Ovale tandwielen MTB, wat zijn de voordelen?

Ovale tandwielen, de ene persoon zweert erbij en de ander zegt dat het geen voordeel geeft. Ovale tandwielen worden Steeds meer gebruikt door verschillende type rijders. Dit heeft te maken met de trap voordelen van ovale tandwielen. Alleen zijn deze voordelen het waard? In dit artikel kom je alles te weten over ovale tandwielen. 

ovale-tandwielen-mtb-wat-zijn-de-voordelen-fietsportaal

Wat is een ovaal tandwiel?

Een ovaal tandwiel lijkt op het eerste oog als een normaal tandwiel die verbogen is. Alleen niets is minder waar. Een ovaal tandwiel wordt vooral gebruikt door mountainbikes, gravel bikes en racefietsen. Ovale tandwielen zorgen ervoor dat je onder andere minder last hebt van het dode punt tijdens het rijden. 

Waarom gebruik je een ovaal tandwiel?

Een ovaal tandwiel is zo voordelig door de werking van het ovale tandwiel. Een ovaal tandwiel is eigenlijk twee verschillende tandwielen in een. Een zwaar tandwiel en een licht tandwiel. Het lichte tandwiel zit bovenin de trapbeweging en het zware tandwiel zit op het horizontale gedeelte van de trapbeweging. 

Dit zorgt ervoor dat je korter op het dode punt zit en meer kracht kan zetten bij het horizontale gedeelte van de trapbeweging. Ovale tandwielen zorgt er daarom voor dat je een groter trapvermogen hebt en dus sneller bent. 

Daarnaast zorgt een ovaal tandwiel ervoor dat je minder energie verbruikt en een hogere fietsefficiëntie heeft. Echter is er ook een nadeel aan een ovaal tandwiel. Je verbruikt namelijk meer energie tijdens het fietsen doordat je harder kan trappen. 

Ovale tandwielen bij mountainbiken

Ovale tandwielen zijn ideaal voor mountainbiken, omdat deze tandwielen erg goed zijn voor het klimmen van de hellingen. Je kan hier namelijk optimaal gebruik maken van de eigenschappen van zowel de lichte als zwaardere versnelling. Een ovaal tandwiel zorgt namelijk over het algemeen voor een hogere trapfrequentie, wat voordelig is tijdens het klimmen. 

Ovale tandwielen bij racefietsen

Bij racefietsen zijn ovale tandwielen ook erg voordelig. Bij racefietsen draait alles namelijk om snelheid en efficiëntie. Met ovale tandwielen ben je niet alleen sneller, maar het kost je ook nog eens minder energie. Hierdoor zul je onder andere sneller kunnen klimmen dan met een normaal tandwiel. 

Voordelen van ovale tandwielen

Het grootste voordeel van ovale tandwielen is mechanisch. Zoals ik eerder vertelde, heeft een ovaal tandwiel eigenlijk twee verschillende versnellingen in een. Hierdoor kan je harder fietsen. Daarnaast kan je sneller accelereren en verzuur je minder snel. 

Alleen zijn zitten er ook nadelen aan een ovaal tandwiel. Zo kan een ovaal tandwiel zorgen voor knieklachten, je kan minder goed schakelen en de fietsketting valt er een stuk sneller af. 

voordeel-van-ovale-tandwielen-fietsportaal

Ovaal tandwiel en voorderailleur?

Nu denk je misschien, heel leuk die ovale tandwielen, maar moet ik nu ook een andere voorderailleur aanschaffen? Nee dat hoeft niet. Je kan gewoon dezelfde voorderailleur gebruiken voor zowel de ovale tandwielen als normale tandwielen. 

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je een voorderailleur hebt die bij het juiste hoeveelheid tandwielen past. Je kan dus geen 3 tandwielen voor hebben met een derailleur die alleen bedoeld is voor 2 tandwielen. Daarnaast is het wel verstandig wanneer je nieuwe tandwielen op de fiets plaatst dat je de derailleur van je fiets opnieuw afstelt. In dit artikel verteld ik je precies hoe je jouw derailleur kan afstellen

Prijs ovale tandwielen

Een van de grootste nadelen van een ovaal tandwiel is de prijs. Ovale tandwielen zijn namelijk flink wat duurder dan normale tandwielen. Dit komt voor een groot gedeelte doordat ovale tandwielen minder lang bestaan, door minder merken wordt geproduceerd en er minder ovale tandwielen worden aangeschaft als normale tandwielen. 

Conclusie

Zijn ovale tandwielen het nu wel of niet waard? Het antwoord op deze vraag is dat het ervan af hangt. De ene persoon ervaart een ovaal tandwiel als een groot voordeel, terwijl de andere persoon er niks van merkt. 

Of jij als rijder veel voordeel hebt van een ovaal tandwiel hangt onder andere af van jouw rijstijl, lichaamsbouw en je budget. Een ovaal tandwiel is namelijk wel een stuk prijziger dan een normaal tandwiel. Dit is voor veel mensen de grootste reden om geen ovaal tandwiel aan te schaffen. 

Mocht jij er wel voor kiezen om een ovaal tandwiel aan te schaffen, dan kan je genieten van het extra trapvermogen en minder energieverbruik. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *