Niets is vervelender dan het hebben van een lekke band onderweg. Door altijd een reparatieset bij de hand te hebben zorg jij ervoor dat je altijd je lekke band onderweg kan repareren. Alleen nu is natuurlijk de vraag welke reparatieset heb je nu nodig en waar moet je op letten? In dit artikel zet daarom de beste fietsband reparatiesets voor je op een rij.
Simson fietsband reparatieset 23-delig
Benson Bandenreparatieset Easy Seal
MMOBIEL Fiets Band Reparatie Set
De 5 beste reparatiesets
1. Simson fietsband reparatieset 23-delig
De Simson fietsband reparatieset 23-delig is de meest volledige set om je binnenband onderweg te kunnen plakken. Naast dat deze band alles bevat wat noodzakelijk is zijn er ook nog vele extra’s. Met dit kleine doosje kan je gemakkelijk je band wel 15 maal plakken. Dit in combinatie met het kleine formaat maakt de Simson reparatieset de ideale keus om altijd bij je te hebben.
De Simson fietsband reparatieset 23-delig bevat de volgende onderdelen:
- 3 kunststof bandenlichters
- 10 ML lijm
- markeerkrijtje
- Universeel Dunlop ventiel
- 10 verschillende ronde pleisters (3x16mm / 3x22mm / 2x25mm / 2x33mm)
- 2 ovale pleisters (38x27mm)
- 1 knippleister
- pincet
- Handreinigingsdoekje
- Schuurpapier
Voordelen
- Goed merk
- Zeer compleet
- Compact formaat
- Genoeg materiaal om de band vele malen te plakken
Nadelen
- Geen pompje om de band weer op te pompen
2. Benson Bandenreparatieset Easy Seal
De Benson Bandenreparatieset Easy Seal is een compacte bandenreparatieset die speciaal gemaakt is voor tubeless banden. Deze set werkt door middel van een prop en kan alle gaatjes tot 6 mm gemakkelijk dichten. Daarnaast is deze reparatieset niet alleen geschikt voor fietsen maar ook voor auto’s, motors, scooters, quads, etc.
Bij de Benson reparatieset is het daarentegen wel belangrijk om te weten dat dit meer een noodoplossing is voor de korte termijn dan een goede permanente oplossing. Daarnaast vereist het ook wel even wat gepuzzel wanneer je de set voor het eerst gebruikt. Toch blijft dit een enorm goedkope en snelle optie om je tubeless band te plakken.
De Benson Bandenreparatieset Easy Seal bevat de volgende onderdelen:
- 5 proppen
- 1 proppenboor
- 1 doorsteeknaald
- 2 lijmtubes
Voordelen
- Comfortabele handvatten
- Geschikt voor meerdere voertuigen
- 5 proppen
- Goedkoop
Nadelen
- Geen goede permanente oplossing
3. MMOBIEL Fiets Band Reparatie Set
De MMOBIEL Fiets Band Reparatie Set is een ideale alles in 1 reparatieset. Deze bandenreparatieset bevat niet alleen alles wat je nodig hebt om je binnenband te plakken, maar heeft ook een enorm handige 16-delige multitool. Met de MMOBIEL fietsband reparatieset kan je jouw binnenband gemakkelijk 10 keer plakken.
Tenslotte wordt dit alles opgeborgen in een compacte opberghoes van nylon. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over de 16-delige mulitool.
De MMOBIEL Fiets Band Reparatie Set bevat de volgende onderdelen:
- Compacte opbergtas
- 3 kunststof bandenlichters
- 6 ronde bandenplakkers
- 6 vulkanische bandenplakkers
- 2 ontluchtingsbuizen
- 16-delige multitool
Voordelen
- Compacte opberghoes
- Veel plakkers
- 16-delige multitool
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen
- Niet geschikt voor tubeless banden
4. Simson Bandenreparatieset 7-delig
De Simson fietsband reparatieset 7-delig is een volledige set om je binnenband onderweg te kunnen plakken. In tegenstelling tot de Samson set hierboven in de lijst bevat deze reparatieset alleen het noodzakelijke. Met dit kleine doosje kan je gemakkelijk je band meerdere malen plakken. Dit in combinatie met het kleine formaat maakt de Simson reparatieset de ideale keus om altijd bij je te hebben.
De Simson fietsband reparatieset 7-delig bevat de volgende onderdelen:
- 3 kunstof bandenlichters
- Ventielslang
- 1 lijmtube
- 2 vierstrip plakkers
- 1 knipplijster
- schuurpapier
- 1 buitenband plakker
Voordelen
- Geschikt voor meerdere plak beurten
- Goed merk
- Compact formaat
- Budget optie
Nadelen
- Niet enorm uitgebreid
5. Dynaplug tubeless repair kit
De Dynaplug tubeless repair kit is niet alleen enorm makkelijk maar ook erg robuust. Met deze repair kit kan je gemakkelijk je tubeless band repareren. De Dynaplug tubeless repair kit weegt slechts 35 gram. Verder kan je gemakkelijk alle proppen in de achterkant van de tool opslaan, wat het ideaal maakt om deze onderweg mee te nemen. Het enige nadeel van de Dynaplug is dat hij vrij prijzig in vergelijking tot de andere opties.
De Dynaplug tubeless repair kit bevat de volgende onderdelen:
- 1 Dynaplug
- 4 Pluggen
- 1 inbrengbuisje
- 1 mega inbrengbuisje
- 1 pijpenreiniger
Voordelen
- Super licht
- Geschikt voor tubeless banden
- Inclusief omhulsel
- Met 4 pluggen
Nadelen
- Prijzig
Wat moet er in elke fietsband reparatieset zitten?
Om een fietsband goed te kunnen repareren is het belangrijk dat alles wat je nodig hebt wel aanwezig is in je reparatieset. Hierbeneden heb ik daarom alles wat je nodig hebt om je band te plakken voor je op een rij gezet.
Bandenlichters
Ten eerste is het belangrijk dat je een paar bandenlichters in je reparatiesetje hebt. Je moet namelijk wel je band van de velg afhalen voordat je de binnenband kan plakken. Het is belangrijk dat je minimaal 2 bandenlichters hebt die van plastic zijn, wat het een stuk makkelijker maakt om de band van de velg te krijgen zonder deze te beschadigen.
Schuurpapiertje
Voordat je de band kan plakken is het belangrijk om de binnenband op te schuren. Door gebruik te maken van schuurpapier kan je het oppervlak van de binnenband ruwer maken, wat voor een betere hechting met de plakker zal zorgen. Het is dus belangrijk dat deze in je reparatieset aanwezig is.
Plakkers en solutie
Natuurlijk heb je ook de plakkers en solutie (lijm) nodig om je band te kunnen plakken. Eerst pas je wat lijm op de geschuurde plek en op de plakker toe en vervolgens druk je deze stevig op de lekke plek van de band. De band zal nu weer luchtdicht zijn. Het is belangrijk om genoeg lijm en verschillende plakkers in je reparatiesetje te hebben, zodat je veel verschillende soorten lekken kan dichten.
Optioneel: Reserve binnenband
Helaas is het niet mogelijk om altijd je binnenband te repareren. Dit kan komen doordat de scheur bijvoorbeeld te groot is om te plakken. Het is daarom altijd aan te raden om een extra binnenband bij je te hebben wanneer je gaat rijden, hierdoor weet je zeker dat je nooit met een lekke band naast de weg blijft staan.
Optioneel: Mulitool
Tenslotte is het ook altijd handig om een multitool op zak te hebben. Je hebt deze tool in principe niet nodig om je band te plakken, maar met een multitool kan je enorm veel sleutelen aan je fiets onderweg. Denk hierbij aan het vastzetten van boutjes en het verstellen van je zadel / stuur.
De beste optie voor verschillende type fietsers
Welke fietsband reparatieset bij jouw past, hangt voor het grootste gedeelte af wat voor rijder je bent. Voor elke type rijder zijn er verschillende voorkeuren en vereiste die het best bij dit type rijder past. Hierbeneden leg ik de beste optie voor elke rijder uit.
Wielrenners
Bijna elke wielrenner gebruikt een binnenband. De meeste wielrenners plakken hun banden niet, maar vervangen de binnenband altijd. De reden hiervoor is dat de dunne banden van racefietsen een stuk minder bescherming bieden en daardoor vaak lek gaan. Je staat hierdoor vaker langs de weg. Het is daarom een stuk makkelijker om altijd een nieuwe binnenband bij je te hebben.
Mountainbikers
Voor de mountainbikers is het wel verstandig om een bandenreparatieset bij te hebben, maar omdat bijna elke mountainbiker op tubeless banden rijdt, is het belangrijk dat dit een setje is voor tubeless banden. Het is hierbij nog steeds verstandig om een extra binnenband of vouwband bij de hand te hebben voor het geval het gat te groot om te repareren.
Stadsfietsen
Tenslotte heb je de gewone stadsfietsen. Voor dit type rijders is de standaard fietsband reparatieset meer dan voldoende. De fietsbanden van stadsfietsen zullen over het algemeen niet vaak lek gaan, waardoor het plakken van je binnenband een prima keus is. Ook is het in tegenstelling tot wielrenners en mountainbikers niet per se noodzakelijk om altijd een bandenplak set bij de hand te hebben.
Veel gestelde vragen
Wat is het beste type bandenreparatie?
Het beste type bandenreparatie hangt af van het type band dat je hebt. Voor racefietsen kan je de binnenband het best vervangen. Voor mountainbikers heb je een tubeless reparatieset nodig en voor stadsfietsen kan je gewoon een traditionele banden reparatieset gebruiken.
Bij de tubeless reparatieset wordt het lek gedicht door gebruik te maken van een prop. Deze set bevat onder andere een boor om het gat te vergroten, een houder om de prop in de band te krijgen, lijm en de prop zelf.
De traditionele reparatieset is bedoeld om binnenbanden te plakken. Deze set bevat bandenlichters, een schuurpapiertje, lijm en plakkers. Bij deze set is het belangrijk dat er meerdere bandenlichters aanwezig zijn en er voldoende plakker van verschillende formaten zijn.
Fietsband plakken of vervangen?
In de meeste gevallen kan je een fietsband plakken en zal deze niet meteen vervangen hoeven worden. Nu hangt dit natuurlijk af van het type lek dat je hebt en het type band. De meeste binnenbanden zijn bijna altijd te plakken wanneer je een plakker hebt die groot genoeg is voor het gat.
Alleen wanneer je binnenband na enkele jaren vol plakkers zit is het verstandig om een nieuwe aan te schaffen. Voor de tubeless rijders is het dichten van een lek vaak nog makkelijker. Ten eerste worden de hele kleine gaatjes automatisch gedicht door de latex oplossing die in de band zit.
Daarnaast kan je door gebruik te maken van een prop snel en gemakkelijk de band plakken. Alleen wanneer je een grote scheur in de zijwand van de band hebt is deze niet meer te repareren. Gelukkig zijn de meeste mountainbike banden hier extra voor beschermd.
Wat kost het repareren van een fietsband?
De kosten van het repareren van een fietsband hangt van veel verschillende factoren af. Ten eerste is het belangrijk om te kijken of je de band laat repareren of dat je dit zelf gaat doen. Natuurlijk is zelf je band repareren een stuk goedkoper.
Daarnaast hangen de kosten ook erg af van de mate van beschadiging. Als de band te plakken valt, is dit natuurlijk veel goedkoper dan dat de volledige band vervangen moet worden. Tenslotte moet je ook de kosten van het gereedschap meerekenen bij het repareren van een fietsband.
Conclusie
In dit artikel hebben we de beste fietsband reparatiesets besproken en waar je allemaal op moet letten wanneer je een reparatiesetje aanschaft. Ten eerste is het belangrijk dat alle benodigdheden zoals een schuurpapiertje, bandenlichters en plakkers aanwezig zijn. Daarnaast moet je ook kijken naar het type band dat je hebt. Hierbeneden heb ik de beste keuze voor het repareren van binnenbanden voor je uitgelicht.