Fiets pedalen onderhoud, gids

Het onderhouden van je fiets pedalen is iets wat je al snel vergeet. De pedalen op je fiets gaan namelijk best lang mee en achterstallig onderhoud zul je niet direct merken, maar op den duur zal dit de levensduur van je pedalen. In dit artikel vertel, is je alles wat je moet weten over hoe je onderhoud kan plegen aan je fiets pedalen. 

fiets-pedalen-onderhouden-gids-fietsportaal

Waarom zou je de pedalen moeten onderhouden?

Er zijn verschillende redenen waarom je de pedalen van je fiets moet onderhouden. Je pedaal kan beginnen met kraken, piepen of een tikkend geluid. Wanneer jij deze tekenen hebt bij jouw pedaal weet je dat het tijd is voor onderhoud.  

Naast het piepen of kraken kan je ook grip verliezen doordat het pedaal versleten is. Bij sommige pedalen is het mogelijk om de pinnetjes van het pedaal te vervangen zodat je weer grip hebt. Bij andere pedalen moet het pedaal vervangen.

Hoelang gaan fiets pedalen mee?

Hoelang fiets pedalen meegaan is niet een duidelijk antwoord op. Hoelang een fiets pedaal meegaat, hangt van verschillende factoren af.

Ten eerste is hangt het af van hoeveel onderhoud jij pleegt aan je fiets pedalen. Een pedaal gaat namelijk een stuk minder lang mee wanneer er geen onderhoud wordt gepleegd. Al het stof en zand dat in het pedaal komt zorgt voor een schurend effect op bijvoorbeeld de lagers. 

Ten heeft het merk en het specifieke model ook invloed op hoelang een pedaal meegaat. Een goedkoper pedaal van een onbekend merk zal over het algemeen eerder stuk gaan dan een van de topmodellen van een betrouwbaar en bekend merk.

Over het algemeen gaat een fietspedaal 5 tot 10 jaar mee. Dit hangt natuurlijk af van hoe vaak je rijdt en in welke omstandigheden. Ook is het onderhoud van het pedaal belangrijk voor de levensduur. 

De pedalen van je fiets zijn allebei identiek. Het enige verschil is het schroefdraad van de pedalen. Het schroefdraad van de pedalen is op zo’n manier gedraaid dat het pedaal altijd vast wordt gedraaid wanneer je trapt. 

Wanneer je de pedalen van je fiets gaat halen is het belangrijk om te weten welke kant het schroefdraad van de pedalen opgaat.

 • Het linker pedaal heeft een linkse schroefdraad
 • Het rechter pedaal heeft een rechtse schroefdraad

Op de pedalen zelf is te zien of het een links pedaal is of een rechts pedaal is. Let daar dus goed op wanneer je de pedalen weer op de fiets zet.

Het demonteren van de pedalen

Het demonteren en onderhoud plegen aan de pedalen is belangrijk, omdat de pedalen zand en stof aantrekt. De pedalen zitten nu eenmaal dicht bij de grond. Het demonteren van de pedalen is geen lastige klus en duurt enkele minuten met het juiste gereedschap.

Wat heb je nodig?

Je hebt niet veel gereedschap nodig bij het demonteren van de pedalen. 

 • Pedaalsleutel
 • Eventueel kruipolie 
pedaalsleutel-fiets-pedaal-onderhoud-fietsportaal
Check prijs op Bol.com
kruipolie-fiets-pedaal-onderhoud-fietsportaal

Het stappenplan

 1. Zet de fiets goed neer
 2. Kijk goed naar het schroefdraad van het pedaal
 3. Gebruik de pedaalsleutel om de bout los te draaien
 4. Gebruik wat kruipolie wanneer dit niet lukt

Het schoonmaken en smeren van de pedalen

Nadat je de pedalen hebt gedemonteerd is het belangrijk dat je de crank, pedalen en schroefdraden goed schoonmaakt en weer smeert waar dit nodig is. Je kan dit maar beter nu doen wanneer je er toch goed bij kan. Daarnaast verlengt het ook de levensduur van de onderdelen. Je doet dit als volgt. 

Wat heb je nodig?

 • Montagepasta
 • Doek
 • Eventueel wat zeepwater om schoon te maken
montagepasta-fiets-pedaal-onderhoud-fietsportaal

Het stappenplan

 1. Gebruik het zeepwater en de doek om de pedalen schoon te maken
 2. Maak vervolgens de crank ook helemaal schoon
 3. Ook de schroefdraden moeten helemaal schoongemaakt worden
 4. Nu is het verstandig om wat montagepasta op de schroefdraden te doen
 5. Monteer nu het pedaal weer met de hand
 6. Draai het pedaal een slag aan met de pedaalsleutel
 7. Je kan nu weer fietsen

Conclusie

Het is niet moeilijk om onderhoud te plegen aan je fietspedalen. Toch doen veel rijders dit veel te weinig en vergeten veel mensen om überhaupt onderhoud te doen. 

Wanneer je onderhoud gaat plegen aan je pedalen is het handig om hier het juiste gereedschap voor te hebben. Het is verstandig om een pedaalsleutel, een doek en wat montagepasta te hebben. Vaak gaat het pedaal niet makkelijk los. Hiervoor kan je wat kruipolie gebruiken om het pedaal makkelijker los te krijgen. 

Nadat je het pedaal los hebt gemaakt gebruik je de montagepasta om het schroefdraad te beschermen. Het regelmatig schoonmaken van je pedalen zorgt ervoor dat je geen rare geluiden krijgt en dat de levensduur van je pedaal langer wordt. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *