Nederland en fietsen gaan hand in hand. Als Nederlanders fietsen wij bijna elke dag, maar vaak staan we er helemaal niet bij stil hoe gezond fietsen eigenlijk is en welke spieren je gebruikt. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over welke spieren jij gebruikt tijdens het fietsen.
Welke spieren train je met fietsen?
Wanneer je gaat fietsen zijn er verschillende spiergroepen die het samen mogelijk maakt om vooruit te komen. Hoe vaker je fietst en hoe intensiever dit is, des te meer je deze spieren traint. Hierbeneden heb ik de verschillende spieren voor je op een rij gezet:
Bilspieren
Een van de spieren die je het meest traint tijdens het fietsen is de bilspier (gluteus maximus). Niet alleen zit je constant op deze spier tijdens het rijden, maar het is ook nog eens de spier die ervoor zorgt dat jij krachtig het pedaal naar beneden kan duwen.
Hamstrings
Een andere spier die erg veel gebruikt wordt tijdens het fietsen zijn de hamstrings (Semimembranosus en Biceps Femoris). De hamstrings zijn aanwezig op de achterkant van je bovenbeen en loopt vanaf de heup tot de knie.
De hamstrings zorgt ervoor dat je tijdens het fietsen je heup en knie kan buigen. Deze spier is dus heel erg belangrijk om te kunnen fietsen.
Quadriceps
Vervolgens heb je ook de quadriceps (Vastus Medialis, Rectus Femoris en Vastus Lateralis). De quadriceps is de spier van je bovenbeen en loopt ook vanaf de heup tot de knie. Deze spier is belangrijk tijdens het fietsen, omdat hij een enorme kracht kan leveren wanneer het pedaal naar voren en beneden gaat.
Kuitspieren
Ook de kuitspieren (Gastrocnemius Medialis, Gastrocnemius Lateralis en Soleus) worden flink gebruikt tijdens het fietsen. De kuitspieren zijn namelijk erg belangrijk bij de neerwaartse trapbeweging.
Scheenbeenspieren
Naast de kuitspieren zijn de scheenbeenspieren (Tibialis Anterieur) essentieel voor het maken van de trapbeweging. De scheenbeenspieren zorgt er namelijk voor dat de trapper weer omhoog komt. De scheenbeenspier wordt al helemaal veel getraind wanneer je gebruik maakt van klikpedalen tijdens het fietsen.
Core en onderrug
Tenslotte speelt de core en onderrug (abdominalis, erector spinae) een belangrijke rol tijdens het fietsen. De core en onderrug zorgt er namelijk voor dat je bovenlichaam in de juiste positie blijft tijdens het rijden. Dit wordt al helemaal belangrijk wanneer je fiets disciplines zoals mountainbiken beoefent waar het terrein erg ruig is.
Andere fietsvormen
Over het algemeen worden dezelfde spieren gebruikt tijdens het fietsen, maar toch zijn er wel enkele verschillen per fietsdiscipline.
Welke spieren train je met wielrennen?
Zoals veel mensen weten rij je tijdens het wielrennen op een racefiets. Tijdens het wielrennen gebruik je eigenlijk precies dezelfde spiergroepen als tijdens normaal fietsen, maar een groot verschil is de intensiteit. Tijdens het wielrennen wordt er namelijk veel meer van je spieren gevraagd dan bij normaal fietsen. Hierdoor zul je jouw spieren ook meer trainen.
Welke spieren train je met mountainbiken?
Ook bij mountainbiken worden dezelfde spiergroepen gebruikt als bij normaal fietsen en wielrennen, maar bij mountainbiken wordt er daarnaast ook meer gebruik gemaakt van andere spiergroepen.
Dan heb ik het voornamelijk over de spiergroepen in de arm. Je armen hebben namelijk veel meer te verdragen tijdens het mountainbiken. Dit komt onder andere door de trillingen van het ruige terrein en de impact die je constant moet opvangen.
Voordelen van fietsen ten opzichte van wandelen
Zowel fietsen als lopen is natuurlijk erg gezond. Je bent namelijk in beweging en krijgt frisse lucht binnen. Niet alleen dat, maar het is goed om calorieën te verbranden en goed voor je hersenen en immuunsysteem.
Het grote voordeel van fietsen is alleen dat je niet alleen meer calorieën verbrand tijdens het fietsen dan met wandelen, maar je kan ook nog eens veel sneller op plekken komen. Hierdoor verspil je geen tijd, maar verbrand je toch veel calorieën.
Andere gezondheidseffecten van fietsen
Naast dat fietsen natuurlijk heel gezond is en je in beweging bent, zijn er nog veel meer gezondheidseffecten die voortkomen uit fietsen. Hierbeneden heb ik het voor je op een rij gezet:
Verminderd stress
Een van de grootste voordelen van fietsen is dat het stress vermindert. Te veel stress zorgt namelijk voor een heleboel verschillende klachten op zowel het fysieke als mentale vlak. Fietsen verminderd stress doordat je aan het bewegen bent en alleen focust op het fietsen.
Verminderd kans op ziektes
Daarnaast verminderd fietsen ook de kans op veel verschillende ziektes. Wanneer je gaat fietsen gaat het bloed sneller stromen waardoor het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziektes kleiner wordt.
Versterkt het afweersysteem
Verder versterkt fietsen ook je afweersysteem. Wanneer je buiten aan het fietsen bent kom je van alles tegen waardoor je afweersysteem steeds sterker wordt.
Meer energie
Vaak fietsen is ook erg goed voor je energie. Fietsen zorgt er namelijk voor dat je steeds fitter wordt en meer conditie opbouwt. Fit zijn en conditie hebben zorgt ervoor dat de dagelijkse activiteiten steeds makkelijker aanvoelen.
Meer zelfvertrouwen
Tenslotte zorgt fietsen ook voor een boost in zelfvertrouwen. Je voelt je namelijk fit en voldaan. Dit heeft als gevolg dat je een stuk beter in je vel zit en meer zelfvertrouwen krijgt.
Spierpijn na het fietsen
Het is ons allemaal wel eens overkomen, spierpijn na het fietsen. Hoe en wanneer je spierpijn hebt, verschilt er per geval. De ene keer voel je het direct en de andere keer pas een dag later.
Spierpijn betekent eigenlijk gewoon dat je te hard hebt getraind. Je kan hierna het beste een aantal dagen rust nemen en deze spiergroepen niet te zwaar belasten. Daarnaast is het soms fijn om een aantal oefeningen te doen om de spierpijn te verlichten. Dit zijn bijvoorbeeld rek en strek oefeningen.