtb fietsportaal

Rugbescherming

De rugbescherming is speciaal ontworpen om je rug goed te beschermen tijdens het rijden zonder je bewegingsvrijheid te beperken. De rugbescherming is vaak gemaakt van losse stukken hard plastic die van de nek tot de onderrug lopen. 

Daarnaast heb je ook wervelkolom beschermers. Deze beschermd je rug beter maar is minder comfortabel. Vaak dragen mensen deze bescherming wanneer ze record tijden willen rijden zonder bang te hoeven zijn dat ze permanente schaden oplopen. 

rugbescherming-mtb-fietsportaal

Wanneer heb je fietsbescherming nodig?

Niet iedere mountainbiker heeft evenveel bescherming nodig. Bescherming is niet verplicht, maar een minimale hoeveelheid bescherming is altijd belangrijk om je belangrijkste lichaamsdelen zoals je hoofd te beschermen. 

Afhankelijk van de discipline waarin je mountainbike rijdt, is het belangrijk om je gepast te beschermen. Ga je downhill rijden dan heb je meer bescherming nodig dan wanneer je crosscountry paden berijdt. 

Twee soorten bescherming

Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten bescherming die worden verkocht, harde en zachte bescherming. 

Harde bescherming

Harde bescherming is in tegenstelling to zachte bescherming gemaakt van harde plastic zoals polypropyleen of polycarbonaat. Het nadeel van harde bescherming is dat het minder goed impact kan opvangen dan zachte bescherming. Echter wanneer je de harde bescherming combineert met een dikke schuimlaag heb je een uitstekende bescherming. 

Het voordeel van harde bescherming is dat voorwerpen moeilijker door het plastic te steken is zoals stenen en takken. Echter is dit type bescherming vaak zwaarder dan zachte bescherming. 

Zachte bescherming

Zachte bescherming is gemaakt van heel licht en flexibel materiaal. Zachte bescherming is gemaakt van schuim zoals polyurethaan of ethyleenvinylacetaat. Dankzij het flexibele materiaal wordt je rijervaring niet belemmerd en het materiaal kan zich veranderen van structuur en daardoor goed de impact opvangen. 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Het is belangrijk dat je de juiste bescherming koopt. Zorg ervoor dat je kwaliteitskleding koopt die een goede balans heeft tussen de juiste hoeveelheid bescherming en hoe comfortabel de kleding is. Daarnaast is het ook heel belangrijk om het juiste formaat kleding te kopen. Koop je te grote bescherming, dan blijft het niet goed op zijn plek zitten. Maar koop je te kleine kleding, dan kan het afknellen en je bloedstroming verstoren. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *